İHSAN KUMRU(GHA) - Türkiye’de Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) altında finanse edilen ilk projeyi, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yürüttü. “Web Derslik ile Akademik Etki” adını taşıyan projeyle, bilginin değere dönüşümü ve bilgiye ulaşımı kolaylaştıracak bir sistem oluşturuldu.
WEB DERSLİK İLE AKADEMİK ETKİ”
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, “Web Derslik ile Akademik Etki” adlı projeyle bir ilke imza attı. Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) altında finanse edilen projeyi Türkiye’de ilk kez uygulayan İİBF, kuracağı elektronik eğitim sistemiyle bilgiyi değere dönüştürerek, geniş kesimlere ulaştırılmasını sağladı.
DAŞTAN’IN PROJE HAKKINDAKİ AÇIKLAMALARI
Projeye ilişkin olarak bilgiler veren İİBF Araştırma Görevlisi ve aynı zamanda Proje Koordinatörü Hüseyin Daştan, Avrupa Birliğinin 2007 ile 2013 dönemi için aday ve potansiyel aday ülkelere sağlayacağı Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) programından yararlanan ilk kurum olduklarını hatırlattı. Bu projenin, IPA’nın “İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı” altında teklif çağrısına çıkılan “Hayatboyu Öğrenme” hibe programı kapsamında finanse edildiğini kaydeden Daştan, proje bütçesinin ise, 124 bin 995 Euro olduğunu açıkladı.
“Web Derslik ile Akademik Etki” adlı projenin içeriği ve uygulama sürecine ilişkin olarak bilgiler veren Daştan, işe proje ekibinin oluşturulmasıyla başladıklarını belirterek, “Proje ekibi genel olarak Atatürk Üniversitesi akademik personelinden oluştu. Projenin yürütülmesinde görev alan ekip; 1 Proje Koordinatörü, 2 Proje Asistanı, 1 Web ve Network Uzmanı, 1 İletişim ve Geliştirme Uzmanı, 1 Eğitim Uzmanı, 1 Proje Danışmanı ve 10 Eğitmen olarak formüle edildi. Proje ekibi projenin tam olarak yürütülebilmesi açısından çalışanların zaman, bilgi ve birikimlerine göre oluşturuldu.” diye konuştu.
PROJE, YOĞUN EĞİTİM AĞIRLIKLI OLARAK YÜRÜTÜLDÜ
Proje sahibi, ortağı ve iştirakçisinin temsilcilerinin katılımıyla İİBF öğrencilerine, İŞKUR Erzurum İl Müdürlüğü ve ESOB personeli ve katılımcılarına proje süresince gerçekleştirilen tüm faaliyetler ve bunların zamanlaması hakkında bilgi verildiğini anlatan Daştan, bilgilendirme çalışmalarının, kurumların kendi salonlarında gerçekleştirildiğini dile getirdi. Genel olarak, toplantı ve stant çalışmalarında 800 kişinin proje ve eğitimler hakkında bilgilendirildiklerini ifade eden Daştan, “3 ayrı toplantı için 600 davetiye ve 150 afiş ile şehrin farklı kesimlerinde farkındalık yaratılmış, il merkezinde ticari faaliyetlerin yoğun olduğu bölge esnafına yüz yüze bilgilendirme yöntemiyle dokümanlar dağıtılmış ve farkındalık faaliyetine katkı sağlanmıştır.” dedi.
WEB PORTALI OLUŞTURULDU
Proje süresince ve projeden sonra oluşturulacak temel ve derinlemesine bilgilerin tamamının herkes tarafından ücretsiz 365 gün 24 saat ulaşılabilmesi için bir web portalı oluşturulduğuna dikkati çeken Daştan, faaliyet, portalın görsel tasarımının hazırlanması, eğitim portalının veri tabanının oluşturulması, eğitimlerde üretilen görsel ve yazılı materyallerin siteye eklenmesi ve soru bölümü gibi 4 ana başlıkta yürütüldüğünü dile getirdi. Proje kapsamında oluşturulan portalın, “www.webderslik.net” adresinden yayına başladığını belirten Daştan, hedef kitledeki ESOB ve İŞKUR aracılığıyla projeye katılan çalışan ya da işsizlere Temel İşletme, Ekonomi, Bilgisayar ve İnternet Eğitimi, Hukuk, Mevcut Bankacılık ve Finansal Sistem alanlarında eğitimlerin verildiğini bildirdi.
