ERZURUM
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, son yıllarda Atatürk Üniversitesi’nde bilimsel bilgi ve teknoloji üretilmesi konusunda akademisyenleri teşvik ettiklerini, bu konuda bazı önemli adımlar atıldığını da belirterek, “Akademik kadrolarımızın, projeler yaparak iç ve dış kaynak kullanmaları bizim için de çok önemlidir.”dedi.
TÜBİTAK A.Ü.’DEYDİ
TÜBİTAK, ulusal ve uluslararası akademik araştırma programları ve bilim insanları desteklerine dair bilgi vermek üzere başlattığı üniversite gezileri kapsamında Atatürk Üniversitesi’ni de ziyaret etti.
Kültür ve Gösteri Merkezi’nde yapılan toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Üniversite olarak araştırma-geliştirme projelerine büyük destek ve önem verdiklerini belirterek, “Bu nedenle Atatürk Üniversitesi Proje Ofisi’ni kurduk. Gerek yurt dışı gerekse yurt içindeki projelerin duyuruları, ortak projeler yapılması ve proje yöntemleri konularında veri toplama ve yayınlama, gibi faaliyetlerde bulunuluyor. Tecrübeli arkadaşlarımızın burada ilk kez bir proje yapmak isteyen akademisyenlerimize yol göstermelerini de istiyoruz. Proje Ofisi’nin resmi açılışını da yakın bir zamanda yapacağız” dedi.
Koçak, son yıllarda Atatürk Üniversitesi’nde bilimsel bilgi ve teknoloji üretilmesi konusunda akademisyenleri teşvik ettiklerini bu konuda bazı önemli adımlar atıldığını da belirterek, “Akademik kadrolarımızın, projeler yaparak iç ve dış kaynak kullanmaları bizim için de çok önemlidir. Bu konuda atılan her adımı destekledik ve bu desteklerimizi her yıl daha da kalıcı hale getiriyoruz ve geliştiriyoruz.” şeklinde konuştu.
TÜBİTAK ÜNİVERSİTELERE AÇILIYOR
TÜBİTAK adına Doç. Dr. M. Necati Demir konuştu. Demir, Atatürk Üniversitesi’nin 122 üniversite arasında ürettiği proje sayısıyla 29. sırada yer aldığını hatırlattı. Demir, “Son beş yılda üniversitelerden genelde 23 hakem talep ediyoruz, Atatürk Üniversitesi’nden ise bunun üç katını talep ediyoruz. Bu durum Atatürk Üniversitesi’nin ne kadar büyük bir üniversite olduğunu bir göstergesidir. Ancak, bizim arzumuz, bu hocalarımızın hakemlikten ziyade projeler üretmeleridir,” dedi.
Demir, üniversitelerde düzenlenen bilgi günlerinin, temel olarak araştırmacıların ulusal ve uluslararası düzeyde artış gösteren akademik araştırma desteklerine dair farkındalıklarını ve desteklerden yararlanma oranlarını artırmak olduğunu söyledi.
VERİLEN DESTEKLER
TÜBİTAK’ın geri ödemesiz olarak akademik araştırma destekleri verdiğini anımsatan Demir, şunları kaydetti: “TÜBİTAK Akademik Araştırma Destek programları kapsamında; yalnızca 2005-2010 yılları arasındaki 6 yılda toplam 28.379 proje önerilmiş ve 7.488 proje desteklenmiştir. Desteklenen projelerin toplam destek bütçesi ise yaklaşık olarak 2 Milyar TL’dir (2010 sabit fiyatlarıyla).
Ayrıca, ülkemizdeki bilim ve teknoloji alanında çalışan insan kaynaklarının saptanması amacıyla tasarlanan ve TÜBİTAK tarafından yürütülen Araştırmacı Bilgi Sistemi’ne (ARBİS) kayıtlı kullanıcı sayısı Kasım 2011 itibariyle 71.886’ya ulaşmış ve ARBİS’e kayıtlı öğretim üyesi sayısı tüm öğretim üyelerinin yüzde 70’ini kapsar hale gelmiştir.”
Daha sonra Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Efeoğlu ile TÜBİTAK adına Uzm. İlter Haliloğlu, Arif Daşdan ve Uzman Burcin Alparslan birer konuşma yaptılar.