Köylerin Altyapısını Desteklemek için uygulamaya konulan ve köylerin içme suyu, kanalizasyon, yol gibi temel sorunlarının çözümünü amaçlayan KÖYDES projesinde 2010 yaz döneminin sonuna gelindi.
İl Özel İdaresi ve Kaymakamlıklarca yürütülen KÖYDES projelerinin son durumu Kaymakamlar ve İl Özel İdaresi yetkilileri tarafından Vali Sebahattin Öztürk’e aktarıldı.
Köye Yönelik Hizmetler Daire Başkanı Bedri Özdemir tarafından yapılan sunumda 1. kısım ve 2. kısım olarak gelen ödeneklerin harcama oranları ve fiziki gerçekleşme oranları hakkında bilgiler verildi.
//2010 YILI KÖYDES ÖDENEĞİ 36 MİLYON TL
Köye Yönelik Hizmetler Daire Başkanı Bedri Özdemir Erzurum’a 2010 yılı içerisinde toplam 36 milyon TL ödenek geldiğini, bu miktarın 17 milyon lirasının Nisan ayında, kalan 19 milyon lirasının ise Ağustos ayında hesaplarına aktarıldığını söyledi.
//ÖZDEMİR BİLGİ VERDİ
1 Kasım 2010 tarihi itibariyle, 36 milyon ödeneğin 25 milyon 163 bin lirasının harcandığını ifade eden Özdemir, 8 milyon 845 bin liralık işin ihale edilemediğini, 2 milyon 272 bin liralık ödeneğin ise bu tarih itibariyle kaldığını söyledi. İş sezonunun ve çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Daire Başkanı Özdemir kalan miktarında sezon sonuna kadar bitirileceğini belirtti.
Harcanan paranın 7 milyon 484 bin lirasının içme suyuna, 16 milyon 346 bin lirasının yol çalışmalarına, 1 milyon 331 bin lirasının ise asfalt alımına verildiğini söyleyen Özdemir, ödeneğin ilçelere dağıtımında, hakkaniyet ölçüsünde, köy sayısı, nüfus, hizmet ihtiyacı gibi kriterleri dikkate aldıklarını belirtti.
//EN FAZLA ÖDENEK HORASAN’A VERİLDİ
Köye Yönelik Hizmetler Daire Başkanı Bedri Özdemir’in verdiği bilgilere göre 1. etap ve 2. etap olmak üzere toplamda en fazla ödenek 2 milyon 249 bin 100 lira ile Horasan’a, en az ödenek ise 335 bin lira Palandöken ve 410 bin lira Yakutiye ilçelerine aktarıldı. Palandöken ve Yakutiye Erzurum’da en az köye sahip iki ilçe durumunda.
//97 PROJE TAMAMLANDI
47 içme suyu ve 50 yol projesinin tamamlandığını da ifade eden Özdemir, Yüzde 70 ve üzeri tamamlanan 29 içme suyu ve 8 de yol projesinin olduğunu söyledi. Özdemir, yapımı devam eden projelerinde toplam sayısının 46 olduğunu belirterek, İhale aşamasında olan 83 proje ve başlanamayan 11 proje ile birlikte toplam proje sayısının 274 olduğunu sözlerine ekledi.
Özdemir sunumunun geri kalan bölümünde köy yolları işlerinin durumu ve içme suları işlerinin durumu hakkında bilgiler verdi. Daha sonra ise bütün ilçelerdeki çalışmaları ayrıntılarıyla anlattı. Köye Yönelik Hizmetler Daire Başkanı Özdemir’in ilçelerdeki çalışmaları anlattığı sırada ilçe kaymakamları kendileriyle ilgili bölümlerde ilave açıklamalarda bulundular.
//ÖZTÜRK: KÖYLERDEKİ YAŞAM STANDARTLARINI YÜKSELTMELİYİZ.
Sunum boyunca ilçe ilçe, köy köy ayrıntılı bilgiler alan Vali Sebahattin Öztürk, 2010 yılı KÖYDES çalışmalarını değerlendirdi. Vali Öztürk, özellikle köylerdeki yaşam standartlarının yükseltilmesine vurgu yaparak bunun bir medeniyet ölçüsü olduğunu söyledi.
//KÖY MUHTARLARINI BİLGİLENDİRİN TALİMATI
Kaymakamlardan ve Özel İdare yetkililerinden, programa alınıp da yapılamayan işler için köy muhtarlarını mutlaka bilgilendirmelerini isteyen Vali Öztürk, işin yapılamama sebeplerinin anlatılmasını istedi. Bilgilendirmenin, işin kendisi kadar önemli olduğunu kaydeden Vali Öztürk konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Eksikliklerimizi net olarak ortaya koyalım. Neleri yaptık, neleri yapamadık. Ona göre önümüzdeki yıllarda KÖYDES’ten para isteyeceğiz. Ödenek istediğimizde ‘Hani bu sorun halledilmişti’ denilmesin. Özellikle köylere bağlı mezralarda içme suyu sorunu olan yerler varsa belirleyelim.
//TÜRKİYE İNSANİ GELİŞMİŞLİK SIRALAMASINDA 83. SIRADA.”
İnsani Gelişmişlik sıralamasında ülkemiz dünyada 83. sıradadır. Oysa Türkiye dünyada 17. büyük ekonomi. İşte bugün konuştuğumuz sebeplerde bu sıralamayı aşağıya çeken nedenlerdendir. O yüzden artık bu eksikliklerimizi ortadan kaldırmalıyız. İmkânlarımız geniş, yapmamak için herhangi bir neden yok. Biz köylerimize hizmet götürürken iki temel kriteri esas alıyoruz. Birincisi kanalizasyon yaparken nüfus, ikincisi yol yaparken mümkün olduğunca çok köyün yararlanabileceği grup köy yollarıdır. Bundan sonra imkanlarımız elverdiğinde büyük köylerimizin çöplerini toplayacağız, oralara çöp konteynerleri dağıtacağız. Çünkü belde seviyesindeki köylerimizin çöp sorunu kendiliğinden halledilecek konular değildir.”
//HAKKANİYET VE HUKUKA UYGUNLUK
Halkın iradesini temsil eden kişilerin hizmet noktasındaki istek ve taleplerinin kendileri için önemli olduğunu da vurgulayan Vali Öztürk, çünkü temelde bu istek ve taleplerin vatandaşın istekleri olduğuna dikkat çekti. Vali Öztürk; “Bu istek ve talepleri yerine getirirken yeter ki hakkaniyete, kanuna ve hukuka uygun yapalım” dedi.
İl Özel İdaresi toplantı salonunda gerçekleştirilen KÖYDES 2010 dönemi değerlendirme toplantısına Vali Yardımcısı Mehmet Gök, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Altınok, ilçe kaymakamları ve İl Özel İdaresindeki daire başkanları ve birim müdürleri katıldılar.