Ülkemizde su ürünleri tüketiminin Doğu Anadolu Bölgesi illerinde diğer bölge illeriyle kıyaslandığında çok yetersiz olduğunu belirten Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Şükran Çaklı, “Bölgesel tüketim kalıpları arasında büyük fark vardır.Kıyılarda iç kesimlere özellikle iç kesimlerdeki büyük şehirlere göre tüketim daha fazladır. Örneğin kişi başına yıllık tüketim Karadeniz Bölgesi'nde25 kg iken, büyük şehirlerde (İstanbul, İzmir ve Ankara gibi) 16 kg, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise 0.5 kg'dır. Bu oran gelişmiş ülkelerde 15-16 kg kadardır” dedi.
ERZURUM’UN DURUMU
Doğu Anadolu Bölgesinde Van başta olmak üzere Balık tüketiminin en yoğun olduğu iller Elazığ ve Bitlis olarak belirlenirken, Erzurum su ürünleri tüketiminde son sıralarda yer alıyor. Erzurum’da alabalık yetiştiren işletmelerin çoğalmasına rağmen, tüketim aynı oranda görülmüyor. İlde tatlısu ürünleri yaz aylarında tüketilirken, kış aylarında deniz ürünlerinden en çok hamsiye ilgi var. Erzurum’da hamsiye yoğunlaşmanın tek sebebi ise vatandaşın alım gücü düşüklüğü.
Erzurum’da pahalı olan deniz ürünlerinin tüketim oranı ise oldukça düşük. Deniz ürünleri içinde bulunan Kalkan ve Lüfer balıkları diğerlerine oranla daha yüksek fiyatlarla sunulduğundan, vatandaştan ilgi görmüyor.