Tarımsal üretimde kullanılan zirai araçlarda, ‘idare dönemi’ başladı. Traktörlere monte edilmek suretiyle kullanılan tırmık, pulluk ve saban gibi zirai aletler, artık imal edildikleri atölyeleri süslemeye yarıyorlar. Erzurum’da 40 yıldır zirai aletlerin imalat ve tamiratlarını yapan Mesut Özgüney isimli esnaf, “Bizim işlerin bitmesi gösteriyor ki, Erzurum’da tarım da bitti.” dedi.
TARIMSAL MAKİNE TALEBİNDE DÜŞÜŞ
Erzurum çiftçisinin en çok para kazandığı ve üretimin hat safhaya çıktığı dönemin 1980’le 2000 yılları arasında olduğunu vurgulayan Mesut Özgüney, “Erzurum öyle bir hale geldi ki, artık bir köyden 25 çiftçi birleşerek bir adet evlek pulluğu alıyor. Çünkü artık köylü mal sahibi olmayı istemiyor. Bahsettiğim bu hadise Umudum Köyü ile ilgili. Bu köyden 25 çiftçi bir araya gelerek, bana bir evlek pulluğu siparişi verdiler. Bu çiftçilerin her biri 30 TL verecek ki, 25 çiftçiden toplam 750 TL almış olayım.” diye konuştu. 2000 yılından önce zirai aletlere ilgi var iken, bu ilginin yerini şimdilerde idarenin aldığını anlatan Özgüney, köylünün artık komşusunun tırmığı ve akrabasının pulluğu ile idare etmeye çalıştığını dile getirdi. KÖYLÜNÜN TOPRAĞINDAN UMUDU YOK Kİ, ÜRETİM DE YAPSIN!
Zirai alet imalatçılığının baba mesleği olduğunu ve kendisini bilmiş bileli bu işle uğraştığını kaydeden Mesut Özgüney, “Tarımsal üretimin memnuniyet verici düzeyde olduğu dönemlerde, zirai aletleri imal ettiğimiz bu dükkanda bizden başkaları da çalışırdı. Talep olduğu için işlerimiz de yoğun olurdu. Bir işten öbürüne koştururduk. Ama 2000 yılından sonra başlayan durgunluk, tarımı da öldürdü, çiftçiyi de bitirdi. Köylünün topraktan umudu kalmadı ki, pulluk alsın da, üretim yapsın. Aylar önce imal ettiğim tırmıklar, halen daha müşteri bekliyor. Biz önceleri sipariş usulü çalışırdık. Ama bugün yaptığımız aletler bize, biz onlara bakıyoruz. Köylü bırakın yenisini almayı, eskisini tamir ettirmeye bile artık yanaşmıyor. İyi ya da kötü komşusundan alıyor ve bir şekilde idare ediyor. Çünkü emeği karşılıksız bırakıldığı için köylü tarımına güvenmiyor. ” diye konuştu.
PULLUK USTASINDAN SİYASETÇİLERE İNCE GÖNDERMELER…
Gelinen noktanın sorumlusu olarak siyasi iktidarları gösteren Mesut Özgüney isimli esnaf, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kim iktidara geldiyse, zengini daha zengin etti, fakiri de daha fakir. Onlar ülke yönettiklerini zannettiler ve zannediyorlar. Halbuki bu ülkeyi onlar değil, küçük esnaf yönetiyor. Çiftçi bana geliyor, tırmık satın alıyor, ama parasını güze atıyor. Onu küçük esnaf olarak ben idare ediyorum. Ben de ihtiyacımdan dolayı bir başka esnafa gidiyorum, ondan veresiye alıyor, güze atıyorum. O da beni idare ediyor. Bu böyle sürüp gidiyor. Herkesin ve her kesimin işleri böyle yürüyor. Herhangi bir küçük esnaf tarafından idare edilmeyen biri karşıma çıksın, desin ki beni idare eden esnaf yok, ben işimi bırakırım. Şimdi sorarım, hükümet mi bizi idare ediyor, yoksa bu ülkeyi küçük esnaf mı idare ediyor?” diye konuştu.
Bu saatten sonra tarımda canlılık beklemenin mümkün görünmediğinden yakından Mesut Özgüney, hiç olmazsa küçük esnafın desteklenmesi çağrısında bulundu. Küçük esnafın elinden tutulmaması halinde, ülkede her işi rayından çıkacağını dile getiren Özgüney, küçük esnaf sahip çıkmayan iktidarların da rayından çıkacağını sözlerine ekledi.