Yöresel ürünlerden kültürel değerlere yöre yöre Türkiye'nin tüm değerlerinin buluşturulacağı fuar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu başta olmak üzere Türkiye'deki çok sayıda ticaret ve sanayi odası, ticaret borsası, esnaf odası gibi kuruluşların da desteğiyle düzenleniyor. ATB Başkanı Ali Çandır, Avrupa'da 1500'e yakın yöresel ürün koruma altına alınırken, Türkiye'de ise YÖREX'in başladığı 5 yıl önce 119 olan bu rakamın, şimdi 183'e çıktığını, 222 ürünün de müracaat aşamasında olduğunu kaydetti. Bu sayıların çok yetersiz olduğunu belirten Çandır, Türkiye'de coğrafi işaret alabilecek yöresel ürün sayısının 3 bin 500 civarında olduğunu söyledi.
YÖRESEL TANITIMDAKİ ÖNEMİ
Bir yörenin tanıtımında en iyi argumanların yöresel ürünler olduğuna dikkat çeken ATB Başkanı Çandır, “Hangi parayla Finike'yi Finike portakalı, Malatya'yı Malatya kayısısı kadar tanıtabilirsiniz? Onun ötesinde bu ürünleri üreten insanların, eğer üretimi geliştirilerek devam ederse, bu yörelerden göçlerin önü de alınır. O yörelerin ekonomisi gelişir, yine bu ürünlere sadık kalır ve tüketicilere bu ürünleri sağlıklı, yaygın bir şekilde sunabilirsek bir nebze de olsa ithalatın önünü de kesebiliriz. Bir yöresel ürünü aldığınızda, çocukluğunuza kadar, yaşadığınız yerlere kadar sizi duygusal olarak taşır” dedi.
AYDIN'DAN VAN'A BİNLERCE ÜRÜN
YÖREX bünyesinde, yöresel ürünlerin sahte ya da ismi kullanılarak rant amaçlı orijinalinden uzak üretimlere karşı hukuki olarak da çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Çandır, Ankara Çubuk'un turşusu, Aydın'ın inciri, Çanakkale'nin Mevlevi tatlısı, Van'ın otlu peyniri ve kedisi, Denizli'nin horozu, Zonguldak'ın Elpek bezi, Finike portakalı, Amasya elması, Erzurum oltu taşı, Adana'nın kebabı ve şalgamı, Diyarbakır'ın örgü peyniri, Devrek bastonu, Şile bezi, Hereke halısı, Afyon mermeri, Eskişehir lüle taşı, Tokat basması gibi el emeği göz nuru 5 binin üzerinde ürünün fuarda olacağını söyledi.
YÖREX'İN HEDEFLERİ
ATB Başkanı Ali Çandır, YÖREX'in hedeflerini şöyle anlattı: “Ulusal tür ve çeşitlerimizin, iç pazarı dolduran ithal tür ve çeşitler arasında eriyip gitmesine engel olmak. Yerel pazarlarda sıkışıp kalmış nice ürünümüzün, başka pazarlarda değer bulmasına yardımcı olmak. Yöresinin adını almış ve bu özelliği ile tescillenmiş ürünlerin pazar değerini artırmak. Yöresinin adını almış, ancak tescillenmemiş ürünlerin tescillenmesini teşvik etmek. Oda ve borsalarımızın, yöresel ürünlerin tanıtımı konusunda öncü kurum olma özelliklerini pekiştirmek. Oda ve borsalarımızı, yöresel ürünler konusunda birbirleriyle kaynaştırmak. Yöresel değerlerin ve kültürlerin de fuar süresince etkileşimini ve paylaşımını sağlamak. Fuar ile yöresel ürünlerin ticari değerlerini ve hacmini yükselterek, yerinde istihdamı geliştirmek ve tersine göçü arttırmak.”
10 bin metrekarelik fuar alanında Anadolu'nun yüzlerce ürününü görme, tatma, tanıma, düzenlenen kültürel etkinliklerle özlemini duydukları memleketlerini hatırlama olanağı sunulacak YÖREX, 22 Ekim Çarşamba günü saat 11.00'de açılış programıyla başlayacak. 26 Ekim'de sona erecek ve ücretsiz ziyaret edilebilecek olan fuar, her gün 10.00 ile 20.30 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak