12 Mart 2018 Erzurum’un Kurtuluş’unun 100’üncü seneyi devriyesi nedeniyle çalışmalara erkenden start verdiklerini kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdür Cemal Almaz, şehri tanıtma ve nesillere kültürel değerleri iyi aktarma misyonu doğrultusunda faaliyetlere şimdiden başladıklarını belirtti. Bu kapsamda ilk olarak ilkokul, ortaokul ve liselerde “Erzurum’u En İyi Ben anlatırım” konulu kompozisyon yarışması düzenleyeceklerini belirten Almaz, Proje ile öğrencilerin kendi şehrini önce özümsemesini, sonra ise bunu kâğıda dökmesini hedeflediklerini dile getirdi. Amaçlarının şimdiden 100’üncü yıl bilincini öğrencilerle paylaşmak, şehrin değerleriyle barışık olmalarını ve kaynaşmalarını sağlamak olduğunu vurgulayan Almaz, projenin detaylarını aktardı.
“ERZURUM’U EN İYİ BEN ANLATIRIM” PROJESİ
100’üncü yıl kutlamaları için çalışmalara erkenden başladıklarını dike getiren Almaz, Malumunuz 12 Mart 2018 Erzurum’un Kurtuluş’unun 100’üncü seneyi devriyesi. Biz bunun için startı biraz erkenden verdik. Biraz daha farklı şeyler olsun istedik. Kültür Müdürlüğü nüktesinde olan şehri tanıtma, nesillere kültürel değerleri iyi aktarma misyonumuzun doğrultusunda faaliyetlerimize şimdiden başladık. Bir takım projeler başlattık, gâh şimdiden 12 Mart’a kadar sürecek, gâh 12 Mart sonrasına kadar uzayacak birkaç projemizi yavaş yavaş hayata geçirdik. Bunlardan İlki de benim çok önem verdiğim “Erzurum’u En İyi Ben Anlatırım” projesidir. Bunu tabi çocuklarımızın ağzıyla söylüyorum. Yani ilkokul, ortaokul, lise talebeleri bir kompozisyon yarışması yapacak, kompozisyonun ana teması şişe Erzurum’u anlatmak olacak. Her öğrencimiz kendi kategorisinde yarışacak. Tüm ilçe ve köy okullarımıza da duyurularımız gönderdik, şimdiden afişlerimizde asıldı. Kültür Turizm İl Müdürlüğü, Milli eğitim Müdürlüğü ve Yazarlar Birliği ile birlikte organize ettik bu projeyi” diye konuştu.
“AMACIMIZ ŞİMDİDEN 100’ÜNCÜ YIL BİLİNCİNİ ÖĞRENCİLERİMİZLE PAYLAŞMAK”
Çalışmalar kapsamında öğrencilere yönelik olarak kompozisyon yarışması düzenleyeceklerini belirten Almaz, proje ile şimdiden 100’üncü yıl bilincini oluşturmaya çalıştıklarını kaydederek, “Proje ile öğrencilerimizin kendi şehrini önce bir özümsemesini, sonra bunu kâğıda dökmesini hedefledik. Hem şehirlerinin değerlerini bizimle paylaşsınlar, hem de yazma kabiliyetlerini geliştirsinler. Buradan çıkacak sonuca göre 12 Mart törenlerinde öğrencilerimiz ödüllerini takdim edeceğiz. Daha sonra bu dereceye giren yazılarımızdan bir kitapçık hazırlayacağız, 100’üncü yıl anısına. Böylece bir kalıcılığın da sağlanmış olacak. Burada ki amacımız şimdiden 100’üncü yıl bilincini öğrencilerimizle paylaşmak, tüm öğrencilerimize bunu aksettirmek, şehrin değerleriyle barışık olmalarını ve kaynaşmalarını sağlamak. Yeter ki Erzurum anlatılsın, biz konuyu sınırlamadık. Yeter ki Erzurum’a has bir değer olsun, küçük lokal bir değeri bile olsa iyi anlatıldığı takdirde derece girecektir. Bu arada şehre de bir ön ayak olduk, artık yavaştan 100’üncü yıl etkinliklerine başlayalım diye. 4-5 ay var ama Kültür Müdürlüğü öncü kuruluş olsun ve bazı şeyleri başlatsın. Bu projeyi, hazırladıktan sonra şehrin dışından da yazılabilir mi diye teklif geldi. Gurbette ki Erzurumlular içinde düşüncelerimiz var. İlerde onu da açıklayacağız. Sıla sevgisi gurbette daha yoğun yaşanıyor, inşallah onları da dâhil ederek güzel bir çalışma yapacağız” ifadelerine yer verdi.