Erzurum’da lokanta ve restaurantlarda yemek yiyen vatandaşlardan yüzde 70’ine yakın bir bölümünün, kırmızı etle yapılan kebap, haşlama ve ızgara gibi yemek türlerine ilgi gösterdiği öğrenilirken, yüzde 30’luk kesimin ise balık ve tavuk gibi beyaz etle sebze yemeklerini tercih ettiği kaydedildi.
Erzurum’da lokanta işletmeciliği yapan Usta Aşçı Memduh Karaoğlu, “Erzurum halkı kırmızı eti çok seviyor ve çok tüketiyor.” diyerek, özellikle kebap türüne gösterilen ilginin çok büyük olduğunu dile getirdi. Karaoğlu, kırmızı et tüketiminin, mevsim ve iklimle yakından ilgisi bulunduğuna dikkati çekerek, Erzurum’un çetin kış şartları dolayısıyla bol proteinli yemeklere yöneldiğini kaydetti. Kırmızı etin protein açısından zengin olduğunu ve özellikle kışları soğuk havalara karşı bir kalkan vazifesi yaptığına vurgu yapan Karaoğlu, bunun yanında hamur işine de talebin çok fazla olduğunu ifade etti.
//GÜNEYDOĞU MUTFAĞI ÖN PLANDA
Türkiye’nin birçok bölgesinde çalıştığını ve her yöreye ait mutfak kültürü ve damak tadı hakkında deneyiminin bulunduğunu anlatan Usta Aşçı Karaoğlu, Erzurum’da Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz mutfağının daha baskın olduğunu belirtti. Kırmızı etle yapılan her türlü yemeğin genellikle Antep, Urfa ve Adana yöresine ait olduğunu dile getiren Karaoğlu, sebze yemeklerinin ise, ağırlıklı olarak Karadeniz menşeli olduğunu vurguladı.
Usta Aşçı Karaoğlu, yaz mevsimlerinde nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu.
Sıcak yaz günlerinde yağlı yiyeceklerden uzak durulması ve ağırlıklı olarak sebze tüketilmesini tavsiye eden Karaoğlu, “Yaz mevsiminde kırmızı eti fazla tüketmemeli, et tüketilecekse de, beyaz etten yana tercih yapılmalıdır. Sofralarda mutlaka yaz sebzelerinden salata bulundurulmalı, yemeklerde bol sıvı tüketilmelidir.” diye konuştu.