ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi’den Olur’da eğitim denetlemesi
Çiftçi’den Olur’da eğitim denetlemesi
Olur Gençlik Merkezi hizmete açıldı
Olur Gençlik Merkezi hizmete açıldı
Taşdemir: 'Centilmence maç oldu'
Taşdemir: 'Centilmence maç oldu'
Osman Özköylü: “Çok kırılgan takımız”
Osman Özköylü: “Çok kırılgan takımız”
Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Iğdır FK: 0
Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Iğdır FK: 0
HABERLER>EKONOMİ
30 Mayıs 2011 Pazartesi - 07:45

Tarımsal araştırmaya TÜBİTAK desteği

Erzurum’da yürütülen TÜBİTAK destekli projeyle, ekmeklik buğdayın erken dönem kuraklığa karşı dayanıklılığı ölçülecek. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Öztürk, “Türkiye’de Kuru Tarım Alanlarında Yetiştirilen Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erken Dönem Kuraklığa Dayanıklılık Yönünden Değerlendirilmesi” adını taşıyan proje hakkında bilgiler verdi. Tam 64 çeşit buğday üzerinde yürütülen araştırmalarla, bölgede erken dönem kuraklığa dayanıklı olan buğday çeşitlerinin belirleneceğini kaydeden Öztürk, “Bu projenin sonucunda kuraklık artık çiftçilerimiz için korkulu rüya olmaktan çıkacak.” dedi.

Tarımsal araştırmaya TÜBİTAK desteği

ERZURUM(GHA) - Erzurum’da yürütülen TÜBİTAK destekli projeyle, ekmeklik buğdayın erken dönem kuraklığa karşı dayanıklılığı ölçülecek. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Öztürk, “Türkiye’de Kuru Tarım Alanlarında Yetiştirilen Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erken Dönem Kuraklığa Dayanıklılık Yönünden Değerlendirilmesi” adını taşıyan proje hakkında bilgiler verdi. Tam 64 çeşit buğday üzerinde yürütülen araştırmalarla, bölgede erken dönem kuraklığa dayanıklı olan buğday çeşitlerinin belirleneceğini kaydeden Öztürk, “Bu projenin sonucunda kuraklık artık çiftçilerimiz için korkulu rüya olmaktan çıkacak.” dedi.
TÜBİTAK DESTEKLİ PROJE
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle yürütülen ve 138 bin liralık bütçeye sahip olan projenin, kapsamlı bir gözlem ve değerlendirme yapılacak olması nedeniyle 2008 yılından beri devam ettiğini belirten Öztürk, proje hakkında öğrencilerin ve akademisyenlerin de bilgilendirildiklerini dile getirdi.
Öztürk, buğdayın geçmişte olduğu gibi günümüzde de insan beslenmesinde doğrudan veya dolaylı olarak en fazla kullanılan, kültür bitkileri arasında, ekiliş ve üretim bakımından dünyada ilk sırada yer alan bir bitki olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Ali Öztürk, “Buğday, dünyada 2009 yılı verilerine göre 225 milyon hektarlık ekim alanına, 682 milyon ton üretime ve 302 kg/da verime sahiptir. Ülkemizde kişi başına yıllık buğday tüketimi 225 kilogram olduğu ve günlük kalori tüketiminin yüzde 53'ünün buğday ve diğer buğday ürünlerinden karşılandığı göz önüne alınırsa, ülkemiz tarımı bakımından günümüzde olduğu gibi buğdayın gelecekte de en önemli tahıl ürünü olacağı söylenebilir.”diye konuştu. 
BİTKİLERİN ÜRETİM SÜREÇLERİNDE KURAKLIK VE STRES FAKTÖRÜ
Bitkilerin yaşam süreçleri içerisinde değişik stres koşulları ile karşılaştıklarını anlatan Öztürk, “Stres altında bitkilerin gelişmeleri, metabolizmaları ve verimleri olumsuz etkilenir. Kuraklık, yetersiz beslenme, tuzluluk, düşük ve yüksek sıcaklık, toprak ve atmosfer kirliliği ve radyasyon bitkisel üretimde verimi sınırlandıran abiotik streslerdir Sayılan abiotik stresler içinde kuraklık, bitkisel üretimi sınırlandıran en önemli stres faktörüdür. Bitkiler kuraklık stresi ile kökleri yeterince su alamadığında veya transpirasyon oranının çok yüksek olduğu durumlarda tanışırlar. Bu iki koşul kurak ve yarı kurak bölgelerde sıklıkla oluşur. Bitkiler kuraklığa tolerans bakımından önemli farklılık gösterdiği gibi, aynı türün çeşitleri arasında da önemli farklılıklar görülür. Giderek azalan tarım alanlarında, strese yol açan olumsuz çevre koşullarına karşı bitkisel üretimde verimliliği artırmak önemlidir. Bunun yolu da stres koşullarına dayanıklı bireylerin seçilmesi veya ıslahıdır.” bilgisini verdi.
KURAKLIĞA EN DAYANIKLI BUĞDAY ÇEŞİTLERİ TESPİT EDİLECEK
Bitkilerin bitkinin söz konusu bu dönemlerde su eksikliği ile karşılaştığında, fizyolojik olarak olumsuz yönde etkileneceğini ve verimde azalmalar meydana geleceğini kaydeden Öztürk, su eksikliğinin, verimi ve bitkisel üretimi sınırlayan en önemli etken olmasının, sulamanın tahıl verimine etkisini en çarpıcı biçimde ortaya koyduğunu ifade etti.
Ekmeklik buğdayın karşılaşabileceği erken dönem kuraklık riskine karşı olarak hazırladıkları projenin, üretici için korkulu rüya olan kuraklık sorununu ortadan kaldıracağının altını çizen Özürk, “Projemiz kapsamında 64 çeşit ekmeklik buğday üzerinde çalışma yapıyoruz. Bu araştırma ve çalışmaların sonuçlarına göre, erken dönem kuraklığa en dayanıklı buğday çeşitleri belirlenecek ve kuraklık yüzünden ekmeklik buğday üretiminin sekteye uğramaması sağlanacak.” dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KÖYDES 2011 sezonu başladı
– Erzurum İl Özel İdaresi, 2011 yılı yatırım programında yer alan işlerle ...
Tarihi düşüş…
Erzurum’da 2006-2011 yılları aralığında gerek nisan ayı ve gerekse ilk ...
İlçe tarımdan öğrencilere süt ikramı
Aziziye İlçe Tarım Müdürlüğü Dünya süt günü dolayısıyla ilköğretim okullarını ...
 
MMO’dan akaryakıt istasyonu uyarısı
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği Yürütme Kurulu ...
Organik bal dönemi başlıyor
Organik tahıl, organik pancar ve organik süt derken, Erzurum’da şimdi ...
Öztürk tarım sektörünü değerlendirdi
Vali Öztürk hayvancılığın Erzurum için önemine değindi. Vali Öztürk: ...
 
Köylere iskan desteği
Erzurum’da, Tortum ilçesine bağlı Tipili ve Taşbaşı, Aşkale ilçesine bağlı ...
Yapılandırmada son dönemeç
Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak adlandırılan 6111 Sayılı Bazı Kamu Alacaklarının ...
Bağdat’ın yolları İspir Taşı’ndan
Erzurum'un İspir ilçesinde geçen yıl kurulan tesiste üretilen granit parke ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Karışıklığın Ortası
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva