Konut satışlarındaki metrekare yanıltmalarına son. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla gayrimenkul satışlarındaki metrekare (m2) beyanlarına düzenleme getiriliyor.
Yapımı süren ve yapımı tamamlanmış inşaatlarda proje üzerinden yapılan alım ve satışlarında vatandaşa yönelik yapılan metre kare yanıltmaları son bulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan (44-45-47) tanımlamalarına aykırı olarak konut edinen vatandaşlarımızın kandırılmasına yönelik yapılan işlemlerin yasalara göre suç teşkil ettiğini belirtti.
Önceden vatandaşlara satılan konutlar bahsedilen metre kareden daha az çıktığında vatandaş hiçbir hak talebinde bulunamıyordu. Yeni düzenleme sayesinde, satış sözleşmesinde yönetmelikte tanımlandığı isimle yer edilen alan tanımlamaları ile satılan gayrimenkulün metre karesi verilen rakamın altında çıktığında bu durum suç teşkil edecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla Mesleki hizmetler Genel Müdürlüğü 81 İl Valiliğine, tüm idarelere dağıtılmak üzere bilgilendirme yazısı gönderdi. Belediyeler dahil yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili tüm idarelere Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan brüt ve net alan tanımlarına göre uygulama yapılması hususunda gerekli bilgilendirme yapıldı. Bakanlık, bu doğrultuda alım/satıma konu bağımsız bölüme ait mimari projenin ilgili kat planlarının sözleşme ekine ilave edilmesi, sözleşmelerde bağımsız bölüm metrekaresi ile varsa eklenti ve ortak alanların metrekarelerinin ayrı ayrı belirtilmesini şart koştu. Konu hakkında vatandaşın bilgilendirilmesi için belediye, tapu daireleri ve noterlerde bilgilendirme duyuruları yapılması istenildi.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 16.ncı maddesinin birinci fıkrasındaki düzenlemelerde;
(44) numaralı bendinde; “Bağımsız bölüm bürüt alanı: Bağımsız bölümün içerisindeki; duvarlar, kolonlar, sıva payları, merdiven sahanlıkları ve basamakları ile bu merdivenlerin altlarında kalan yerler ile sadece bağımsız bölüme ait ve bağımsız bölümün içinden doğrudan bağlantılı olan; balkonlar, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, açık çıkmalar, çatı veya kat bahçeleri dahil kapladığı alandır. Bu alana; ışıklıklar, galeri boşlukları, bağımsız bölümün eklentileri ve ortak alanların bağımsız bölüme düşen payları dahil edilmez. Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm brüt alanı bulunur. Bağımsız bölümün eklentileri ayrıca belirtilmek zorundadır.”
(45) numaralı bendinde; “Eklenti Bürüt Alanı: Sadece bağımsız bölüme ait olup bu bölümün kullanımı ve tasarrufunda bulunan, bağımsız bölümün içinde olmayıp, aynı katta veya farklı katta yer alan ve girişi bağımsız bölümden ayrı olan mekanların (44) numaralı bentte belirlenen esaslar dikkate alınarak hesaplanacak alanıdır.”
(47) numaralı bendinde; “Bağımsız Bölüm Genel Bürüt Alanı: Bağımsız bölüm toplam brüt alanına bağımsız bölüme ortak alanlardan düşen payların da eklenmesi suretiyle hesaplanan genel bürüt alandır.” şeklinde tanımlara yer verilmiştir.