Son verilere bakıldığında toplam 12 milyon 250 bin dönüm araziden 6 milyon 200 bin dönümün tarıma elverişli olmasına rağmen kullanılmadığı tespit edildi. TÜİK Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Erzurum'un tarıma elverişli araziden sadece 2 milyon 100 bin dönümü ekiliyor, geri kalan topraklar kullanılmıyor.
Erzurum'da birisi Daphan Ovası'nı sulamak amacıyla yaptırılan Kuzgun, bir başka tarafta da Pasin Ovası'nı sulamak amacıyla yaptırılan Demirdövern Barajları ile çok sayıda sulama amaçlı göletin varlığına rağmen toprakların ekilmediği için köylerde üretim yapılmıyor.
Binlerce dönüm arazinin boş bırakılmasının hem şehir, hem de ülke ekonomisi açısından "kayıp" olduğunu kaydeden vatandaşlar, öğretim anlamında kimsenin üretecek mazereti kalmamıştır. İki büyük baraj ve çok sayıda gölet sayesinde, toprak suyla buluşmuştur. Erzurum'un çok verimli ovaları var. Ama topraklarımızın yüzde 3'te 1'lik kısmını ekebiliyoruz. Önce köyde neden ekim yapılmıyor, bunu araştırmak lazım. Ayrıca, sulu tarım yapılmasına başlanmasından sonra ürün çeşitliliğine neden gidilmemiş, bunu sorgulamakta yarar var. Eğer eskiden olduğu gibi, bu verimli topraklarda ay çiçeği, mısır, tahıl ürünleri ekilecek idiyse iki büyük baraj daha ne diye yapıldı, ovalar su kanallarıyla daha ne diye döşendi? Bu soruları tarım kuruluşlarının cevaplanması gerekiyor" dediler.