//GENÇ BİLİM ADAMINDAN HİT ESER
Yaklaşık 350 sayfalık eser, 5 bölümden oluşurken, kitapta, Osmanlı İmparatorluğu’nun batılılaşma süreci ve bu sürecin mimari üzerindeki etkisi ele alınıyor. Bu konuda bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı çalışmalar arasına girmeyi başaran eser, sanat tarihi bilimine Erzurum’dan kazandırılırken, çalışmanın sahibi olan Doç. Dr. Ali Murat Aktemur ise, yorucu bir çalışma sürecini başarıyla tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşıyor. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Aktemur, 5 bölüm halinde hazırladığı kitabın, Osmanlı’nın yönünü batıya doğru çevirmeye başladığı dönemlere ışık tuttuğunu belirterek, bu yönelişin, mimari alışkanlıklarda da etki ettiğini, kitabında işte bu etkileşimi ele aldığını dile getirdi.
//MİMARİDE DEĞİŞİM
Doç. Dr. Aktemur, “Batıdaki ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişmeler karşısında gideek güçsüzleşen Osmanlı İmparatorluğu, 18. yüzyılın ilk yarısından itibaren zorunlu olarak kapılarını Avrupa’ya açmaya başlamış, bu süreç, 1839 Tanzimat Fermanı ile iyice hız kazanmış ve 19. yüzyılın ortalarından itibaren tam bir yoğunluk kazanmıştır.” dedi.
//19.YY MİMARİSİ
Bu dönemde, yönetim, hukuk, eğitim, askeri ve diğer alanlarda yenilikler ve reformlar yapıldığını aktaran Aktemur, “Ahşap malzeme ile inşa edilmiş mimari yapıların oluşturduğu İstanbul’da, ardı ardına çıkan yangınlarla büyük tahribatlar meydana gelmiş ve kent her seferinde adeta yeniden kurulmuştur. Yaşanan bütün bu zorluklar, belediye yönetmelikleriyle ve alınan kararlarla, ahşap yerine taş yapılara geçilmesini gerekli kılmıştır. Pek alışılmamış olan bu yeni malzeme ile inşa edilecek yapılar için de, Batılı mimarlara ihtiyaç duyulmuştur. Böylece batı mimarlık kültürü ve mimari üslupları İstanbul’da uygulama için hazır bir zemin bulmuştur.” şeklinde konuştu.
Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Aktemur, ansiklopedi formatıyla bilim dünyasının hizmetine sunduğu çalışmasında, söz konusu etkileşim süreci ve sonrasının ana hatlarıyla değerlendirildiğini dile getirdi.