ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
GSB’den ETÜ Projesine destek
GSB’den ETÜ Projesine destek
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
12 Temmuz 2010 Pazartesi - 00:26

Tarihi Medrese Vakıf Müzesi olacak

Çifte Minareli Medrese’nin restorasyon projesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan geçti. Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kurul’dan onay alan projenin ihale hazırlıklarına başlarken, restorasyona bu yıl içerisinde başlanacağı bildirildi.

Tarihi Medrese Vakıf Müzesi olacak

SAMET ÖZÜNAL/(GHA) – Çifte Minareli Medrese’nin restorasyon projesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan geçti. Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kurul’dan onay alan projenin ihale hazırlıklarına başlarken, restorasyona bu yıl içerisinde başlanacağı bildirildi.
//TEKNİK TAKİP SONUÇLANDI
Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Çifte Minareli Medrese’nin restoresi için düğmeye bastı. Tarih medrese için hazırlanan restorasyon projesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onay alırken, Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bakım, onarım ve restorasyon çalışmalarına bu yıl içerisinde başlanacağını bildirdiler. Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Çifte Minareli Medrese’nin restorasyon programı kapsamında, geçtiğimiz yıl 6 ay süren teknik bir takip yapıldığını hatırlatarak, “Medrese için bu çalışmaların sonuçları da göz önünde bulundurularak bir restorasyon projesi hazırlanmıştı. Kurul’dan onay bekleyen projemize yeşil ışık yakıldı. Biz de hemen ihale hazırlıklarına başladık. İhale sürecinin tamamlanmasının hemen ardından tarihi medresenin restorasyon çalışmalarına bu yıl içerisinde başlayacağız.” dediler. Çifte Minareli Medrese’de yapılacak olan restorasyon çalışmalarının, yüzeysel olmayacağını, tam tersine geniş kapsamlı tutulacağını kaydeden konu ile ilgililer, “Tarihi medresemiz baştan aşağı restore edilecek. Minarelerindeki çinilerin tek tek işlenmesinden, düşen taşların yenilenmesine varıncaya kadar müştemilatlı bir restorasyon çalışması yürütülecek.” diye konuştular.
//MEDRESE, RESTORASYONUN ARDINDAN VAKIF MÜZESİ OLACAK
Öte yandan Çifte Minareli Medrese’deki restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından uygulamaya sokulacak bir başka plandan da bahseden Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, tarihi medresenin daha sonra Vakıf Müzesi olarak kullanılmaya başlanacağını açıkladılar. Türkiye’deki sayılı eserler arasında bulunan Çifte Minareli Medrese’nin, Vakıf Müzesi haline getirilmesiyle birlikte, tarihi ve kültürel yapısına ek olarak sosyal açıdan da bir anlam kazanacağını kaydeden yetkililer, “Tarih ve vakıf müzeleri, geçmişle bugün arasında kurulan bir köprü niteliği taşırlar. Çifte Minareli Medrese’de, Erzurum’un tarihi geçmişinin günümüze ulaşan en önemli izlerinden birisidir.” ifadelerini kullandılar.
//SELÇUKLU’DAN GÜNÜMÜZE ULAŞAN İHTİŞAM
Erzurum’un sembolü haline gelen Çifte Minareli Medrese’nin kitâbesi olmadığından, yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın kızı Hundi Hatun veya İlhanlı hanedanlarından Padişah Hatun tarafından yaptırılmış olabileceği düşüncesi ile adına Hatuniye Medresesi de denilmektedir. Genellikle 13. yüzyılın sonlarında yaptırıldığı kabul edilmektedir. Osmanlı Padişahlarından 4.Murat’ın emri ile bir süre “Tophane” olarak, daha sonra da “Kışla” olarak kullanılmıştır. 1942-1967 yılları arasında Erzurum Müzesi olarak kullanılan medrese, günümüzde çay bahçesi ve resim sergi salonu olarak kullanılmaktadır. Medrese yaklaşık 35x46 m. boyutlarındadır. İki katlı, dört eyvanlı ve açık avlulu medreseler grubundandır. Zemin katta 19, birinci katta ise 18 oda bulunmaktadır. Avlu 26x10 m. ölçülerinde dört yönden revaklarla çevrili olup, girişin batısındaki kare mekânın vaktiyle mescid olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Zemin katın revakları kalın sütunlar üzerine oturmaktadır. Sütunların çoğu silindirik, dördü sekizgen gövdeye sahiptir. Odalar beşik tonozla örtülüdür.
Medrese’nin bezemesinde kullanılan geometrik motifler, Selçuklu taş süslemesindeki örneklerdir. Bezemenin ağırlık unsuru bitkisel öğelerdir. Palmet ve rumi motiflerin en çok kullanılanıdır ve her ikisi de birbiri ile uyum içindedir.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bardız, Hereke'yle yarışıyor
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nce gerçekleştirilen Çoruh ...
Atatürk müzesi güncelleştirildi
Erzurum’da Müze Müdürlüğü’nün sorumluluğunda bulunan Atatürk Evi’nin iç ...
Erzurum yemek kültürünü yitiriyor
ERZURUM(GHA) - Erzurum halkının yemek tüketim tercihinde ilk sırayı kırmızı ...
 
Dadaşlar Mehterle coştu
ERZURUM(GHA) – Yakutiye Belediyesi, Mehteran Takımı ile yaz konserlerine ...
Erzurum Miraç coşkusunu yaşadı
Miraç Kandili, Erzurum’da huşu içerisinde idrak edildi.Kandil sebebiyle ...
Sarıkamış Şehitlerine vefa
Erzurum Valiliği ve Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen "Sarıkamış ...
 
“İslam’ı anlamak Kuran'la mümkün”
'Yaygın Din Öğretimi Bağlamında Yaz Kur'an Kursları' sempozyumu başladı. Diyanet ...
Aile yapısına bilgi çağı darbesi
Horasan Kaymakamlığı tarafından vatandaşlara yönelik "İnsani kriz ve Aile ...
Yakutiye HEM’den kurs rekoru
ERZURUM(GHA)- Erzurum’un Yakutiye İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva