ERZURUM ÜLKE ORTALAMALARININ ALTINDA
Tahıl gurubu ürünlerin, ülke tarımının olduğu gibi, Erzurum tarımının da karakterini belirlediğini kaydeden Öztürk, tahıl verimliliğinin istenilen düzeyde sağlanamamasının nedenlerini sıraladı. Prof. Dr. Ali Öztürk, 2007 yılına ait istatistik rakamlara göre; Erzurum’da 266 bin 560 hektar ekili tarla alanının yüzde 67’sinin tahıl grubu ürünlere ayrıldığına dikkati çekerek, buğday ve arpanın, Erzurum’un tahıl tarımını belirleyici ürünleri olduğunu ve tahıl alanlarının yüzde 96’sını bu iki ürünün oluşturduğunu ifade etti.
Son 50 yıllık süreçte ildeki buğday ve arpa ekim alanları ve verimlerinde önemli artışların olduğunu aktaran Prof. Dr. Ali Öztürk, “Ekim alanlarındaki artışlar ülke ortalamasına göre yüksek olmuşken, verim artışları ülkemiz ortalamasının çok gerisinde kalmıştır” dedi.
ÜRETİMDE BİLGİ VE UYGULAMA HATALARI, VERİMİ DÜŞÜRÜYOR
Elverişsiz iklim ve toprak şartlarının yanında, tarımsal girdi yetersizliğinin, ildeki tahıl verimliliğini sınırladığını kaydeden Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Öztürk, düşük verimliliğin nedenleri arasında, tarımla uğraşan nüfusun yaşlı ve eğitim düzeyinin düşük olmasının da bulunduğunu dile getirdi.
TARIMSAL GİRDİ KULLANIMI DÜŞÜKLÜĞÜ
Öztürk, “Nadas alanları ile boş olarak bırakılan alanların fazlalığı, sermaye ve tarımsal girdi kullanımının yetersiz oluşu, tarımsal yapının, arazileri dar, parçalı ve birbirinden uzak ve küçük aile işletmelerinden oluşması, yöreye uygun, verimli ve sertifikalı tohumluk kullanım oranının çok az olması, Toprak işleme, çeşit seçimi, ekim, gübreleme, sulama, yabancı ot mücadelesi ve mekanizasyonla ilgili üretim teknikleri hakkındaki uygulama ve bilgi eksikliği, Erzurum’da tahıl ürün verimliliğini azaltan en önemli faktörlerdir” şeklinde konuştu.
VERİMİN YOLU
Erzurum’un, tahıl grubu ürünler noktasında sahip olduğu potansiyeli değerlendirilebilmesi için öncelikle çiftçilerin eğitim seviyelerinin iyileştirilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ali Öztürk, soğuk hava ve kuraklığa dayanıklı buğdayla arpa çeşitlerinin ıslahına önem verilmesi ve bu karakterler yönünden ıslah edilmiş tohumluk kullanılması gerektiğini vurguladı.
TEZEK YERİNE TOPRAĞI GÜBRELEYİN
Öztürk, Erzurum ve bölgede yakacak olarak kullanılan ahır gübresinin, toprakta gübre olarak kullanılmasının çok daha büyük faydalar sağlayacağına dikkati çekerek, verimin artırılması için izlenmesi gereken yolları şöyle sıraladı: “Arazi kullanımındaki yanlışlıklar düzeltilmeli, uygun ekim nöbeti sistemleri ve sulama imkanlarının artırılması ile nadas alanları azaltılmalı ve erozyona karşı korunmalıdır. Sübvansiyon uygulamaları veya kamu desteği sağlanarak gübre, su ve ilaç gibi girdilerle mekanizasyonda tarım araçlarının kullanımı artırılmalı, yörenin iklim ve toprak şartlarına uygun, verimli çeşitlere ait sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır. Bunun yanında teknik açıdan izlenmesi gereken yollar da vardır. Bunlar da çiftçimizin eğitimi ve bilinçlendirilmesiyle öğretilecek yollardır”