Türk dünyasında aşıklık geleneği, Erzurum’da masaya yatırıldı. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) tarafından düzenlenen ‘2. Türk Dünyası Aşıklar Şöleni’ etkinlikleri kapsamında, “Türk Dünyasında Aşıklık Geleneğinin Meseleleri” konulu bir panel düzenlendi.
PANEL’DE OTORİTELER BİLDİRİ SUNDU
Üniversite Kültür Merkezi Mavi Salon’da düzenlenen panele, Malatya İnönü üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Cöhce, Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, Doç. Dr. Mübarik Aliyev, Doç. Dr. Ali Kafkasyalı, Ali Rıza Sarrafi, Fazeteci-Yazar Akif Hansultanlı, Esadullah Mardeni ve Damon Şeşbölük, konuşmacı olarak katıldı.
OZAN GELENEĞİ
Panelin açılış konuşmasını yapan KKEF Dekanı Prof. Dr. Samih Bayrakçeken, halk ozanlarının, kültürlerin canlı tutulmasında büyük bir rol üstlendiklerini belirterek, her bir aşığın, aynı zamanda birer öğretmen olduğunu dile getirdi.
YOZLAŞMA VE AŞIKLIK GELENEĞİ
Konuk panelistlerin, aşıklık kültürüne ilişkin olarak görüşlerini dile getirdikleri panelde, en can alıcı konuşmayı ise, Bakü Üniversitesi’nin Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mübariz Aliyev yaptı. Aliyev, yozlaşma ve unutulma karşısındaki geleneklerin başında aşıklığın geldiğine vurgu yaparak, bu durumun müsebbibinin Avrupa olduğunu ifade etti.
SARI GELİN TÜRKLERE AİTTİR
Kültürlerin gelecek nesillere aktarılmasında ve yaşatılmasında, halk edebiyatının çok önemli olduğunu vurgulayan Aliyev, Sarı Gelin Türküsü’nün Ermenilere ait olduğu yönündeki savların da, geçersiz olduğunu belirtti. Aliyev, bir aşık ezgisi olarak tarif ettiği Sarı Gelen isimli türkünün, Ermenilere ait olamayacağına vurgu yaparak, aşıklık ve halk edebiyatının sadece Türklere özgü bir kültürel nitelik olduğunu kaydetti.
AŞIKLARA SAHİP ÇIKILMALI
Panel yöneticisi Salim Cöhce ise konuşmasında Kültür Bakanlığının aşıkları bir arada toplaması gerektiğini söyledi. Cöhce, “Nazım Hikmet’e 10 yıl sonrada olsa vatandaşlık verilebilir, ancak bugün yaşayan aşıklara sahip çıkılmalı ve hak ettiği değer verilmelidir” diye konuştu.
Araştırmacı yazar Damon Şeşbölük ise panelde yaptığı konuşmada dünyada silah savaşından daha önemli olanın kültür savaşları olduğunu dile getirdi. Damon Şeşbölük, “Türk dünyası kültürü dünyada baştır” diye konuştu.