26 Ağustos 1071'de Türklere Anadolu'nun kapılarını açan ve Alparslan'ın komutasındaki askerlerin, Bizanslılara karşı kazandığı Malazgirt Meydan Muharebesi'nin yönetildiği Ağrı'nın Patnos ilçesinde bulunan 'Şehit Tepesi' turizme kazandırılıyor.
ALPARSLAN’IN SAVAŞI YÖNETTİĞİ TEPE TURİZME AÇILIYOR
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Patnos Kaymakamı Tuncay Dursun, Doğansu köyü yakınlarında bulunan 'Ziyaret Tepesi' mevkiini turizme kazandıracaklarını belirtti. Bu konu da Ağrı Valiliği'nde de destek aldığını ifade eden Kaymakam Dursun, 2008 yılından bu yana tarihçilerin bölgede incelemelerde bulunduğunu kaydetti. Ramazan Bayramı'ndan sonra Ağrı Valisi Mehmet Çetin'in İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde bir grup öğretim üyesi ile birlikte gelip bölgede incelemelerde bulunacağını söyleyen Kaymakam Dursun, "Malazgirt Meydan Muharebesi'ni kazanan ordunun bugünkü Patnos'un Doğansu ve Özdemir köyleri arasında konuşlandığını ifade ediyor. Muharebe planları da bu hat üzerinde yani Doğansu köyü sınırları içinde bulunan 'Ziyaret Tepe' bölgesinde yapıldığını dile getiriyor. Sultan Alparslan'ın karargahının Patnos sınırları içinde yer alması ve muharebenin buradan sevk ve idare edilmesi hususun bugüne kadar akademik çevrelerce biliniyordu. Muharebe döneminde bu coğrafyanın da Malazgirt idari sınırları içinde kabul edildiğinin bilinmesi gerekir" dedi.
MALAZGİRT DESTANI
Muharebenin yaşandığı yıllarda Patnos ilçesinin Malazgirt'e bağlı olmasından dolayı muharebenin günümüze kadar sadece Muş'un Malazgirt ilçesinde yapıldığı bilindiğini savunan Kaymakam Dursun, "Ancak daha sonra Doğansu'nun Patnos sınırlarına dahil edilmesi muharebe safhasının en önemlilerinden ordunun sevk ve idare edildiği karargah bölgesini de gündeme getirdi. Bugünkü idari sınırlar dikkate alındığında Malazgirt Muharebesi ile ilgili kutlamalarda Patnos'un da ev sahipliği yapması gerekir. Çünkü Büyük Selçuklu Ordusu ve ordu karargahının bu sınırlarda olması Muharebeyi anlamak açısından önemli olmaktadır. Bir muharebe, kazanan ordunun konuşlandığı yerdeki bakış açısı ile daha iyi anlatılabilir. Buna rağmen muharebe çok büyük ölçüde bugünkü Malazgirt coğrafyasında cereyan etmiştir. Bu muharebenin bütün Türkiye de kutlanması gerekir'' diye konuştu.
Tarihçilerin ekseriyetinin mutabık kaldığı Patnos'un Doğansu Köyü sınırlarında yer alan ve Selçuklu Ordusu'nun Bizans Ordusu'nun harekatını en iyi şekilde gören tepe olan Ziyaret Tepesi'nin muharebeyi tema edinen anıtlarla donatılmasını bir hedef olarak belirlenmesi gerektiğini savunan Patnos Kaymakamı Tuncay Dursun, kaymakamlık olarak muharebenin her safhasını anlatacak anıtların yapılmasının yanı sıra her yıl 2 Ağustos'ta birde kutlama töreni düzenleyecekleri ifade etti.