– İlkbahar ve Sonbahar olmak üzere yılda iki dönem halinde gerçekleştirilen ‘Şap Aşılama Kampanyası’nda son haftaya girildi. Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, hayvanlarına Şap aşısı yaptırmayan çiftçilere çağrıda bulunarak, kampanyanın son haftasının değerlendirilmesini istedi.
//SONBAHAR DÖNEMİ AŞILAMA KAMPANYASI
Erzurum’da Eylül ayı başından beri devam eden ‘Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası’nda, son haftaya girildiği bildirildi. Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, son yıllarda Erzurum’da ve Türkiye’nin birçok bölgesinde artış görülen Şap vakalarının, ancak aşılama yöntemiyle ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Bu bağlamda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yılda iki kez aşılama kampanyası düzenlendiğini anımsatan Altun, Eylül ayında başlayan Sonbahar kampanyasının da, sona ermek üzere olduğunu açıkladı. Bir hafta sonra aşılama çalışmalarına nokta koyulacağını kaydeden Tarım İl Müdürü Altun, “Güz dönemi aşılama kampanyamızda hayvan varlığımızın yüzde 85’ine ulaşmış olmayı hedefliyoruz. Bu oranın yüksek tutulması, çiftçilerimizin göstereceği duyarlılığa bağlı olduğundan, üreticilerimizden çalışmamıza destek vermesini istiyoruz. Sonuçta bu kampanyadan istifade edilmesi, birinci derecede ilimizdeki hayvancılık sektörünün menfaatine olacağı gibi, hayvancılık yapan üreticilerimin de yararına olacaktır.” diye konuştu.
//AŞISIZ HAYVAN ÇIKIŞINA İZİN YOK
Aşılama kampanyasının gerek merkez, gerekse ilçelerde tarım müdürlükleri tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Mustafa Altun, “Kurban Bayramı dolayısıyla şehrimizde yoğun bir hayvan hareketliliği var. Üreticilerin kampanya döneminde hayvanlarına mutlaka şap aşısı yaptırmaları gerekiyor. Zaten aşısı yaptırılmamış hayvanların sevkine de izin verilmiyor.” ifadelerini kullandı.
//ŞAP ÇOK CİDDİ VERİM KAYBINA NEDEN OLUYOR
Halk arasında ‘Dabak’ olarak bilinen şap hastalığının bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı bir hastalık olduğunu bildiren Tarım İl Müdürü Altun, “Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık, et veriminde yüzde 30 ile 45, süt veriminde ise, yüzde 15 ile 35 arasında verim kayıplarına neden oluyor. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olmakla birlikte ölümlere de rastlanabiliyor. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların 6 ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Çiftçilerimiz, hayvanlarına şap aşısını yaptırmalıdır. Ayrıca şap aşısı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmeyecektir. Üstelik bu hayvanların sahipleri de, hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden faydalandırılmıyor.” şeklinde konuştu.
Tarım İl Müdürü Altun, Kurban Bayramı dolayısıyla aşılama çalışmalarının kesintiye uğramayacağına vurgu yaparak, il ve ilçe müdürlüklerimizde bu yönde başlatılan çalışmalar devam ediyor. Kampanya bitimine kadar aşılama çalışmaları aralıksız sürecek.” dedi.