SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Atatürk Üniversitesinde ‘Eğitim Reformu’ olarak tarif edilen Bologna sürecinde, önemli bir adım daha atılıyor. Atatürk Üniversitesi, Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ve Diploma Eki (DE) Etiketlerinin sahibi olabilmek için 15 Mayıs’ta Ulusal Ajans’a resmen başvuruda bulunacak.
YAVUZ SÜREÇ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Atatürk Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi ve AKTS/DE Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Fahri Yavuz, ‘Bologna Süreci’ ile Avrupa’nın önde gelen üniversitelerinden birisi olma hedefi noktasında önemli bir aşamanın daha eşiğine gelindiğini bildirdi. Eğitimde ‘Bologna Süreci’ şeklinde tarif edilen sistem doğrultusunda 2009 yılından bu yana çok önemli mesafeler kaydettiklerini söyleyen Yavuz, 15 Mayıs tarihinin ise, süreç içerisinde çok önemli bir adımın atılacağı gün olacağını ifada etti. Bologna Süreci kapsamında 2010 yılı Mart ayında başlayan yoğun çalışmaların, 15 Mayıs 2010 tarihinde Ulusal Ajans’a yapılacak başvuruyla önemli bir noktaya taşınmış olacağına vurgu yapan Yavuz, “Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ve Diploma Eki (DE) Etiketlerine müracaatımızı yapmak için hazırlıklarımızı tamamladık. 15 Mayıs, bu bakımdan Atatürk Üniversitesi için çok önemli.” diye konuştu.
Bologna Süreci hakkında bilgiler veren Atatürk Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi ve AKTS/DE Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Fahri Yavuz, bu sürecin, Avrupa ülkelerinde yükseköğrenimin ABD başta olmak üzere dünya üniversiteleriyle rekabet edebilmesi ve Avrupa ülkelerinde üniversitelerden alınan diplomaların tanınırlılığının artırılması için1999 yılında başlatıldığını hatırlattı. Bologna Süreci çalışmalarına Türkiye’nin 2001’de dahil olduğunu, ancak fiili çalışmaların 2006 yılında başladığını anlatan Yavuz, Atatürk Üniversitesi’nin ise, ilk başlarda gözlemci olarak takip ettiği süreçle ilgili faaliyetlere 2009 yılında başladığını ve bu faaliyetlerini 2010 yılında hızlandırdığını dile getirdi.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARINA AVRUPA’DA İŞ BULABİLME İMKANI…
Bu çalışmalar sonucunda Atatürk Üniversitesi’nden mezun olanlara otomatik olarak İngilizce hazırlanmış bir diploma eki verileceğini kaydeden Prof. Dr. Fahri Yavuz, “Bu diploma eki, mezunlarımızın Avrupa’da da iş bulma imkanlarına katkı sağlayacaktır. Ayrıca hazırlanan eğitim öğretim bilgi sisteminde, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının amaçları ve öğrencilere kazandırdığı yeterlilikler, program müfredatlarındaki tüm dersler ve içerikleri, derslerin öğrenme kazanımları web ortamında herkesin izlemesine açık olacaktır. Eğitim ve öğretimin bu şekilde şeffaflaşması, eğitim kalitesinin armasına önemli katkılar sağlayacaktır.” diye konuştu.
YAVUZ: BAŞVURUMUZ KABUL EDİLİRSE, BİR ADIM ÖNE GEÇMİŞ OLACAĞIZ
Başvurularının kabul edilmesi ve AKTS ile DE etiketlerinin alınması halinde, Atatürk Üniversitesi’nin, Tanınırlılık ve Rekabet Edebilirlik anlamında diğer üniversitelerin bir adım önünde olacağını vurgulayan Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durum, üniversitemizin daha tercih edilir ve hızlı gelişen bir üniversite olmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Hepsinden önemlisi ise, bu çalışmalar alanında bilgi, beceri ve yetkinliklerle donanmış daha iyi mezunlar vermemizi sağlayacak, dolayısıyla ülkemizin ve bölgemizin kalkınmasına üniversitemizin vereceği katkıyı artıracaktır. Müracaatların kabul edilmemesi durumunda ise, önümüzdeki yıllarda yapılacak müracaatlara daha hazırlıklı ve donanımlı olacağız. Zaten, bu etiketlerin süresi 3 yılda dolmakta ve yenilenmesi için yeniden müracaat etmek gerekmektedir. Her halükarda bu çalışmalar üniversitemizin eğitim öğretim kalitesinin artmasına doğrudan araştırma ve topluma yönelik hizmetlerine de dolaylı katkılar sağlayacaktır.”