KÜFLÜ PEYNİR, ERZURUM GIDA KONGRESİNDE ELE ALINDI
Atatürk Üniversitesinde düzenlenen Türkiye 10. Gıda Kongresi'ne katılan Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sami Özçelik, küflü peynirle ilgili yaptıkları bilimsel çalışmayı anlattı.
Prof. Dr. Özçelik, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, Süleyman Demirel Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Bedia Şimşek ve Atatürk Üniversitesinde Yrd. Doç. Dr. Cihat Özdemir'le birlikte yürüttükleri bilimsel çalışmayla kanserojen olan mikotoksin içermeyen küflü peynirin elde edilmesi için Karaman, Konya, Mersin, Nevşehir ve Niğde'den aldıkları küflü peynir numuneleri üzerine çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
KÜFLENDİRME YÖNTEMİ
Peynirin ilk üretildiğinde iştah açıcı ve yeterli aromalı bir gıda maddesi olmadığını anlatan Prof. Dr. Özçelik, değişik metotlarla peynirin olgunlaştırıldığına ve aromasının artırıldığına dikkat çekti. Küflendirme yönteminin de peynirin olgunlaştırma şekillerinden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özçelik, küflenen peynirin aroma kazandığını ve iştahla yenilebilecek duruma geldiğini söyledi.
Türkiye'nin birçok yöresinde peynirin rastgele yöntemlerle küflendirildiğini belirten Prof. Dr. Özçelik, şunları söyledi: ''Küflü peynirde bulunan mikotoksin kanserojendir. Biz mikotoksin üreten küflerden arındırılmış şekilde peyniri küflendirmek için çalışma yürütüyoruz. Bu amaçla aldığımız peynir numunelerindeki küf florasını belirledik. Peynire aromasını veren küflerin yanında zehir üreten küfler de vardı. Yaptığımız çalışmayla peynire aromasını veren küfü ayrıştırıp aldık.''
DOĞAL LEZZET KORUNMALI
Peynirin doğal lezzetini bozmamak için de hassas davrandıklarını kaydeden Özçelik, peynire aromasını veren küfleri fabrika ortamında standart hale getirecek çalışmanın sürdürüldüğünü kaydederek, şöyle devam etti: ''Yaptığımız çalışmanın ilk bölümü başarıyla gerçekleşti. Biz sağlıklı ve kontrollü ortamda geleneksel tadını bozmadan küflü peynir üretilmesini hedefliyoruz. Çalışmamız sonucu Anadolu insanının lezzetle yediği küflü peynirin artık sağlıklı bir şekilde üretilmesini sağlayacağız.''
AVRUPA'DA “KERTİ PEYNİR”E İLGİ VAR
Avrupa'nın birçok ülkesinde küflendirilmiş peynirin çok fazla tüketildiğini anlatan Prof. Dr. Özçelik, Hollanda gibi ülkelerden Türkiye'ye küflü peynir ithalatının da yapıldığını söyledi. Avrupa'dan ithal edilen küflü peynirlerin kilosunun 50-60 YTL'ye satıldığını ifade eden Prof. Dr. Özçelik, ''Yaptığımız çalışma sonucunda biz de Avrupa'ya küflendirilmiş peynir ihracatı yapabileceğiz. Aroması farklı olan peynirlerimizin Avrupa'da büyük bir ilgi göreceğine inanıyoruz'' dedi.