ÖZAKMAN:MİLLİ MÜCADELEYİ ÇOCUKLARIMIZA İYİ ANLATMALIYIZ
1948 yılında Sakarya siperlerinden aldıkları toprağı, zafer tepedeki anıtın toprağına katmak için on arkadaş yola çıktıklarını romanında anlatan yazar Turgut Özakman, “19 Ağustos 1948 günü Ankara'dan Polatlı'ya trenle gittik. Polatlı'dan Zafer Tepe'ye kadar on gün yayan yürüdük. Yol çizgimiz şöyleydi: Polatlı, Beylik köprü, Acıkır, Mülk Köyü, Sivrihisar, Çifteler, Seyitgazi, Türkmen Ormanı, Alayurt, Kütahya, Altıntaş, Çal Köyü, Zafer Tepe- Zafer abidesi. Zafer Tepe'ye 29 Ağustos gecesi vardık, toprakta uyuduk. Sabahleyin on binlerce insan şehirden ve köylerden trenle, otobüsle ve yayan olarak tören alanına aktılar. Geçtiğimiz yerler, savaşların olduğu, Yunan işgali görmüş, işgal ve zafer günlerini yaşamış yerlerdi. Savaşa katılmış, tanık olmuş insanlarımız sağdı. Onları dinleye dinleye yürüdük. Yol boyunca not aldım. Gençlerimize uzun zamandır milli mücadeleyi gerektiği gibi anlatamıyoruz. Bu yüzden şimdiki orta yaşlılarda milli mücadeleyi bilmiyor. Bilmeme oranı gittikçe artıyor. Oysa Cumhuriyetimiz o mücadelenin ürünü. O dönem bilinmeden bugünü okuyamayız, yarını göremeyiz” diyor.
DÜNYA’NIN HAKLI VE TEK KURTULUŞ MÜCADELESİ
Oyunun Dünya’da haklı ve tek kurtuluş savaşını anlatmak için 35 kişilik kadro tarafından hazırlandığını söyleyen Yaşar Gündem de, ”Oyuna 2007 Temmuz Ayının ortalarında karar verdik. Daha sonra Ankara’da oturan Deniz Derya Özakman hocayla görüşmeye gittik. Hocaya projemizi anlattığımızda hocamız işin zorluğundan bahsetti ve yazılmış orotorya olduğunu onu oynamamızı söyledi. Ben de kendisine “ Biz emperyalistlere karşı verilmiş bir kurtuluş savaşını sizin deyiminizle “Dünyada haklı ve tek Kurtuluş savaşını” anlatmak istiyoruz dedim. İşte o gün izni aldık ve çalışmalara başladık. Amacımız ülkemizde en fazla okunan kitap olan Şu Çılgın Türkler’i izleyicilerle buluşturmak ve izleyende ilk kez karşılaşıyormuş hissini uyandırmak” dedi.
Samsun Sanat Tiyatrosu oyunu, Yaşar Gündem, Suhendan Gürbüz, Kenan Güler, Cüneyt Gürbüz, Özgür Gündem, Önder Abay, Utku Özcalcı, Emre Akcicek, Kürşat Karaman, Özmen Güvençli, Ferda Işıl, Murat Çapar, Yavuz Akçay ve yunan sahnelerinde görev alan 8 kişilik oyuncu kadrosuyla sahneleyecek.
Daha öncede Aydın Belediyesinin Aytepe Anfi Tiyatroda sanat severlerle buluşturduğu ve “Diriliş” isimli oyunlarıyla büyük beğeni toplayan Samsun Sanat Tiyatrosu “Şu Çılgın Türkler oyununu 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle ücretsiz sergileyecek.