Bu düşüşün arkasındaki asıl nedenin, Erzurum çiftçisinin modern tarıma geçmesi olduğuna dikkati çeken Tuzcuay, “Çiftçimizin biçerdöverlere olan ilgisi her geçen yıl biraz daha artıyor. Mali gücü yerinde olmayan çiftçiler biçerdöver alamasa bile, bir araya gelerek ortaklık usulüyle biçerdöver sahibi olabiliyorlar. Durum böyle olunca, tırpanlar da vitrinlerde ancak seyirlik hale geliyor.” dedi.
TIRPAN MÜZELİK OLUYOR
Tırpanla bir haftada biçilebilecek bir arazinin, biçerdöverlerle en fazla yarım günde biçilebileceğine vurgu yapan Tuzcuay, tırpanın daha çok biçerdöverlerin giremedikleri alanlarda kullanıldığını kaydetti. Tuzcuay, evinde biçerdöveri bile olsa, her çiftçinin mutlaka tırpan bulundurmak zorunda olduğunu söyleyerek, “Biçerdöverin verimli olabileceği araziler, düzlük alanlardan oluşuyor. Bunun dışında taşlık ya da engebeli arazilerde hep tırpan kullanılır. Ama biçimlerin yarısı artık biçerdöverlerle yapıldığı için tırpana çok az düşüyor.” diye konuştu.
TARIMDA MAKİNALAŞMA SEYRİ
Aynı zamanda AK Parti Erzurum İl Başkanlığı’nın Yönetim Kurulu üyesi olan Haldun Reşat Tuzcuay, son yıllarda tarım makinaları almaları yönünde çiftçiye büyük destekler verildiğine vurgu yaparak, “Devlet, çiftçinin modern tarıma geçmesi için artık tüm imkanlarını seferber etmiş durumda. Bugün olmasa bile, belki önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Erzurum’daki tarlalarda tamamen tarım makinaları boy gösterecek. Bu durum her ne kadar rençberin ihtiyaç duyduğu araç ve gereçlerin satışını azaltsa da, en azından işini kolaylaştırıyor.” şeklinde konuştu.
Tırpanın, tarım sektörünün esasen bir puan cetveli olduğunu ifade eden Tuzcuay, “Eskiler derdi ki, ‘çiftçinin tırpanına bakıp, kararını vereceksin’ diye. Tırpanında pas olan çiftçinin, işi de iyi olmaz, denilirdi. Ama bundan sonra artık biçerdöverine bakarak çiftçiye puan vermemiz gerekecek. Çünkü tırpanlar vitrinlerden aşağı indirilmediği için, paslanmalarına da gerek kalmıyor.” dedi.