ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ Kalite Koordinatörlüğü’nde görev değişimi
ETÜ Kalite Koordinatörlüğü’nde görev değişimi
Âşık Rûhânî eserleriyle anıldı
Âşık Rûhânî eserleriyle anıldı
ATAUNİV – ETÜ arasında tarımsal iş birliği
ATAUNİV – ETÜ arasında tarımsal iş birliği
Tekman’da muhtarlar istişare etti
Tekman’da muhtarlar istişare etti
Tarıkdaroğlu  EİT 2025 Erzurum’u değerlendirdi
Tarıkdaroğlu  EİT 2025 Erzurum’u değerlendirdi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
12 Kasım 2009 Perşembe - 03:29

Tandır geleneğimizi sıcak tutuyoruz

GHA/Havaların giderek soğumasıyla birlikte yüzünü göstermeye başlayan kış mevsimi, Erzurum’daki bazı gelenekleri de canlandırmaya başladı. Erzurum’un Oltu ilçesinde sadece kış mevsimlerinde imece usulüyle yakılan tandırların dumanları bir bir tütmeye başlarken sokakları da taze ekmek kokusu sardı.

Tandır geleneğimizi sıcak tutuyoruz

Havaların giderek soğumasıyla birlikte yüzünü göstermeye başlayan kış mevsimi, Erzurum’daki bazı gelenekleri de canlandırmaya başladı. Erzurum’un Oltu ilçesinde sadece kış mevsimlerinde imece usulüyle yakılan tandırların dumanları bir bir tütmeye başlarken sokakları da taze ekmek kokusu sardı.
//KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZ ISINMA ARACI
Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezlerinden olan tandır ekmeği ve kete gibi hamur işi ürünler için yakılan tandırlar, ilçeyi de hareketlendi. Özellikle kış mevsiminde yakılan ve bir gelenek halini almış olan tandırlar, mahalle sakinleri tarafından imece usulü kullanılıyor. Mahalle aralarındaki bu tandırları mahalle sakinleri 5’erli ve 10’arlı gruplar halinde kullanırlarken, tandır başında koyu bir sohbetle beraber en az 10 günlük ekmek, kete ve çörek gibi hamur işleri pişiriliyor. Bir gün öncesinden yoğurup hazırladıkları hamurlardan yöreye özgü ekmek, kete, gagala, yağlı ve haçapur gibi hamur işlerini pişiren Oltulu ev hanımları, bu şekilde aile bütçesine katkı da sağlamış oluyor.
//ODUN ATEŞİNDE YEMEK PİŞİRMEK
Odun ateşinde pişirdikleri mamullerin daha bir farklı tadının olduğunu savunan ev hanımları, imece usulü yaptıkları bu işte yaktıkları odundan da büyük ölçüde tasarruf ettiklerini dile getirdiler. Pişirdikleri ekmekleri soğuk bir ortamda muhafaza etmeleri halinde 10 gün boyunca bayatlamadan kullanabildiklerini belirten Oltulu kadınlar, tandır ekmeğinin normal fabrika ekmeğinden çok daha leziz olduğuna dikkati çekerek, aynı zamanda bayatlama süresinin ise, çok daha uzun olduğunu kaydettiler.
//İMECE TANDIRLARI
Oltu’da havaların soğumaya başlamasının, tandırların da ısınması anlamına geldiğini anlatan ev hanımları, ilçede yıllardan beri sürdürülen bu geleneğe, yalnızca yaz mevsimlerinde ara verildiğini dile getirdiler. Oltu kadınlar, “Mevsime kışa doğru dönmeye başlayınca, ilçemizde imece tandırları kurulur, insanlar ortak gruplar halinde ekmek pişirmeye başlarlar. Tandırın hangi grup ve kimler tarafından hangi gün yakılacağı bellidir. Hemen her mahalle ve sokakta bulunan bu tandırlarda insanların en az 10 günlük ekmek ve diğer hamur işi ihtiyaçları karşılanır.” diye konuştular. Yazın da, hamur işi tüketiminin genellikle fırınlar aracılığıyla gerçekleştirildiğini aktaran Oltulu ev hanımları, yıllar öncesinden bugüne kadar uzanmış olan bu geleneği, bundan sonra da devam ettireceklerini dile getirdiler.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuklar, haydi kitap okumaya..
GHA/ Her yıl 9 –15 Kasım tarihleri arasında kutlanan “Dünya Çocuk Kitapları ...
ADT’den, Erzurum çıkarması
Ankara Devlet Tiyatrosu (ADT) yapımı, "Tek Kişilik Şehir" Antalyalı, "Don ...
Vakıflardan kurban açılımı
GHA/ Yaklaşan Kurban Bayramı, Ebu İshak Vakfı’nı da harekete geçirdi. ...
 
Demircilik zanaati bitiyor
İHA/Sıcak demir ustası Bedirhan Gündaş 70 yıldır sürdürdüğü demircilik ...
Aziziye Şehitleri’ni unuttuk
GHA/Tarihe altın harflerle yazılan Aziziye Zaferi, elde edilişinin 132’inci ...
İlahiyatçılardan ‘GDO fetvası’
GHA/Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. ...
 
Yazar Döğen, Son Yolculuğuna Uğurlandı
CİHAN/Geçirdiği rahatsızlık sonucu vefat eden Yeni Asya gazetesi yazarlarından ...
Şükrü Paşa’ya vefa
GHA/Tarihe, “Edirne Müdafii” olarak geçen Erzurumlu Şükrü Paşa, yazar ...
Güneş Vakfı sohbetleri başladı
İHA/Güneş Vakfı tarafından geleneksel olarak sürdürülen Cuma Sohbetleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yılın Yenisi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva