ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aliyev'den Erdoğan'a '29 Ekim' mektubu
Aliyev'den Erdoğan'a '29 Ekim' mektubu
Üçüncüsü Erzurum’da gerçekleştirilecek
Üçüncüsü Erzurum’da gerçekleştirilecek
'Daha güçlü bir başlangıcın arifesindeyiz'
'Daha güçlü bir başlangıcın arifesindeyiz'
Erdoğan: 'Bize durmak yok'
Erdoğan: 'Bize durmak yok'
‘Geri adım atmayacağız’
‘Geri adım atmayacağız’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
19 Haziran 2009 Cuma - 03:38

Tandır, sempozyum konusu oldu

Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüzlerce yıllık geleneklerinden biri olan tandır kültürünün, Bitlis'te düzenlenecek olan I. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu'nda bildiri olarak sunulacağı öğrenildi.

Tandır, sempozyum konusu oldu

AİLE İÇİ İLETİŞİMDE TANDIRIN ROLÜ
Bitlis Valiliği, Bitlis Eren Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Bitlis Belediyesi'nce 24-26 Haziran tarihleri arasında düzenlenen sempozyumda Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından sunulacak olan "Aile İçi İletişimde Tandır Kültürünün rolü" başlıklı bildiriyle bilimsel bir çalışma konusu olarak sempozyuma konu edilecek olan tandır kültürünün, aile içi iletişimi sağlayan etkin bir mekan olduğunun vurgulanacağı açıklandı.
DOĞU ANADOLU KÜLTÜRÜNÜN VAZGEÇİLMEZİ TANDIR
2006 yılında tandır ekmeğinin yapılışını konu edinen "Ağzı Açık Alamet" adlı belgesel filmi çekerek İngiltere, Macaristan, Hindistan, Avustralya ve Kosova'da uluslar arası festivallere katılan Prof. Cereci, tandır kültürünü bir iletişim aracı olarak araştırdığını ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, özellikle kış gecelerinde, tandırın çok önemli bir iletişim mekanı olarak kullanıldığını bildirdi. Doğu Anadolu evlerinin ayrılmaz bir parçası olan tandırın, bazen ev dışında bağımsız olarak, bazen de ev içinde yer aldığını, ancak her durumda iletişim amacıyla kullanılan bir mekan olan tandırın, özellikle soğuk yörelerde hem ısınma amaçlı bir araç, hem de ailenin bir araya geldiği ve iletişim kurduğu geleneksel bir mekan olduğunu belirtti.
ERZURUM YEMEKLERİ BİLDİRİSİ
İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oktay Belli'nin koordinatörlüğünde düzenlenen sempozyumda, Eski Çağ'dan bu yana Doğu Anadolu Bölgesi'nde gelişen mutfak kültürü, 17., 18. ve 19. yüzyıl gezginlerinin seyahatnamelerinde yer alan mutfak gelenekleri, kışlık yiyecek hazırlığı, Van yöresinde çay kültürü, Erzincan, Siirt, Kars, Erzurum, yemeklerinden örnekler, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yemeklerde kullanılan bitkiler, yemeklerle ilgili türküler, maniler, öykülerle ilgili bildirilerin yer aldığı dile getirildi. Yaklaşık 30 katılımcının bildirileriyle ilk kez gerçekleşecek olan sempozyumun, yöre kültürüne ve yörenin tanıtımına büyük katkısının olacağı vurgulandı.
TANDIRBAŞI BULUŞMA YERİ
Tandırı, ekmek ve yemek pişirilen bir ocak olmaktan öte, aile içi iletişimin, komşuluk ilişkilerinin canlı biçimde sağlandığı bir mekan olarak değerlendirdiğini söyleyen Prof. Dr. Sedat Cereci, Orta Asya'da, Hindistan'da, İran'da, bazı Arap ülkelerinde, Kuzey Afrika'da benzerleri görülen tandır kültürünün en canlı örneklerinin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşandığını belirtti. Artık kentlerdeki sayısı giderek azalan tandırın, köylerde aileyi bir araya toplayan, ailenin huzur içinde söyleşip dertleşmesini sağlayan sıcak bir mekan olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Sedat Cereci'nin sunacağı bildirinin ardından, "Ağzı Açık Alamet" adlı belgesel filmin gösterileceği açıklandı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünyanın 8. Harikası'na turist akını
Dünyanın 8. harikası olarak bilinen Nemrut Dağı, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.
Ünlü sanatçılardan Cağ kebap övgüsü
Aralarında Ferdi Tayfur, Nuri Alço, Sinan Yılmaz, Seyyal Taner, Davut ...
Türkçe dünya dili olma yolunda
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, "Türkçemiz, dünya dili olma yolundadır" dedi.
 
Kale tarih hazinesi
GHA/Erzurum Kalesi’nde geçtiğimiz yıllarda yürütülen arkeolojik kazılara ...
Kitapçılar dertlerini Bulut'a anlattılar
Erzurum’daki kitapçılar, korsan yayınlara karşı tedbir alınmasını istedi. Erzurum’da ...
Yardım Vakıflarında kış hazırlığı
Ebu İshak Vakfı, önümüzdeki kış mevsimi için şimdiden harekete geçti. ...
 
Çobandede kurtarılıyor
Bosna’daki Mostar Köprüsü’nün onarımını gerçekleştiren firma, Erzurum-Kars ...
Tandır Kültürümüz nostalji oldu
Erzurum’un şehir merkezine uzak olan bazı ilçelerindeki köylerde tandır ...
Çiftelerde “Tel Kırma Sergisi”
Erzurum Halk Eğitim Merkezi, sezonun son sergisini Çifte Minareli Medrese’de ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Ne diyor bu adam ya?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çizginin Kırmızısı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva