ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AFAD zamanla yarıştı
AFAD zamanla yarıştı
Artvin – Ardahan yolunda heyelan
Artvin – Ardahan yolunda heyelan
Öğrenciler Sarıkamış şehitlerine yürüdü
Öğrenciler Sarıkamış şehitlerine yürüdü
Sarıkamış Şehitlerinin hatırasına sadakat
Sarıkamış Şehitlerinin hatırasına sadakat
Sarıkamış şehitlerine saygı nöbeti
Sarıkamış şehitlerine saygı nöbeti
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
15 Ocak 2010 Cuma - 00:20

A.Ü.'den Osmanlı Felsefesi armağanı

S.ÖZÜNAL/GHA//A.Ü’den bir grup akademisyenin bir araya gelerek oluşturduğu Osmanlı Felsefe Çalışmaları Atölyesi, nitelikli eserler vermeye devam ediyor. Gökalp’in Malta sürgününde verdiği dersler etrafında kaleme aldığı 12 defterden oluşan unutulmuş eseri, Felsefe Dersleri’ni yayına hazırlayan atölye, dikkat çekici 4 eseri daha okurların beğenisine sundu.

A.Ü. den Osmanlı Felsefesi armağanı

 Atatürk Üniversitesi’nden bir grup akademisyenin bir araya gelerek oluşturdukları Osmanlı Felsefe Çalışmaları Atölyesi, nitelikli eserler vermeye devam ediyor. Kısa süre önce Ziya Gökalp’in Malta sürgününde verdiği dersler etrafında kaleme aldığı 12 defterden oluşan unutulmuş eseri, Felsefe Dersleri’ni yayına hazırlayan atölye, dikkat çekici 4 eseri daha okurların beğenisine sundu. Konya merkezli Çizgi Yayınları’ndan çıkan eserlerde Ali Utku, Erdoğan Erbay, Nevzat Hafiz Yanık, Arzu Ekinci ve Sebahattin Çevikbaş’ın imzası bulunuyor.
//“DÂRÜLFÜNUN FELSEFE DERS NOTLARI”
İlk kitap, Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e devreden felsefe birikimine katkı sağlayan önemli isimlerden Rıza Tevfik Bey’in “Dârülfünun Felsefe Ders Notları”ndan oluşuyor. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Erbay ve Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Utku’nun imzası bulunan eserde, Rıza Tevfik’in 1918-1921 yılları arasında Dârülfünun’da verdiği felsefe derslerine ait “Mâbadettabiiyât Derslerine Ait Vesâik”, “Ontoloji Mebâhisi”, “Estetik” ve “Bergson Hakkında” başlıklı taş basma ders notları bir araya getiriliyor. Hazırlayanların kaleme aldıkları, “Feylesof Rıza Tevfik Bey: Dârülfünun Kürsüsünden Felsefe Dersleri” başlıklı sunuşta bu ders notları, Rıza Tevfik’in geniş felsefi birikiminin vesikaları olarak sunuluyor. Ayrıca eserin girişinde Rıza Tevfik üzerine çalışmalarıyla tanınan Abdullah Uçman’ın da ““Rıza Tevfik’in Edebi ve Felsefi Portresi Üzerine Bir Deneme” başlıklı aydınlatıcı bir makalesi de yer alıyor.
//4 YENİ ESER…
Osmanlı Felsefe Çalışmaları Atölyesi’nin hazırladığı ikinci kitap ise, İkinci Meşrutiyet dönemi Osmanlı fikir hayatının önemli simalarından Doktor Abdullah Cevdet Bey’in “Fünun ve Felsefe ve Felsefe Sanihaları”nı anlatıyor. Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat H. Yanık ile Yrd. Doç. Dr. Ali Utku’nun emeğinin bulunduğu eser, son dönem Osmanlı felsefe serüveni açısından önemli olarak değerlendiriliyor. 1906 ve 1912 yıllarında çeşitli ilavelerle genişletilip yeniden yayınlanan eser, Ayet-i Kerime ve Hadis-i Şerif’lerden İctihâd Kütüphanesi’nin yayınladığı Abdullah Cevdet çevirisi kitaplara, Fransızca, İngilizce, Arapça ve Farsça eserlerden yerli-yabancı gazete ve dergilere Abdullah Cevdet’in düşünsel serüvenine tanıklık eden ilgi çekici dikkatlerin ördüğü bir derleme olarak tarif ediliyor. Eserin girişinde, Princeton Üniversitesi, Yakın Doğu Çalışmaları Bölümü Başkanı M. Şükrü Hanioğlu’nun “Abdullah Cevdet Bey ve Fünûn ve Felsefe” başlıklı bir makalesi de yer alıyor.
//İLK KADIN FELSEFECİ OLAN FATMA ALİYE HANIM…
Okurlara ulaştıran üçüncü eser de, Ahmet Cevdet Paşa’nın kızı, “ilk kadın felsefeci” Fatma Aliye Hanım’ın Tedkik-i Ecsam’ı (Cisimlerin İncelenmesi) şeklinde karşımıza çıkıyor. “Türkiye’de bir kadın yazar tarafından kaleme alınan ilk felsefe tarihi olan” Terâcim-i Ahvâl-i Felâsife daha önce “Osmanlı Felsefe Çalışmaları” dizisinde yayınlanırken, Tedkîk-i Ecsâm ile iki temel felsefi eser, bu çalışmayla okurlar buluşturulmuş olunuyor. Tedkîk-i Ecsâm’da Fatma Aliye, Osmanlı düşünce hayatında önemli tartışmalara konu olan materyalizme yönelik erken eleştirilerden birini ortaya koyuyor. Batılı felsefi tartışmalar karşısında İslâm kültür dünyasının birikimine yaslanmaya ve geleneği sürdürmeye çalışan Fatma Aliye, diğer felsefi metni Terâcim-i Ahvâl-i Felâsife’deki (Filozofların Biyografileri) tutumuna benzer şekilde, Tedkîk-i Ecsâm’da materyalizm meselesini Batı felsefesinin olduğu kadar İslâm felsefesi ve kelâmının maddeye ilişkin tartışmalarının arka planıyla birlikte ele alıyor. Kitapta, yine Ali Utku ile Arzu Ekinci’nin imzası bulunuyor.
//LEİBNİZ VE İLK AKADEMİK ÇALIŞMA…
Atölye tarafından hazırlanan dördüncü ve sonuncu kitap ise, Zekeriya Kadri’nin 17. yüzyıl Batı felsefesinin büyük rasyonalist filozofu Gottfried Wilhelm Leibniz üzerine bir incelemesi olan “Wilhelm Leibniz” adıyla boy gösteriyor. Eser, Dârülfünun felsefe tarihi kürsüsünde gerçekleştirilen ilk akademik çalışma niteliği taşıyor. Dârülfünun felsefe kadrosunun, Babanzâde Ahmed Naim, İzmirli İsmail Hakkı ve Mehmed Emin Erişirgil gibi isimlerin öncü girişimleriyle gerek felsefe dili ve gerek yorum ve eleştiri etkinliği bağlamında kurduğu güçlü geleneğin değerlendirilmesine imkân sunması bakımından önem arz ediyor. Eserin girişinde S. Hayri Bolay’ın “Zekeriya Kadri ve Felsefe” başlıklı bir makalesi de yer alıyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mertas 15 Ocak 2010 Cuma 16:55