Koordinatör Daştan, “Eğitimler 5 ay sürmüş, 30 kişilik İŞKUR katılımcıları ve 30 kişilik ESOB katılımcılarına ayrı ayrı 2 eğitim sınıfı olarak gerçekleştirilmiştir. Eğitimler, ayda 4 defa hafta sonları seminerler şeklinde gerçekleştirilecektir. Eğitimler, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dersliklerinde ve Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği toplantı salonunda gerçekleştirilmiştir. Temel Bilgisayar ve İnternet Eğitimi hariç her bir alandaki eğitimler birer ay sürmüş, Cumartesi 3 saat ve Pazar 3 saat olmak üzere ayda toplam 24 saat olarak yapılmıştır. Her bir grup, ayda 24 saatten 4 ay toplam 96 saat eğitim almıştır. Temel Bilgisayar ve İnternet Eğitimi 1 ay sürmüş, Cumartesi 5 saat ve Pazar 5 saat olmak üzere toplam 40 saat olarak yapılmıştır. Bir grup toplamda 136 saat ve iki grup ise toplamda 272 saat eğitim almıştır.” şeklinde konuştu.
HEDEF KİTLEDEKİ İİBF ÖĞRENCİLERİ DE EĞİTİM ALDI
Öte yandan hedef kitledeki İİBF öğrencilerine yönelik eğitimlere de değinen Daştan, “İİBF öğrencilerine yönelik eğitimler 4 ay sürmüştür. Eğitimler, 41 kişilik İİBF öğrencilerinden oluşan gruba bir eğitim sınıfı olarak verilmiştir. Eğitimler, ayda 4 defa hafta sonları seminerler şeklinde gerçekleştirilmiştir. Eğitimler, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dersliklerinde gerçekleştirilmiştir. Temel İngilizce dışındaki her bir alandaki eğitimler 1’er ay sürmüş ve Cumartesi 3 saat, Pazar 3 saat olmak üzere toplam 24 saat olarak yapılmıştır. Grup, ayda 24 saatten 3 ay toplam 72 saat eğitim almışlardır. İngilizce eğitimleri 2 ay sürmüş ve Cumartesi 3 saat, Pazar 3 saat olmak üzere ayda toplam 24 saat olarak yapılmıştır. Grup, İngilizce eğitimi olarak ayda 24 saatten 2 ay toplam 48 saat eğitim almıştır. Toplamda ise grup 120 saat eğitim almıştır.” dedi.
BİLGİYE İHTİYAÇ DUYANLAR İÇİN YAYIN ÇALIŞMALARI…
Daştan, proje kapsamında yapılan diğer çalışmaları ise; şöyle sıraladı: “Proje sürecinde üretilen, eğitim alan hedef gruplar derinlemesine bilgiye ihtiyaç duyduklarında, işletme ve iktisat alanlarına meraklı ve bilgiye ihtiyacı olan herkesin dilediğinde ulaşabileceği ders görüntüleri webderslik.net içerisine yerleştirilmiştir. Üretilen bu bilgiler, karasal yayında 24 saat yayın yapan Atatürk Üniversitesi televizyonunda döngüsel olarak yayınlanmıştır. Bu süreç, projenin devamında açılacak sertifika programları için bir ön hazırlık ve deneme sürecini oluşturmuştur. Bu aktivite, Web ve Network Uzmanının kontrolünde İİBF öğrencilerinden oluşan 5 kişilik grup tarafından yapılmıştır. Ayrıca 2010- 2011 Güz döneminde lisans derslerinden 7 tanesi bir dönem boyunca takip edilerek www.webderslik.net’te yayınlanmaktadır.”