Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, tarım ürünlerinin çiftçilerden çok ucuz fiyata satılmasına rağmen tüketiciye çok pahalı olarak ulaştığını belirterek, çiftçinin ve tüketicinin kaybettiğini, spekülatörlerin ise kazandığını belirtti.
ÇİFTÇİ ZARARDA TÜKETİCİ MAĞDUR
Çiftçinin ve tüketicinin büyük oranda mağdur olduğunu vurgulayan Yıldırım, “ 2014 yılı güz aylarında patates fiyatı 1–1,5 TL’den, kuru fasulye 10–12 TL’den, marul 0,50–0,75 TL’den satıldı. Bunlar gibi yetiştirilen birçok ürün çok düşük fiyatlardan satıldı. Ama şimdi bahar ayında patatesin fiyatı 3–4 TL, fasulye 20TL’ye, biber 5–6 TL de, marul 2,5–3 TL ye çıkmış Bunu gibi birçok üründe ciddi fiyat artışı var. Bu fiyat artışından çiftçimiz kesinlikle yararlanamadı. Arada Spekülatör denilen şahıslar kazanda. Bunlar çok ciddi Mevlalarda kar elde ediyorlar.” dedi.
‘PİYASAYA MÜDAHALE EDİLMESİ GEREKİYOR’
Bu fiyat değişiminin çok can sıkıcı bir durum olduğuna söyleyen Yıldırım, “Yetkililere bu durumu bildirdiğimizde spekülatörlere karışamayız gibi şeyler söylüyorlar. Burada hem çiftçi hem de tüketici mağdur. Köyde sütün litresi 1–1,25 TL markette ise 3 TL. Bu sıkıntının giderilmesi için denetim birliklerinin kurulması veya devletin bu piyasaya müdahale etmesi gerekiyor. Tarım ve hayvancılıkta kesinlikle belirleyici kurum ve kuruluşlar olmalıdır. Bu kurum veya kuruluşlar olmazsa çiftçide tüketici her zaman sıkıntı çekecektir. Yetkililerin bir an önce piyasaya müdahale etmelerini, gerekli denetimlerin yapılmasını, hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur olmaması için gerekenlerin yapılması gerekmektedir. Her yıl hemen hemen her yıl bu tür sorunlarla karşı karşı kalıyorduk ama bu yıl bu sorun biraz daha büyüdü. Vatandaş şuanda ürettiği patatesi sofrasında yiyemiyor. Bu gün patatesin tohumu 3 TL. Vatandaş 3 TL’ye ektiği patatesin 4’üncü aydan 10’uncu aya kadar zahmeti çekecek ve 1 TL’ye satacak, tekrar 1 TL’ye sattığı patatesi 3–4 TL’ye alacak. Bu nasıl bir durumdur? Bu durumun çözümü için el birliği ile yapmalıyız. NE çiftçi ne de tüketici mağdur olsun. Esnafta bu işin bir faydasını görmüyor. Bundan sadece spekülatör denilen şahıs/firmalar kazanıyor. Ayrıca Patates de bir tür hastalık var. Bu hastalık üretimi düşürdü. Ama hastalıktan dolayı fiyatların bu kadar yükselmemesi gerekiyor.” diye konuştu.
VERİMLİ BİR YIL GEÇİRECEĞİZ
Kış mevsiminde yağışın bol olmasının tarladaki verimi arttıracağını belirten Yıldırım, “Bu sene bilindiği gibi kış mevsimi biraz geç bitti. Bu durumda ürünlerin alımında biraz gecikme yaşanacaktır. Şükür ki kar yağışı çok oldu. Bu sene ürünün iyi olmasını bekliyoruz. İnşallah bahar mevsiminde de yağmurumuz yeterli olursa verimli bir yıl yaşayacağız.” şeklinde konuştu.