ERZURUM gazetesi
Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksek Okulu’nda düzenlenen konferansta Dr. Mithat Vıcıl, mücevher taşı olarak kullanılan turnalı zümrüt opalini anlattı.Konferansta, emekli öğretim üyesi Dr. Mithat Vıcıl “Mücevher Taşı Olarak Kullanılan Turnalı Zümrüt Opalinin Genel Özellikleri” konusunda açıklamalarda bulundu.
VICIL OPAL HAKKINDABİLGİ VERDİ
Turnalı Zümrüt Opali potansiyeli ve ekonomiye kazandırılması hakkında ayrıntılı bilgiler veren Vıcıl, şunları kaydetti: “Opallerde yeşil ve tonları, mavi ve tonları, mor, kahverengi, kiremit kırmızısı, turuncu, sarı, gri ve beyaz renkleri olduğu gözlemlenmiştir. Deneysel mikroskobik çalışmalarda, parlatılmış örneklerde çokça kromit, hematit, kromitlerin ayrışması ile silisli alanlara yayılmış hematit ve limonitler renklerin oluşumlarında etkili olduğunu biliyoruz. Cevher mikroskobuyla yapılan araştırmada parajenezde kromit, götit, hematit, limonit nabit kristaller, süksesyonda ise Turnalı opallerinde ilk oluşan opak mineral (cevher minerali) kromit olduğu belirlenmiştir. Opalin uluslararası yapılan sınıflamasında 99 opal çeşidinin olduğu ve bu sınıflama temel alındığında Turnalı opallerin 31 türü mevcuttur.”
Vıcıl, Oltu yöresindeki zümrüt çeşitlerinin de önemine dikkat çekerek, Oltu ve yöresinde çıkarılan zümrüt madeninin ekonomik değerinin tam olarak ortaya çıkmadığını, süreç içerisinde konunun daha sık gündeme gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.