ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Akpunar: Yapılaşmada yeni bir model oluşturacağız
Akpunar: Yapılaşmada yeni bir model oluşturacağız
EİT 2025’te kar voleybolu heyecanı
EİT 2025’te kar voleybolu heyecanı
Akü içerisinden uyuşturucu çıktı
Akü içerisinden uyuşturucu çıktı
Erzurum SYDV 2024 verileri açıklandı
Erzurum SYDV 2024 verileri açıklandı
Erzurumspor Göztepe’yi ağırlayacak
Erzurumspor Göztepe’yi ağırlayacak
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
6 Kasım 2009 Cuma - 03:56

“Türkçemize sahip çıkalım”

İHA/ “Türkçenin Gücü” konulu konferansta konuşan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türk lehçeleriyle birlikte 12 milyon kilometre karelik alanda 220 milyon kişinin Türkçe konuştuğunu, Türkçenin eklentili bir dil olduğunu, yeni sözcükler üretilmesinde bunun zenginlik sağladığını, son 77 yıllık dönemde sözcük olarak çok büyük bir artış yaşandığını, o nedenle Türkçenin sözcük bakımından zengin bir dil olduğunu belirterek, “Türkçenin anlatım gücüyle donanmalıyız” dedi.

“Türkçemize sahip çıkalım”

