Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ticaret ve Sanayi Odası’nda, “İş Güvenliği ve Sağlığı’nın Kavram ve Kuralları” konulu bir konferans düzenlendi.
Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda düzenlenen konferansa, işletmelerin temsilcileri ve çalışanlar katıldı. Konferansta Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Kürşat Karagöl, “İş Güvenliği ve Sağlığı’nın Tarihçesi ve Türkiye’de Avrupa İş Sağlığı”, Evden Danışmanlık Ltd.Şti. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ahmet Levent İpteç ise “İş Güvenliği ve Sağlığı Kültürünün Oluşması ve Gelişmesi İçin Neler Yapılmalı?” konularında birer sunum yaptılar.
KARAGÖL’ÜN SUNUMU
Hızlı gelişen bilim ve teknoloji ile kalkınma süreci ve sanayileşmenin, kuşkusuz toplumlara ve ülke ekonomilerine birçok fayda sağladığını söyleyen Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Kürşat Karagöl, ancak insanın çalışma yaşamı ve güvenliği için aynı başarının yakalandığını söylemenin güç olduğunu belirtti.
İŞ KAZALARI
Karagöl,” Zira sömürü ve bugün her boyutuyla gördüğümüz maliyet-verimlilik-azami kâr kıskacı, çalışma yaşamını, çalışma hakkını ve güvenliği bire bir belirlemektedir. Türkiye her 100 bin çalışan başına düşen ölümlü iş kazalarında Avrupa‘da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almaktadır. İş kazası sonucu sürekli iş göremezlik sayısında belirgin bir artış söz konusudur. İş kazası sonucu ölüm sayısı 2004‘te 543 iken 2013‘te 1.360‘a, 2014‘te 1.886‘ya yükselmiştir. İş kazası sonucu ölümler, 2013 yılında, 2012‘ye göre yüzde 83 oranında artmıştır. 2012 yılı iş kazası sayısı 74.871 iken 2013 yılında iş kazası sayısı 191.389 olmuştur. 2013‘te, 2012‘ye göre iş kazalarında yüzde 291 oranında artış olmuştur” dedi.
İPTEÇ’İN DEĞERLENDİRMESİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ahmet Levent İpteç ise, İş Sağlığı ve Güvenliği’nin sanayileşme ile birlikte dünyada giderek daha da önem kazanan bir kavram olduğunu söyledi. Günümüzde, bu olgunun sadece işçi ve işvereni bireysel anlamda ilgilendiren bir konu olmayıp aynı zamanda ekonomik yönden işletmelerdeki verimliliğe, toplum sağlığına ve sosyal barışa etkilerinin de olduğunu söyleyen İpteç, “İSG çalışmalarında koruyucu yaklaşımlar ve insan davranışları önemli alt başlıklardır. Son yıllarda “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri” ve “Güvenlik Kültürü” konuları insan davranışları ve koruyucu yaklaşım çerçevesinde araştırmacılar için önemli bir inceleme alanı olmuştur. Gelişen teknoloji bir taraftan insanlığa hizmet ederken diğer taraftan da insan yaşantısı ve çevreye olumsuz etkileri olmaktadır” diye konuştu.