//KÜLTÜREL RENKLER
Belgesel film yönetmeni ve kültür araştırmacısı Prof. Dr. Sedat Cereci'nin danışmanlığını yaptığı programda, Türkiye'nin her yöresindeki kültürel renklerin konu edileceği, izleyicilere farklı yörelerin ve kültürlerin canlı örneklerle tanıtılmasının amaçlandığı belirtildi. Kapitalizmin ve teknolojinin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte tüketim kültürünün karmaşası içinde birer birer yok olan geleneksel değerleri yeniden gündeme getirmeyi, program aracılığıyla belgelemeyi de amaçlayan programın, genç kuşaklar için bir tür kültür rehberi niteliği taşıdığı bildirildi. Cumartesi sabahları kuşak program olarak yayınlanacak yapımda, çok sayıda kültürel bölümün yanı sıra konuklar, söyleşiler, magazinler, haberler, yorumlar, kent ve ülke tanıtımları, kitap tanıtımı, canlı müzik ve bilgi yarışmalarının olacağı dile getirildi.
//ERZURUM TANITILACAK
İlk programın temasının geleneksel Van kültürü olduğu belirtilirken, Erzurum ve Maldiv Adaları'yla ilgili tanıtım filmleri, gazeteci yorumları, Van çöreğinin yapımı, hikâye anlatımı gibi bölümlerin de yer aldığı bildirildi. Her hafta cumartesi sabahları yayınlanacak olan programda, ayrımcı hiçbir unsur bulunmamasının tek ilke olduğu, programın birleştirici özelliğinin ön planda tutulduğu vurgulandı.
Van'daki yerel bir televizyon kanalında yayınlanacak programda yer alan her materyalin titizlikle seçilerek işlendiği, program ekibinin günlerce süren tartışmalardan sonra program konularına ve materyallere karar verdiği, üzerinde anlaşma sağlanamayan bazı konuların tümüyle gündemden çıkarıldığı açıklandı. Türkiye'de az bilinen veya hiç bilinmeyen inançların, geleneklerin, yörelerin de yer alacağı programın içeriğinin doldurulması için program ekibinde yer alan elemanların birçok ilde araştırma ve çekim yaptıkları bildirildi. Cansu Yılmaz ve Merve Yeğin'in yönetmenliği yaptığı programı Adnan Kuş'un sunacağı, Hanım Yeşil'in röportajlarıyla, Emrah Eminoğlu'nun magazinleriyle, Ayşegül Kayık'ın kitap ve dergi tanıtımlarıyla programa katkıda bulunacağı, Adnan Çelik'in teknik aşamada görev alacağı belirtildi.
//PROJE ÜÇ AY SÜRDÜ
Yaklaşık 3 aydır proje üzerinde çalıştıklarını söyleyen program danışmanı Prof. Dr. Sedat Cereci, gerilimlerle yaşamaya alıştırılan toplumun en çok geleneksel kültür unsurlarına gereksinim duyduğunu, insanları bir araya getirip barış ortamını sağlayan destanlar, hikâyeler, halk oyunları, müzik, giysiler, motifler, kilimler, yöresel yemekler gibi kültürel unsurların insanları büyük ölçüde rahatlattığını, geleneksel kültürün renkli unsurlarıyla yaşamanın insanları mutlu ettiğini dile getirdi.
İnsan doğarken, yaşamın insana bir sandık armağan ettiğini, bu sandığın içinde insanın doğup büyüdüğü geleneksel değerler ve yaşamını bezeyen kültür unsurları olduğunu dile getiren Prof. Cereci, bu nedenle programın adının "Yaşamın Çeyiz Sandığı" olarak belirlendiğini açıkladı. Her programda, o programın temasına uygun bir simge kullanılacağı belirtilirken, ilk programın temasının geleneksel Van kültürü olması nedeniyle ilk programda üzerlik kullanılacağı bildirildi.
Çektiği belgesel filmlerle Van'ın ve Türkiye'nin adını yurt dışında duyuran Prof. Dr. Sedat Cereci, danışmanlığı yaptığı radyo ve televizyon programlarıyla da kültüre katkıda bulunmayı amaçladığını bildirdi. Önceki yıllarda tandır ekmeğinin yapılışını konu edinen "Ağzı Açık Alamet" adlı filmle İngiltere, Macaristan, Hindistan ve Kosova'da, Van'daki hıdırellez geleneğini konu edinen "Silen Wish" (Sessiz Dilek) adlı filmle İsrail ve Kosova'da, Kürt kültüründe kofi giyme, tirgal bağlama ve dengbej geleneğini konu edinen "Adam's Festival" adlı filmle Fransa, İspanya ve Avustralya'da, Van mutfağının başlıca geleneksel yemeklerinden biri olan eşgiliyi konu edinin "Eşgili A Local Van Food" adlı filmle İtalya, Norveç ve Avustralya'da festivallere katılan Prof. Dr. Sedat Cereci'nin 2010 yılında da çok sayıda uluslararası festivale ve sempozyuma katılacağı belirtildi.