9 Kasım Aziziye Destanı’nın 140.yıl dönümünde Erzurum Final Lisesi ve Hedef Ortaokulu öğrencileri tarih dersini tabyalarda gördü. Bundan tam 140 sene evvel Ermeni casusların rehberliğinde Aziziye tabyasına baskın yapan Ruslar, Türk askerlerini şehit etmiş, bu haberi alan Erzurum halkı da sabah namazı vakti tabyalara koşarak Rusları tabyalardan püskürtmüştü. İşte bu olayda kadınıyla erkeğiyle yediden yetmişe dadaşlar bir destan yazmıştı. Nenehatun Aziziye direnişiyle tanınmıştı.
Tarihin seyrini değiştiren Aziziye Destanı, öğrencilere olayların cereyan ettiği topraklarda ve tabyalarda bizzat anlatıldı. İstiklâl Marşı okuyan öğrenciler ilk olarak tabyada dev Türk bayrağı açtı. Ardından Final Lisesi Tarih Öğretmeni Reşat Çelik Osmanlı-Rus Savaşı’nı genel hatlarıyla öğrenciye anlattıktan sonra tabyalarda yaşananları öğrenciler Murat Ertaş’tan dinlediler. Öğrenciler şehitlikte ve Nenehatun’un mezarında Kuran okuyup dua ettiler. Nenehatun Milli Parkı’nı da gezen öğrenciler duygulu anlar yaşadı. Türkçe öğretmeni Cahit Can’ın okuduğu şiir duyguyu doruğa çıkardı. Program öğretmenlerin öğrencilerden gelen tabyalarla ve 9 Kasım Aziziye Destanı’yla ilgili sorularını cevaplamasıyla sona erdi.
ERZURUM, ANADOLU'NUN ÖNSÖZÜ VE KAPISIDIR
Hedef Okulları Eğitim Koordinatörü Murat Ertaş, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Aziziye Destanı vurgusu yaptı. Aziziye Zaferi'nin milli bir şahlanış olarak tarihe geçtiğinin altını çizen Ertaş, "8 Kasım'ı 9 Kasım'a bağlayan o gecenin sabahında yaşananlar, bu milletin asla esareti kabul etmeyeceğinin ve vatan toprağının aziz ve bir o kadar mukaddes olduğunun kanıtı olmuştur." dedi.
Erzurum halkının sadece kendi varlığını değil, tüm Türk milletinin varlığını ve istiklâlini muhafaza etmek için can verdiğini, şehit düştüğünü dile getiren Murat Ertaş, "Türk istiklâlinin bedelini Erzurum’da yedisinden yetmişine her fert iliklerine kadar ödemiştir. Bu haliyle Erzurum vatandan alacaklıdır. Tekrar ediyorum; Erzurum sadece Erzurum değildir; Erzurum, mülk-i İslam’ın kilididir. Anadolu’nun önsözü ve kapısıdır. Erzurum’un kurtuluşu Anadolu’nun kurtuluşudur. Ardından yine Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi’ne ev sahipliği yapmıştır." diye konuştu.
ERZURUM DEMEK VATAN DEMEKTİR
Tarih dersinin tabyalarda işlenmesi amacını ise, "gençlere ve çocuklara tarih bilinci ve şuuru" aşılamak şeklinde açıklayan Hedef Okulları Eğitim Koordinatörü Murat Ertaş, tarihini ve geçmişini iyi bilen bir neslin aynı zamanda sağlam muhakeme yeteneğine de kavuşacağını belirterek, "Dününü bilmeyen toplumlar, yarınlarından kesinlikle emin olamazlar. Bu bağlamda bizim geçmişimiz şanla, şerefle, zaferlerle, vatan, millet ve bayrak sevdasıyla süslüdür. Geçmişimiz, millet olarak bizim kodlarımız ve şifrelerimizdir. Önemli olan bu kodları geleceğe taşıyabilmek, şifrelerimizi doğru okuyabilmek ve yarınlarımıza ışık tutabilmektir. Aziziye Destanı da, esasen Erzurum'un taşıdığı anlam ve önemdir. Erzurum'u ve Erzurumluyu tam anlamıyla tarif edebilmek için de, Aziziye Destanı'nın önemini kavramış olmak gerekir. Kısaca Aziziye demek; Erzurum demek, Erzurum demek; vatan demektir." ifadelerini kullandı.