Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, küresel ekonomik krizle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Tünelin sonunda ışık görüldü ve oraya ulaşmak için ralliye başladık" dedi.
Ulusal Kümelenme Politikasının Geliştirilmesi Projesi'nin kapanış etkinliği Swiss Otel'de gerçekleştirildi.
REKABET DÖNEMİ
Türkiye'nin fiyata dayalı rekabet gücü safhasını geride bıraktığını anlatan Çağlayan, "Şimdi önümüzde yeni bir safha var. İleri teknoloji alanlarında rekabet edebilme, yenilik yapabilme ve en sofistike piyasa segmentlerinde farklılaşmış ve özgün ürünler ile var olabilme safhası. İşte bizim yeni rekabet anlayışımızın da parametreleri bunlar olacaktır. Biz dünya ekonomisinin birinin yerken diğerinin yutkunduğu bir ziyafet sofrası olmaktan çıkaracak şeyin inovasyon olduğuna inanıyoruz. Aslında temel hedefimiz ülkemizin insanına sürdürülebilir bir seviyede yüksek ve artan yaşam standardı ve çalışmak isteyene istihdam sağlama yeteneğidir. Bunu şöyle bir formülle de açıklayabiliriz. Sürdürülebilir refah için rekabet edebilen bir ekonomi, rekabetçi bir ekonomi için inovasyon kabiliyeti yüksek sektörler ve bu sektörler içinde yüksek seviyede Ar-Ge ve eğitim. İşte 21. yüzyılda başarılı bir ekonominin formülü budur. Bu formülün eşittir hanesinde ise kümelenme var" şeklinde konuştu.
EKONOMİDE KÜME DÖNEMİ
Çağlayan, küme yapısı içindeki firmalarla ilgili kurumlara uzmanlaşmış tedarikçilere, işgücüne, bilgi ve teknolojiye küme dışındaki firmalara nazaran daha kolay ve esnek etkin bir erişim imkanına sahip olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı olan 2023 yılında hedeflerinin ise dünyanın ilk 10 ekonomisine girmek 500 milyar dolar ihracat olduğunu ifade etti. Bu dönüşüm gerçekleşmesi için yeni pazarlar bulunması ve rekabet gücünün artırılması gerektiğine dikkat çeken Çağlayan,
"Yeni pazarlar için kolları sıvadık. Rekabet gücümüzü artırmak için de yeni açıklanan teşvik paketimiz ve kümelenme yol haritamız hazır. Gidemediğiniz pazar senin değildir felsefesi kapsamında daha önce gitmediğimiz ve önem vermediğimiz yerlere de gideceğiz. Önümüzdeki günlerde Çin, Brezilya, Şiili, Cezayir İran ve Irak'a gideceğiz" dedi.
Teşvik paketi ve kümelenme kapsamında 20 ilde çalışmalar yaptıklarını anlatan Çağlayan, küme yol haritalarının 2009-2013 yılları arasında iş kümelerinin olgunlaşması için neler yapılması gerektiğini adım adım açıkladığını ifade etti. Çağlayan, "Kamu gün gelir alıcı olarak talep koşullarını belirler, gün gelir okul açarak yada istihdam paketinde olduğu gibi aktif işgücü programlarını güçlendirerek faktör ve girdi koşullarına müdahale eder. Kısacası devlet bu resmin her yerinde vardır. Bu noktadanhareketle kamu kesimi kümelenme projesiyle bir insiyatif aldı ve özel sektöre rehber olacak çalışmanın hazırlanmasına ön ayak oldu. Özel sektöre teşvik paketi açıklandı, yol haritanız da hazır artık top sizde demiyoruz. Özel sektörüne yanında olmaya devam edeceğiz. Etkin iş ortamı sağlayarak gerek duyduğumuz kamu yatırımlarını ve altyapı hizmetlerine giderek destek olacağız" diye konuştu.
KRİZ DÖNEMİ
Ekonomik krize de değinen Çağlayan, "Dikkatinizi çektiyse küresel ekonomik krizle ilgili fazla bir şey söylemedim. Çünkü artık kriz kelimesini uluorta kullanarak dikkatleri devamlı bu yöne çekmek istemiyorum. Tünelin sonunda ışık görüldü ve oraya ulaşmak için ralliye başladık" şeklinde konuştu.
KÜMELENMELER
Kümelenme konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çağlayan, bu kapsamda Ankara'da makine, yazılım, Denizli ve Uşak'ta ev tekstili, Eskişehir, Bilecik, Kütahya'da seramik, İzmir'de organik, Konya'da otomotiv, otomotiv yan sanayi, Manisa'da elektrik-elektronik aletler, Marmara'da otomotiv, Mersin'de işlenmiş gıda, Muğla'da yat üretimi ve yat turizmi iş kümeleri için pilot çalışma yapıldığını ve yol haritası hazırlandığını söyledi.
11 KÜME ANALİZİ
Bunun yanısıra 11 sektör kümesi ile ilgili analizler yapıldığını anlatan Bakan Zafer Çağlayan, bunların Kayseri mobilya kümesi, Gaziantep makine halısı kümesi, Kahramanmaraş tekstil kümesi, Sivas doğal taş kümesi, Yozgat mobilya kümesi, Trabzon ağaç işletmeciliği kümesi, Samsun dış ticaret işlemleri kümesi, Malatya kayısı kümesi, Erzurum-Kars kış turizmi kümesi, Çorum makine sektör kümesi olduğunu ifade etti. Çağlayan kümelenme projesini temel hedefinin KOBİ'ler başta olmak üzere firmalar arasında işbirliği imkanlarının geliştirilmesi, yenilikçilik faaliyetlerinin geliştirilmesi, yabancı sermayenin çekilmesi, ölçek ekonomilerinin yaratılması, bölgesel ve ulusal düzeyde rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacak altyapının oluşturulmasına yönelik politikanın ortaya konulması olduğunu kaydetti.
YENİ TEŞVİK VE KÜMELENME
Çağlayan, "Kümelenme modeli klasik anlamda bir teşvik sistemi olmayıp, doğrudan firmaların desteklenmesi amaçlamaktadır. Yeni teşvik sistemi ile hayata geçirilecek düzenlemeler içerisinde sektörel kümelerin desteklenmesine de yer verilmiş olup, böylece uygulanacak teşvik sisteminde kamu sektörü, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğini artırmaya yönelik sektörel kümelerin desteklenmesi imkanı olacaktır" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Çağlayan ve Eker tarafından etkinlikte emeği geçenlere plaket verildi.
Çağlayan etkinlikten ayrılışında ise gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin 'Yeni teşvik paketinde açıklanan yurda dönüş projesi ile ilgili sorusu üzerine Çağlayan teşvik sisteminin bir kampanya olduğunu söyledi. Türkiye'nin bu yeni teşvik sistemi ile uluslararası yatırımcı için çok sağlam bir liman olacağını belirten Çağlayan, Türkiye'nin coğrafi konumu, ekonomik istikrar ve genç nüfusun buna önem kattığını söyledi. Çağlayan, yeni teşvik sisteminin Türkiye dışına gitmiş yatırımcılara 'yurda
dön' çağrısı yaptığını belirtti. 15 Haziran'da süresi dolan ÖTV ve KDV indirimiyle ilişkin soruya ise Çağlayan, "En geç 15 itibariyle bu konuda neler yapılıp yapılmayacağını açıklayacağız" cevabını verdi.