Havaların giderek soğumasıyla birlikte yüzünü göstermeye başlayan kış mevsimi, Erzurum’daki bazı gelenekleri de canlandırmaya başladı. Erzurum’un Oltu ilçesinde sadece kış mevsimlerinde imece usulüyle yakılan tandırların dumanları bir bir tütmeye başlarken sokakları da taze ekmek kokusu sardı.
//KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZ ISINMA ARACI
Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezlerinden olan tandır ekmeği ve kete gibi hamur işi ürünler için yakılan tandırlar, ilçeyi de hareketlendi. Özellikle kış mevsiminde yakılan ve bir gelenek halini almış olan tandırlar, mahalle sakinleri tarafından imece usulü kullanılıyor. Mahalle aralarındaki bu tandırları mahalle sakinleri 5’erli ve 10’arlı gruplar halinde kullanırlarken, tandır başında koyu bir sohbetle beraber en az 10 günlük ekmek, kete ve çörek gibi hamur işleri pişiriliyor. Bir gün öncesinden yoğurup hazırladıkları hamurlardan yöreye özgü ekmek, kete, gagala, yağlı ve haçapur gibi hamur işlerini pişiren Oltulu ev hanımları, bu şekilde aile bütçesine katkı da sağlamış oluyor.
//ODUN ATEŞİNDE YEMEK PİŞİRMEK
Odun ateşinde pişirdikleri mamullerin daha bir farklı tadının olduğunu savunan ev hanımları, imece usulü yaptıkları bu işte yaktıkları odundan da büyük ölçüde tasarruf ettiklerini dile getirdiler. Pişirdikleri ekmekleri soğuk bir ortamda muhafaza etmeleri halinde 10 gün boyunca bayatlamadan kullanabildiklerini belirten Oltulu kadınlar, tandır ekmeğinin normal fabrika ekmeğinden çok daha leziz olduğuna dikkati çekerek, aynı zamanda bayatlama süresinin ise, çok daha uzun olduğunu kaydettiler.
//İMECE TANDIRLARI
Oltu’da havaların soğumaya başlamasının, tandırların da ısınması anlamına geldiğini anlatan ev hanımları, ilçede yıllardan beri sürdürülen bu geleneğe, yalnızca yaz mevsimlerinde ara verildiğini dile getirdiler. Oltu kadınlar, “Mevsime kışa doğru dönmeye başlayınca, ilçemizde imece tandırları kurulur, insanlar ortak gruplar halinde ekmek pişirmeye başlarlar. Tandırın hangi grup ve kimler tarafından hangi gün yakılacağı bellidir. Hemen her mahalle ve sokakta bulunan bu tandırlarda insanların en az 10 günlük ekmek ve diğer hamur işi ihtiyaçları karşılanır.” diye konuştular. Yazın da, hamur işi tüketiminin genellikle fırınlar aracılığıyla gerçekleştirildiğini aktaran Oltulu ev hanımları, yıllar öncesinden bugüne kadar uzanmış olan bu geleneği, bundan sonra da devam ettireceklerini dile getirdiler.