Süt desteği ve hayvan kesim primi ödeme şartlarında değişiklik yapıldı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, süt desteğinin ödeme dönemlerini ve birim fiyatlarını belirleyecek. Böylece, süt için ödenecek prim miktarı, üretimin az veya çok olduğu döneme göre değişebilecek.
2011 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar'da değişiklik yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, 1 Ocak 2011'den geçerli olmak üzere, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.
//DEĞİŞİKLİĞİN İÇERİĞİ
Değişikliğe göre, üretmiş olduğu çiğ sütü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından süt teşvik kod numarası almış, gıda sicili ve çalışma izni olan süt işleme tesislerine satan, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiricilere, koyun ve keçi sütü için farklı olmak üzere, her litre süt için bakanlığın belirleyeceği dönemler ve birim fiyatlar üzerinden ödeme yapılacak.
Önceki kararda, 2011 yılında, sığır ve manda sütü için litre başına 60 kuruş, koyun ve keçi sütü için ise 150 kuruş ödenmesi öngörülmüştü. Bu primler, yıl boyunca satılan tüm sütler için aynı tutarda uygulanıyordu.
//BAKANLIK KENDİSİ BELİRLEYECEK
Değişiklik uyarınca, bakanlık, süt primi ödeme birim tutarını ve ödeme dönemlerini kendi belirleyecek. Bu durumda, süt üretiminin fazla olduğu ve bu nedenle sanayicilerin alım fiyatını düşürdüğü dönemlerde daha yüksek prim, süt üretiminin düşük olduğu, ancak talebin fazla olması nedeniyle fiyatın daha yüksek olduğu yaz aylarında daha düşük prim ödenmesinin söz konusu olabileceği belirtiliyor.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Halil Tokoğlu, şimdiye kadar süt teşvik primlerinin yıllık olarak belirlenip, yıllık olarak ödendiğini belirterek, ''Bakanlık yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde, bu primlerin 3'er aylık dönemler itibariyle belirlenip 3'er aylık dönemlerde ödenmesinin düşünüldüğünü öğrendik. Bu, üretici açısından daha yararlı olabilir'' dedi.
Tokoğlu, ödenecek prim tutarının, litre başına 60 kuruştan daha düşük olmasını beklemediklerini ifade ederken, süt üretiminin fazla olduğu bahar aylarında sanayicilerin süt alım fiyatını 48,5 kuruşa düşürdüğünü, bakanlığın fazla sütü piyasadan çekmek için süt tozu üretiminin teşvik edileceğini açıklamasına karşın, uygulama henüz başlamadığı için fiyatlardan artmadığını, üreticinin zararına süt satmaya devam ettiğini söyledi. Halil Tokoğlu, bakanlığın hayvancılık sektörüne verdiği teşvikleri dikkate alan sanayicinin fiyatları düşürdüğünü, bu nedenle üreticinin daha f
fazla zarar ettiğini öne sürdü.
//TEŞVİK PRİMİNDE YENİ BESİ HAYVANI ALIM ŞARTI KALKTI
Kararname ile yerli besi hayvanı kesiminde hayvan başına 300 liralık teşvik priminin ödenmesi uygulamasında, besicinin yeni besi hayvanı alma şartı kaldırıldı. Ancak, 300 liralık teşvik primi, 1 Temmuz 2011' kadar kestirilen yerli besi hayvanlarına verilecek.
Karara göre, 1 Ocak-1 Temmuz tarihine kadar yurt içinden temin edilmiş ve besi süresini tamamlamış, TÜRKVET'e kayıtlı erkek sığırlarını Tarım ve Köyişleri Bakanlığından çalışma izni almış mezbaha ve/veya kombinalarda kestiren yetiştiricilere, hayvan başına en fazla 300 lira destekleme ödemesi yapılacak. Ödeme birim miktarları, hayvan başına 250 başa kadar tam, 250 baş ile 500 baş arası için yüzde 50, 500 baş ve üzeri için ise yüzde 25'i olacak.
Önceden, 300 liralık kesim priminin ödenmesinde, hayvan kesimi için süre sınırlaması yoktu. Ayrıca, kesilen hayvanın yerine besilik erkek sığır alınması gerekiyordu.
Bakanlığın, besilik hayvanları elinde tutanları kesime teşvik etmek için süre sınırlaması getirdiği belirtilirken, kesilen hayvan yerine yeni besi hayvanı alma şartını kaldırarak, ''zarar ettiği için yeni besi almak istemeyenlere kolaylık sağladığı'' kaydediliyor.