DEFİNE AVCILARININ YOL AÇTIĞI TAHRİBAT
İlhanlılar döneminde Sultan Gazan Han tarafından yaptırılan tarihi Çobandede Köprüsü, define avcıları yüzünden tahrip edilmiş ve koruma amaçlı olarak trafiğe kapatılmıştı. Köprünün içler acısı haliyle ilgili olarak medyada sık sık yer alan haberler, Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü’nü harekete geçirirken, 700 yıllık köprünün onarımına başlandığı bildirildi. Bosna’daki Mostar köprüsünün restorasyonunu gerçekleştiren Türk inşaat firması ER-BU, Erzurum’un, tarihi simgelerinden biri olan Çobandede Köprüsü için harekete geçti. Tarihi köprüyü, aslına uygun biçimde onaracak olan firma, yaklaşık 45 günlük çalışmanın ardından köprüyü trafiğe açacak.
KÖPRÜ TARİHİ GÖRKEMİNE KAVUŞACAK
Çobandede Köprüsü’nün restorasyon ihalesini alan müteahhit firmanın yetkilileri, onarım çalışmaları tamamlandıktan sonra tarihi eserin yepyeni bir görünüme kavuşacağını kaydetti. Çobandede Köprüsü’nün, define avcıları tarafından tahrip edildiğini, özellikle de köprü bacaklarının parçalandığını vurgulayan konu ile ilgililer, “Çobandede Köprüsü’nün bacakları dahil, üst zemini tamamen yenilenecek. Köprü üzerindeki kaplama kısmını, zemine kadar kazınacak ve yine köprünün tarihi dokusuna uygun bir zeminle kaplanacak. Çalışmalar yaklaşık 45 gün sürecek. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra, Çobandede Köprüsü yeni yüzüyle yine yıllara meydan okumaya devam edecek.” diye konuştular.
DEFİNECİLERİN TARİHE SALDIRISI
Çobandede Köprüsü yakınlarında bulunan Köprüköy ilçesinin sakinleri ise, Çobandede Köprüsü’nde yıllardır define arandığına dikkati çekerek, “Söylentilere göre, Çobandede Köprüsü’nün bacaklarında altın gömülü. Bunu duyan defineciler, kazma küreklerle gece gündüz buralarda kazı yapıyorlardı. Güvenlik güçleri her ne kadar mücadele etseler de, bir yerde köprünün tahrip edilmesine engel olamıyorlardı.” dediler. Çobandede Köprüsü’nün restorasyonunun bitmesini dört gözle beklediklerini anlatan Köprüköylüler, köprünün trafiğe açılacak olmasından büyük memnuniyet duyacaklarını dile getirdiler.