İHALEYE ÇIKTI
Erzurum, Kars, Erciş, Ağrı ve Muş şeker fabrikalarından oluşan Portföy A Grubu’nu bir bütün olarak satışa sunan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, son teklif tarihini ise 27 Kasım olarak belirledi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) bazı gazetelerde yer alan ihale ilanına göre, ihale için 10 milyon YTL geçici teminat gerekiyor. İhale şartları belgesi ile tanıtım dokümanları da 25 bin YTL’ye alınabilecek. İlanda verilen bilgiye göre ihale kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü gerçekleşecek. Fabrikalar ile birlikte satışa sunulacak gayrimenkullerin listesi ihale şartları belgesinin ekinde yer alacak.
TEKLİFLER AMERİKAN DOLARI ÜZERİNDEN ALINACAK
Teklifler ABD doları olarak alınacak ve ihale ABD doları üzerinden sonuçlandırılacak. Ayrıca, Portföy grubunu satın alan alıcıya, Portföy grubu için Şeker Kurulu tarafından belirlenecek toplam şeker kotası çerçevesinde en az beş yıl yerli pancardan beyaz şeker üretilmesi şartı da getiriliyor. İhale bedeli olarak teklif edilen tutar, Portföy Grubu Varlık Satış Sözleşme imza tarihinde peşin veya vadeli olarak ödenebilecek. Vadeli ödemede, ihale bedelinin asgari yüzde 20’si Portföy Grubu Varlık Satış Sözleşmesi imza tarihinde peşin, bakiye anapara borcu, azami 12 ayda bir ödeme yapmak kaydıyla en fazla 48 ayda ve eşit taksitlerle, bakiye anapara üzerinden ödeme tarihleri itibariyle hesaplanacak vade farklarıyla birlikte ödenebilecek.
İhale şartnamesi alanlar, özelleştirilecek fabrikaları, fabrika yetkililerinin nezaretinde gezip inceleme yapabilecek.
KESKİN: ŞARTNAMEYE ÇOK DİKKAT EDİLMELİ
Öte yandan Şeker-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Metin Keskin, ÖİB’nin harekete geçtiğini ve özelleştirmelere ilk olarak Erzurum Şeker Fabrikası’nı da içine alan Portföy A Grubu’ndan başladığını kaydederek, “Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, şartnamelerde satın alan alıcılara portföy grubu için şeker kurulu tarafından verilecek olan şeker kotası çerçevesinde 5 yıl üretim şartıdır. Kurul, bu şartı portföy içerisindeki fabrikalara ayrı ayrı koymuyor, üretim şartını gruba getiriyor. Yani grubu alan bir alıcı, bir fabrikayı çalıştırıp, diğerlerini kapatmayı, ya da verilecek şeker kotasını başka illerde değerlendirmeyi düşünebilir. Bu da pancar eken çiftçimizden tutun da, esnafı, nakliyecileri, besicileri, tarım işçilerini ve sanayi işçilerini olumsuz yönde etkileyecektir. Sonuçta yokluk ve yoksulluktan dolayı ilimizden göç olacak, sosyal çözülmeler başlayacak, işsizlik hat safhaya çıkacaktır. Her şeyden önemlisi, Erzurum, yılda 80 milyon YTL’lik bir ekonomi girdisinden mahrum kalacaktır.” diye konuştu.