//“SON DÖNEMLERDE TÜRKÇENİN YAZILIŞINDA, SÖYLENİŞİNDE SORUNLAR YAŞAMAYA BAŞLADIK”
TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Son dönelerde Türkçenin söylenişinde ve yazılışında bir takım sorunlar yaşandığını kaydederek şunları söyledi: “ Son yıllarda Türkçenin söylenişinde, yazılışında bir takım sorunlar yaşamaya başladık. Yabancı dillerin etkisini özellikle İngilizcenin etkisi Türkçede hem yazımımızı yani imlamızı, hem söyleyişimizi yani telaffuzumuzu etkilemeye başladı ve giderek Türkçe kelimeleri İngilizce kuralına göre yazma eğilimi başladı.” dedi.
Türkçenin bazı özelliklerine de dikkat çeken TDK Başkanı Akalın, Türkçenin en erken yaşta öğrenilen dil olduğunu ifade ederek, “Ana dilini en erken yaşta Türk çocukları öğreniyor” dedi.
Türk alfabesinde olmayan harflerle Türkçe sözcüklerin yazıldığına dikkat çeken TDK Başkanı Akalın, Türkçede olmayan harflerle yazılan bazı sözcükleri örnek göstererek bunların Türkçe yazım kurallarına uygun olmadığını söyledi.
//“ACABA TÜRKİYE’DE Mİ YAŞIYORUZ DİYE SORMAMIZ GEREKİR”
Konuşmasında iş yeri adlarında yabancı sözcük kullanımlarının yaygınlaşmasına değinen ve bunu sunu örnekleriyle gösteren TDK Başkanı Akalın, büyükşehirlerden ilçelere ve beldelere kadar yayılan iş yeri adlarını görünce, “Acaba burası Türkiye mi diye sorduğumuz, bu manzara karşısında yabancılaşma örneklerini yaşıyoruz. Bu tablo karşısında, bu yabancılaşma karşısında acaba burası Türkiye mi Türkiye’de mi yaşıyoruz diye sormak gerekir. ” dedi.
Türkçenin özellikle iş yeri adlarında yabancılaşmaya yöneldiğine dikkat çeken Akalın, bu nedenle Türkçenin kan kaybettiğini söyledi.
Türkiye’de yabancı sözcüklerin gereksiz bir biçimde kullanıldığında dikkat çeken TDK Başkanı Akalın, yabancı sözcüklerle yazılmış bazı tabela yazılarını dinleyicilerle paylaştı. Akalın’ın verdiği bazı örnekler dinleyicileri uzun müddet güldürdü.
//“SORUN TÜRKÇEDE DEĞİL, YABANCI KELİMELERİ KULLANANLARDA”
Yabancılaşma dolayısıyla Türkçenin yazılışının ve söylenişinin bozulduğunu ifade eden Akalın, “Ama bu sorunlar Türkçenin sorunları değil aslında. Türkçenin hiçbir zaman böyle bir sorunu olmadı diye düşünüyorum. Çünkü Türkçe güçlü bir dil. Sorun nerede? Sorun bu yabancı kelimeleri kullananlarda. İşyerlerine yabancı isimler veren insanlarda yani bizlerde.” şeklinde konuştu.
Türkçenin ilk yazılı kaynaklarının Orhun Abidelerinde görüldüğünü ifade eden TDK Başkanı Akalın, Türkçenin çok eski tarihlere dayandığını, birçok dilde Türkçe sözcük bulunduğunu, Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lügat-it Türk adlı eserinde 8500 sözcük bulunduğunu belirtti.
Türkçenin güçlü bir dil olduğunu vurgulayan TDK Başkanı Akalın bunu verdiği örneklerle anlattı.
//“TÜRKÇE KÖKENİ ESKİLERE DAYANAN KÖKLÜ BİR DİL”
Türkçenin tarihinin çok eskilere dayandığını, köklü bir dil olduğunu, Türkçenin insanlığın tarihi kadar geçmişe, kökleri binlerce yıl eskiye dayanan bir dil olduğunu belirten TDK başkanı Akalın, Türkçenin yazıyı icat eden Sümerlerle aynı dönemde yaşadığını, bununla ilgili kaynakların bulunduğunu, yazıyı icat eden ilk toplum olan Sümerlere Türkçenin sözcük verdiğini, çivi yazısı tabletlerde 168 Türkçe sözcük bulunduğunu söyledi.
Zaman zaman Türkçenin söz varlığının kısır denildiğini belirten Akalın, bunun böyle olmadığını söyleyerek, Türkçenin eklemeli dil özelliği nedeniyle yeni kelimeler, yeni sözcükler türetildiğini kaydetti ve “Türkçenin söz varlığında son 77 yıllık döneminde neredeyse 2 katına 3 katına yaklaşan artışlar olmuştur. Bu artışların sebebi Türkçenin bu özelliğiyle yeni kelimeler, yeni deyimler üretebilmesidir” dedi.
//“TÜRKÇE 600 BİNE YAKLAŞAN SÖZ VARLIĞIYLA ZENGİN BİR SÖZ VARLIĞINA SAHİP”
Türkçenin bir başka güç kaynağının söz varlığı olduğunu örnekleriyle anlatan Akalın, “Türkçenin bir başka güç kaynağı söz varlığıdır. Türkçenin söz varlığının zaman zaman kısır olduğunu ifade edenleri duymuşunuzdur. Türkçenin söz varlığı son derece kısır. Türkçe ile bilim yapılamaz, felsefe yapılamaz derler. Halbuki öyle değil” diyerek, Türkçenin ilk sözlüğü olan Kaşgarlı Mahmut’un 1000 yıl önce yazdığı Divan-ı Lügat-it Türk’te 8500 sözcük olduğunu, bugün bu sayının güncel Türkçe Sözlükte 119.000 sözcüğe ulaştığını, deyimler, atasözleriyle beraber 600 bine yaklaşan söz varlığıyla Türkçenin zengin bir sözcük varlığına sahip olduğunu söyledi.
Türkçenin söz varlığına bakıldığında belirli alanlarda bir söz varlığı zenginliğinin, gücünün görüldüğüne kaydeden Akalın, Türkçedeki akraba adlarının, renk adlarının, yemek adlarının bir zenginlik olduğunu çeşitli örnekleriyle anlattı.
//“TÜRKÇE SES BAYRAĞIMIZ”
TDK’nın bilgi teknolojileri bağlamında yaptığı çalışmaları da ayrıntılı bir biçimde anlatan TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın konuşmasını şöyle tamamladı:” Değerli gençler; Şairimizin de söylediği gibi Türkçe ses bayrağımız. Ülke bağımsızlığı için nasıl bayrak önemli ise, bağımsızlığın göstergesi olan Türkçe hepimizin en kutsal varlığı, ortak paydasıdır. El ele verelim dilimize hep birlikte sahip çıkalım. Gelecek kuşaklara bizlere yakışır bir Türkçe bırakalım”
Konferans sonrası kendine yöneltilen soruları cevaplayan TDK Başkanı Akalın’a Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Suat Ungan bir buket çiçek takdim ederken, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Torun da günün anısına üniversite logosu bulunan bir porselen tabak sundu.
Yoğun ilginin olduğu konferansı çok sayıda dinleyici ayakta izledi.
TDK Başkanı Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın konferansın düzenlenmesi nedeniyle Rektör Prof. Dr. Güner Önce ve konferansı organize eden Türkçe Topluluğuna teşekkür etti.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maskeli kurs
GHA/Türkiye’de panik rüzgârları estirmeye devam eden Domuz Gribi, tedbirlere ...
A.Ü. etkinlikleri bölgeye ışık tutuyor
Gamze İSPİRLİ/Atatürk Üniversitesi’nin kültür, sanat ve bilim etkinlikleri ...
En Küçük Kutsal Emanet
CİHAN/Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölüm Başkanı ...
 
ADT’ten Erzurum’a sanat çıkarması
Angela Savelli'nin yazdığı ve yönettiği Durdu Kundakçı'nın dilimize çevirdiği ...
Erzurum perşembe günü yarışıyor
İHA/TRT Avaz ve TRT Anadolu’da pazartesi başlayan Çeyiz Shov adlı şehirlerin ...
Din görevlileri’ne özel eğitim
Erzurum İl Müftülüğü’nde Tashih-i Huruf sınavı yapıldı. Erzurum İl Müftülüğü’nde ...
 
Erzurum “Nefes” buldu
GHA/Irak sınırında görevli 40 askerin dillere destan öyküsünün anlatıldığı ...
İlk kez tiyatroya geldiler
ERZURUM(CİHAN)- Erzurum Kalkınma Vakfı(ERVAK) Gençlik Kolları, Cumhuriyet ...
2011 tarihi fırsat
GHA/Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Ayık, “2011 sayesinde kayak sporunu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yılın Yenisi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva