ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
U16 Millî Takımı Erzurum’da toplanacak
U16 Millî Takımı Erzurum’da toplanacak
Erzurum ülke ortalamasını geçti
Erzurum ülke ortalamasını geçti
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ETÜ’nün çevre dostluğu tescillendi
ETÜ’nün çevre dostluğu tescillendi
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
22 Aralık 2011 Perşembe - 02:21

Evliya Çelebi panelle anıldı

Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen panelde ünlü gezgin Evliya Çelebi ve ünlü eseri Seyahatnâme anlatıldı. Rektör Prof. Dr Koçak, tarihi kaynakların ve özellikle seyahatnâmelerin geçmişe dair pek çok konuda günümüze ışık tuttuğunu hatırlatarak, “Bugüne nasıl geldik, bunu anlamak için seyahatnâmeler önemlidir” dedi.

Evliya Çelebi panelle anıldı

ERZURUM
Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen panelde ünlü gezgin Evliya Çelebi ve ünlü eseri Seyahatnâme anlatıldı.Kültür Merkezi’ndeki panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, tarihi kaynakların ve özellikle seyahatnâmelerin düne dair pekçok konuda günümüze ışık tuttuğunu hatırlatarak, “Bugüne nasıl geldik, bunu anlamak için seyahatnâmeler önemlidir” dedi.
KOÇAK’IN SUNUMU
Evliye Çelebi’nin ünlü eseri Seyahatnâme’nin kırk yıllık bir seyyahatin sonucunda ortaya çıkmış muazzam bir eser olduğunu anlatan Koçak, “Evliye Çelebi, Erzurum’da iki yıl resmi görev de yaptı. Bu sırada şehirle ilgili pekçok gözlemde bulundu, araştırmalar yaptı ve bunları eserinde bize anlattı. Biz, dünün Erzurum’unu bu sayede bugün çok rahat bir şekilde anlıyor ve biliyoruz,” diye konuştu.
ÖZTÜRK’ÜN DEĞERLENDİRMESİ
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ise konuşmasında toplumların kültürel mirasını korumak amacıyla kurulan Unesco’nun, 2011 Yılını Evliya Çelebi yılı ilan ettiğini ve bu bağlamda pek çok şehirde Evliya Çelebi’nin anıldığını hatırlattı.Atatürk Üniversitesi’nin Evliye Çelebi’yi Erzurum’da düzenlediği bir panalle anmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Öztürk, Avliye Çelebi’nin Batı toplumlarında Türkiye’den daha çok bilindiğini de ifade etti.
Kendi değerlerimizi daha yakından tanımamız ve dikkatlice incelememiz gerektiğini hatırlatan Öztürk, Atatürk Üniversitesi’nin Evliya Çelebi’yle çağdaş olan Erzurumlu İbrahim Hakkı’yı da geniş katılımlı bir panelle anmış olmasının önemli sonuçlar doğurduğunu sözlerine ekledi.
AÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş da seyahatnameden yola çıkarak, tarihi çalışmalara yön verildiğini kaydetti.
Kemah kazı çalışmalarında seyahatnamenin yol gösterici olduğunu belirten Yurttaş, "Kalenin içerisinde, girişin hemen kuzeydoğu tarafındaki Evliya Çelebi'nin eserinde "Bey Cami" olarak ta adlandırılan yapı alanında bir kazı çalışması yaptık. Çelebi'nin bahsettiği cami kalıntısını ortaya çıkardık. Buna benzer örneklere, çalışmalarımızda tanık oluyoruz. Seyahatname bilimsel anlamdaki çalışmalara ışık tutuyor" diye konuştu.
45 ÜLKEYİ ZİYARET ETTİ
Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş’ın başkanlık yaptığı panelin ilk konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez idi. Eğilmez, Çelebi’nin seyahhat ettiği yerlerde bugün 45 ülkenin bulunduğunu söyledi.
Evliya Çelebi’nin, Seyahatnâme`sinde gezip gördüğü yerleri kendi üslûbu ile anlattığını, Evliya Çelebi`nin on ciltlik Seyahatnâme`sinin, görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında önemli bilgiler içerdiğini, eserinin bu yönüyle özellikle Türk kültür tarihi ve gezi edebiyatı açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
SARIKOCA’NIN BİLDİRİSİ
Yrd. Doç. Dr. Eren Sarıkoca ise, Seyyahtanme’nin sosyolojik bakımdan inlcelenmesinin yapılmadığını, Anadolu, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinin bir kısımını içeren seyahtlerinde anlattıklarının o dönemin toplum yapıları hakkında önemli bilgiler içerdiğini anlattı.
KARABEY SEYAHATNAMEDEKİ ÇEVGAN’I ANLATTI
Son konuşmacı Prof. Dr. Turgut Karabey idi. Karabey, Seyahatnâme’de yer alan çevgân oyunu hakkında bilgi verdi. Çevgân’ın bugünkü futbolun temeli olabileceğinini ileri süren Karabey, Seyahatnam’de konunun şu şekilde anlatıldığını ifade etti:
“Seyahatname’de çevgân oyunun daha çok Bitlis yöresinde oynandığı ifade edilmektedir. Oyunla ilgili şu bilgilere yer veriliyor: Oyun alanının iki yanına, kale yerine geçmek üzere, ikişer sütun dikilir. Takımlar bu kalelerin arkasında dururlar. Alanın ortasına ağaçtan yapılmış büyük bir top konur. Oyun başlayınca her iki takımdan birer kişi fırlayıp değnekleriyle ortadaki topu kendi kalelerine doğru sürmeye çalışırlar. Her takımdan ikişer kişi arkadaşlarına yardım eder. Topu kendi kalesine en çok sokan oyunu kazanır. Bu oyunda binilen atlar özel olarak yetiştirilmişlerdir. Çok tehlikeli bir oyundur. Bugünkü futbolun temelinde bu oyunun yattığını düşünebiliriz.”
Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş ise yaptığı değerlendirmede Seyahatnâme’de yer alan Erzurum anlatımları hakkında görsel malzeme eşliğinde bir değerlendirme yaptı ve şehrin bugün olmayan tarihi surları hakkında bilgi verdi.
 

 
Aziziye’de barış rüzgarı
 
Dadaş sağlıkçılar greve katılmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kültür Merkezi güncelleştirildi
Büyükşehir Belediyesi’nin Erzurum AVM yanındaki Kültür Merkezi’nin ...
EDT depremzedeler için perde açacak
Erzurum Devlet Tiyatroları sezonun ikinci oyununu ilk depremzedeler için ...
‘Sarıkamış Harekatı emsalsiz bir destan’
Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selçuk Ural, ...
 
Tarih, tiyatroyla bütünleşti
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Balıkçılık Klübü Ayna Tiyatro Topluluğu ...
Klasik otomobiller Erzurum’dan geçecek
AB Bakanlığınca iletişim stratejileri çerçevesinde bir sivil toplum etkinliği ...
Soğuk ve su sanatta buluştu
Erzurum'da akademisyen ve öğrencilerinin gece eksi 20- 25 derece soğuk ...
 
Turizm’de farkındalık açılımı
Erzurum İnanç, Kültür, Tarih, Kongre, Doğa, Botanik, Termal, Kuş, Sağlık, ...
Geç de olsa gerçek farkedildi
Gazeteniz ERZURUM’un on beş yıldır gündemde tuttuğu ‘Erzurum Sokağı’ ...
Güneş Vakfı Belediyelerin nabzını tuttu
Güneş Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan, yerel yönetimlere çeşitli ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Teknolojide yoksanız bilin ki yok olacaksınız!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva