ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yunus Berkli’nin kaleme aldığı, “Türk Sanatında Avrasya Üslubunun Evreleri -Avrupa ve İslam Sanatına Etkileri” başlıklı kitap Atatürk Üniversitesi yayını olarak çıktı.
Yayın editörlüğünü Prof. Dr. M. Hanifi Palabıyık’ın yaptığı kitapta, Avrasya Üslubunun Oluşma evreleri, üslüp özellikleri ve eski Türk sanatına olan etkileri, İslam sanatına etkileri ve son bölüm de ise Anadolu Türk-İslam sanatında Avrasya Üslubu konusu ele alınıp inceleniyor.
TÜRKLERİN SANATTA ÜSLUP BİRLİĞİ
Kitabın yazarı bilim adamı Dr. Yunus Berkli, çalışmada, dünyanın pek çok bölgesinde Türkler eliyle ortaya konulan sanat eserlerinde bir üslup birliğinin varlığının örnekleriyle belgelenmeye çalışıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Tamamen Türk inanç ve yaşam biçiminin özelliklerini aksettiren bu üslup birliği, farklı coğrafyalarda değişik biçimlerde görünse de, özde milliliğinden hiç bir şey kaybetmeden, sürekli kendini yenilemiş ve devam ettirmiştir. Acaba dünyada köklü ve sürekli olarak sanat anlayışını hep canlı tutan ve bu kadar geniş coğrafyada başka sanatlara bu derece tesir edebilen kaç üslup vardır? Yine süslemede kullanılan elemanların gelişi güzel olmadıkları ve her birinin belli amaçlar ve inançların sembolik ifadeleri olarak özellikle kullanıldığı bu çalışmanın ana konularından birisidir. Avrasya üslubunun üçüncü bir kolu olan kozmoloji üslubu, ilk kez tarafımızdan isimlendirilmiş ve bu çalışma ile kökenine inilerek, binlerce yıllık geçmişi ile bağlantısı kurulmuştur.”
Berkli’nin “Türk Sanatında Avrasya Üslubunun Evreleri (Avrupa ve İslam Sanatına Etkileri)” eseri, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden temin edilebilir.