Şeker Fabrikasının özelleştirme süreci üreticiyi düşündürüyor
Özelleştirme idaresine devredilen Şeker fabrikası 24 aylık süreç içersinde özelleştirilecek. Üç il, 274 köy ve 12 bin çiftçiye hitap eden fabrikanın istihdamda önemli bir yeri var. Bir çiftçinin ektiği ortalama ürün miktarının yaklaşık 7 dekar olduğu düşünüldüğünde, 28 ton pancardan 3 bin YTL gelir elde ediliyor.
TOPLAM 65 İLDE 7 BİN 500 YERLEŞİM YERİNDE PANCAR TARIMI YAPILIYOR
65 il de 7 bin 500 yerleşim yerinde pancar tarımı yapıldığın belirten Şeker fabrikası üreticileri, “Diğer ürünlere göre dört kat daha fazla katma değer sağlamakla birlikte toprağın fiziki yapısının iyileşmesine ve biyolojik aktivitenin artmasına katkı sağlamaktadır. Bir çiftçinin ektiği ortalama pancar miktarı 7 dekardır. Ürettiği pancar 28 tondur ortalama brüt pancar geliri 3 bin YTL dir. Bir dekar pancardan 50 kilogram et veya 500 litre süt üretimi sağlayacak hayvansal besin maddesi elde edilmektedir. Bir dekar şeker pancarının yan ürünleri hayvan beslemede 223 dekar mera otuna eşdeğerdir. Özelleştirme kararı yanlış bir karardır” dedi.
KAÇAK ŞEKER GİRİŞİ EN ÖNEMLİ SORUN
Şeker üreticileri kaçak şeker girişlerininde üretimde olumsuzluk oluşturduğunu belirten Şeker üreticileri, “Yaklaşık 150 ila 200 bin ton kimyasal tatlandırıcı kaçak olarak girmektedir. Bu veriler içerisinde kaçak şeker miktarı, 801 bin olduğu tahmin edilmektedir. Buda yaklaşık 8 milyon ton pancar ve 1 milyon ton şeker üretimi yapıldığı anlamanı engellemektedir. Kaçak ürün girişleri pancar ekim kaybıyla birlikte yan ürünlerden et, süt üretiminin azalması, maya alkol, ilaç sanayi beis hayvancılığı sektörlerde önemli girdi oluşturan melasta arz daralmasına, taşima sektöründe önemli katma değer kaybına, kırsal kesimde mevcut olan gizli işsizliğin daha da büyük boyutlara ulaşmasına ve çiftçilerin kent varışlarının göçüne neden olacaktır” diye konuştular.
ÇEVRE AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP
Şeker pancarının çevre açısından önemine değinen şeker pancarı üreticileri, “Bir dekar şeker pancarının fotosentez yoluyla havaya verdiği oksijen altı kişinin bir yılda tükettiği oksijene eş değer olup, aynı orman alanlarından üç kat daha fazla oksijen üretir. Başak bir ifadeyle üç dekar çam ormanını ürettiği oksijene eş değerdir”
ÖZELLEŞTİRMENIN OLUMSUZ ÖRNEKLERİ VAR
Özelleştirmenin olumsuz örnekleri olduğunu belirten Şeker İş Sendikası Başkanı Metin Keskin de “Geçmişte bu yönde yapılan olumsuz özelleştirme örneklerine tanık oluyoruz. Gerçekten bu anlamada önemli sorunlar yaşandı. Ilıca süt fabrikası da bu olumsuz örnekler içersinde siyasilerin kent ekonomisinin lokomotif olan bu fabrikayı gözden çıkarmamasını istiyoruz. Konuyla ilgili olarak hazırladığımız raporu sağlık bakanımıza sunduk” dedi.