SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği, bölgedeki kooperatif ortaklarına angus, şimental ve montofon cinsi ithal hayvan dağıtacak. 22 Kasım’da ilk partinin ulaştırılacağı Erzurum’da, dağıtımlara ise Narman ilçesinden başlanacak.
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ömer Efe, Et ve Balık Kurumu’nca ithal edilen angus, şimental ve montofon cinsi büyükbaş hayvanlardan kooperatif ortaklarına da dağıtılacağını bildirdi.
//22 KASIM’DA DAĞITIM YAPILACAK
Yürütülen çalışma kapsamında kooperatif ortaklarına besilik ithal hayvan dağıtacaklarını kaydeden Efe, angus, şimental ve montofon cinsi 250 büyükbaş hayvanın, Erzurum başta olmak üzere bölgedeki kooperatif ortaklarına ulaştırılacağını dile getirdi. Besicilik sektörüne taze kan niteliği taşıyacak çalışmanın, yetiştiriciler için de fayda sağlayacağını anlatan TKK Bölge Birliği Müdürü Ömer Efe, hayvanların, Narman ilçesinden başlanarak Erzurum’un tüm ilçeleri ve bölgeye bağlı diğer illerde dağıtılacağını söyledi.
//KURBANLIK SATIŞLARI
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ömer Efe, kurbanlık satışları hakkında da bilgiler verdi. TKK’nın Mülk Köyü’nde bulunan ahırlarında görücüye çıkarılan kurbanlıklardan şu ana kadar 39 tanesini sattıklarını açıklayan Efe, 40 büyükbaş kurbanlık hayvanın halen alıcısını beklediğini ifade etti. Fiyatları 3 ile 4 bin lira Arasında değişen kurbanlıkların, TKK’nın özel olarak yetiştirdiği büyükbaş hayvanlardan oluştuğunun altını çizen Efe, henüz kurbanlık almamış olan vatandaşların dikkatini çekti.
//BORÇ YAPILANDIRMASI
Öte yandan Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ömer Efe, borçların yeniden yapılandırılması kapsamında bugüne kadar yapılan başvurulara ilişkin olarak bilgiler de verdi. Uygulamanın başladığı 1 Haziran tarihinden bu zamana kadar TKK kasalarına 10 milyon TL para girdiğini anlatan Efe, bölgede bin 380 çiftçinin yeniden yapılandırma için başvuruda bulunduğunu kaydetti. Bölge Birliği Müdürü Ömer Efe, borçlu çiftçiler için çok önemli bir fırsat olarak bu yapılandırmanın mutlaka değerlendirilmesi çağrısında bulunarak, “Tarım Kredi Kooperatifleri olarak köy muhtarlarımız ve kooperatif yetkililerimizle birlikte çiftçileri bilgilendirme faaliyetlerimiz devam edecek. Yapılandırma uygulaması, yılsonuna kadar devam edecek.” dedi.
//BORÇLU ÇİFTÇİ SAYISI
Bölgede kuruma ödenmemiş burcu bulunan çiftçi sayısının 2 bin 150, borç tutarının ise, 32 milyon lira olduğuna dikkati çeken Ömer Efe, “Şu ana kadar yapılandırma talebinde bulunan bin 380 çiftçimizin başvurusu değerlendirildi. 10 milyon lira tutarında bir tahsilat yapıldı, geriye 22 milyon lira alacağımız kaldı. Çiftçilerimiz, 31 Aralık tarihine kadar geçerli olacak bu uygulama için daha fazla vakit kaybetmesinler.” şeklinde konuştu.