Ülke tarihimiz, düşünce ve edebiyat tarihimiz yeni yeni gün ışığına çıkıyor. Daha önce bize öğretilen sınırlı sayıda eser, edebiyat ve tarih dışında ne biliyorduk? Artık, arşivlerin boynu bükük olmayacak. Kim bilir adı "saklanmış" nice düşünce adamımız, edebiyatçımız var da bizler bilmiyoruz. Çalışkan ve duyarlı hocalarımıza millet adına teşekkür ediyorum.

Yorumu oyla      6      4  
kara pungarlı 15 Ocak 2010 Cuma 09:48

Dikkat edin, bu kitap da "Albayrak" gibi ol masın.Yoksa bu defa Murat Bardakçı sizi yer den yere vurur.Ha,nasıl olsa sırtınızın yere gelmesine alıştınız.Tenkit etse de etmese de bizim için farketmez diyorsanız,orasını da siz bilirsiniz.Bizden söylemesi.Siz alışmış olabilirsiniz,fakat biz Erzurum'un tenkit edilmesine tahammül edemeyiz.Bakın,Bardakçı' nın,Erzurum dışında,yerden yere vurduğu bir şehir var mı? Buna da siz sebep oldunuz.Göre vinizi düzgün yapınız,başkalarını bu şehire söyletmeyiniz.Kaş yapayım derken,göz çıkarma yınız.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaşama sanatla tutunuyor
GHA/Doğuştan spastik engelli olan 20 yaşındaki Yusuf Arslan, ayak parmaklarını ...
Öğrenciler tasarımlarını sergiledi
İHA/ Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) ...
Erzurumlu “tango”öğreniyor
İHA/Erzurum'da açılan Tango kursu kent halkından büyük ilgi görüyor. ...
 
Doğu’da türkü tartışması
İHA/Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Gölü Çevresi Tarihi Eserlerini ...
Erzurum için gözyaşı döktüler
AYHAN TÜRKEZ/Yapımcı Jale Alcan tarafından hazırlanan “Erzurum Halk Oyunları, ...
"Mevlaya emanet olsun Erzurum"
Erzurum’da her yıl yaşatılan “Binbir Hatim” geleneğinde, Hatim Duası heyecanı ...
 
AKT, alkış aldı
ERZURUM(CİHAN)- Erzurum Oltu Sağlık Meslek Lisesi'nin davetlisi olarak ...
Genç Turizmciler’den Aziziye’ye övgü
ABBB/Aziziye Belediyesi Termal Tesisleri hafta sonu Atatürk Üniversitesi ...
“Edebiyat magazine kurban ediliyor”
AYHAN TÜRKEZ(İHA) – Erzurum Birey Üniversite Kitabevi’nde, “Magazinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Devletin “Merhamet” Politikası: Terörü Besleyen Bir Uygulama mı?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva