Erzurum’da düzenlenen “10. Ulusal Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikosomatik Tıp Kongresi” başladı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakülkesi Psikiyatri Anabilim Dalı ve Konsülkasyon – Liyezon Psikiyatrisi ve Psikosomatik Tıp Derneğinin ortaklaşa düzenlediği 10. Ulusal Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikosomatik Tıp Kongresi Palandöken Palan Otelde yapılan açılış töreni ile start aldı.
SÖNMEZ SUNUM YAPTI
Programa Ünlü Kalp Cerrahı Bingür Sönmez, Atatürk Üniversitesi Rektör yardımcıları Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, uzman doktorlar ve öğrenciler katıldı.
10. Ulusal Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikosomatik Tıp Kongresinde konuşan Ünlü Kalp Cerrahı Bingür Sönmez, “10. Ulusal Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikosomatik Tıp Kongresinde Psikiyatristler için çok önemli bir konu olan savaş sonrası sendromunu anlatacağım. Ama özellikle Kafkas cephesi sonrasında görülen savaş sonrası sendromu anlatacağım. Savaş, bir sosyal travmadır. İnsanların ruhunda da çok derin izler bıraktı. Aslında savaş sonrası travma, savaş sonrası sendrom ilk kez Amerika iç savaşında farkedilmiş, ama çok üzerine gidilememiştir. Asıl bilimsel araştırma Viyatnam savaşından sonra yapılmış ve bir anlamda Vietnam sonrası sendromu olarak isimlendirilmiştir. Daha sonra ikinci Dünya savaşı olguları değerlendirmeye başlandığında bunun ciddi bir hastalık olduğu, savaş sonrasında insanların sosyal yaşantılarının etkilendiği ortaya çıkmıştır. Ben bugün Kafkas cephesinden sonra savaş sendromunu anlatırken özellikle şunu vurguladım; Sarıkamış’ta hiçbir zaman panik olmamış, 90 bin kahraman var. Kahramanca savaşmışlar ve erler tarihte örneği görülmemiş bir emre itaatle ölüme gitmişler, tarihte bunun hiçbir örneği yok. Ben bir kalp cerrahıyım, ama Sarıkamış özel konum” diye konuştu.
10. Ulusal Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikosomatik Tıp Kongresi 3 gün sürecek.