ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - Kocaelispor: 0
Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - Kocaelispor: 0
DAP BKİ’den  73 projeye destek
DAP BKİ’den  73 projeye destek
Servis aracı ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı
Servis aracı ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı
Judoda ETÜ farkı
Judoda ETÜ farkı
Bağımsız kamu sendikaları platformu kuruldu
Bağımsız kamu sendikaları platformu kuruldu
HABERLER>EKONOMİ
26 Mayıs 2008 Pazartesi - 02:18

Sağlıklı küflü peynir üretimine bilimsel destek

Anadolu'nun birçok yerinde ilkel şartlarda küflendirilerek tüketilen peynirin geleneksel tadı korunarak kontrollü ortamlarda küflü peynir üretimi yapılması için sürdürülen bilimsel çalışma başarıyla sürdürülüyor.

Sağlıklı küflü peynir üretimine bilimsel destek

KÜFLÜ PEYNİR, ERZURUM GIDA KONGRESİNDE ELE ALINDI

 Atatürk Üniversitesinde düzenlenen Türkiye 10. Gıda Kongresi'ne katılan Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sami Özçelik, küflü peynirle ilgili yaptıkları bilimsel çalışmayı anlattı.

     Prof. Dr. Özçelik, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, Süleyman Demirel Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Bedia Şimşek ve Atatürk Üniversitesinde Yrd. Doç. Dr. Cihat Özdemir'le birlikte yürüttükleri bilimsel çalışmayla kanserojen olan mikotoksin içermeyen küflü peynirin elde edilmesi için Karaman, Konya, Mersin, Nevşehir ve Niğde'den aldıkları küflü peynir numuneleri üzerine çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

KÜFLENDİRME YÖNTEMİ

     Peynirin ilk üretildiğinde iştah açıcı ve yeterli aromalı bir gıda maddesi olmadığını anlatan Prof. Dr. Özçelik, değişik metotlarla peynirin olgunlaştırıldığına ve aromasının artırıldığına dikkat çekti.  Küflendirme yönteminin de peynirin olgunlaştırma şekillerinden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özçelik, küflenen peynirin aroma kazandığını ve iştahla yenilebilecek duruma geldiğini söyledi.

     Türkiye'nin birçok yöresinde peynirin rastgele yöntemlerle küflendirildiğini belirten Prof. Dr. Özçelik, şunları söyledi:  ''Küflü peynirde bulunan mikotoksin kanserojendir. Biz mikotoksin üreten küflerden arındırılmış şekilde peyniri küflendirmek için çalışma yürütüyoruz. Bu amaçla aldığımız peynir numunelerindeki küf florasını belirledik. Peynire aromasını veren küflerin yanında zehir üreten küfler de vardı. Yaptığımız çalışmayla peynire aromasını veren küfü ayrıştırıp aldık.''

    DOĞAL LEZZET KORUNMALI

 Peynirin doğal lezzetini bozmamak için de hassas davrandıklarını kaydeden Özçelik, peynire aromasını veren küfleri fabrika ortamında standart hale getirecek çalışmanın sürdürüldüğünü kaydederek, şöyle devam etti:  ''Yaptığımız çalışmanın ilk bölümü başarıyla gerçekleşti. Biz sağlıklı ve kontrollü ortamda geleneksel tadını bozmadan küflü peynir üretilmesini hedefliyoruz. Çalışmamız sonucu Anadolu insanının lezzetle yediği küflü peynirin artık sağlıklı bir şekilde üretilmesini sağlayacağız.''

     AVRUPA'DA “KERTİ PEYNİR”E İLGİ VAR

     Avrupa'nın birçok ülkesinde küflendirilmiş peynirin çok fazla tüketildiğini anlatan Prof. Dr. Özçelik, Hollanda gibi ülkelerden Türkiye'ye küflü peynir ithalatının da yapıldığını söyledi. Avrupa'dan ithal edilen küflü peynirlerin kilosunun 50-60 YTL'ye satıldığını ifade eden Prof. Dr. Özçelik, ''Yaptığımız çalışma sonucunda biz de Avrupa'ya küflendirilmiş peynir ihracatı yapabileceğiz. Aroması farklı olan peynirlerimizin Avrupa'da büyük bir ilgi göreceğine inanıyoruz'' dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu Anadolu Bölgesindeki şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi gerektiğini bildiren Şeker-İş Erciş Şube Başkanı Halifeoğlu; “Doğu’da şeker fabrikaları sosyal amaçlı olarak kurulmuştur”
Van'ın Erciş Şeker Fabrikası'nın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ...
Büyükbaş hayvancılıkta Teşvik Sistemi yenilendi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Et ve Balık Kurumu ...
''İstihdam paketi'' onaylandı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda ''İstihdam Paketi'' olarak bilinen ...
 
5 ayda 408 işletme kapısına kilit vurdu
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği açılan ve kapılan işyerleri ...
Kuraklığın un sektörüne etkileri masaya yatırılıyor
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kuraklığın un sektörüne etkileri ...
Gıda mühendislerinden ilginç araştırma
Atatürk Üniversitesinde düzenlenen Türkiye 10. Gıda Kongresi'nde Hamsinin ...
 
Türkiye 10. Gıda kongresi sona erdi
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen ''Türkiye ...
Doğu Anadolu için ticari bilgi havuzu oluşturuluyor
Türkiye'nin küçük ve orta ölçekli üretim ve hizmet temsilcilerinin en ...
İL EKONOMİSİNDE “KREDİ”DAMGASI
İşsiz sayısının, kayıtsız olanlarla birlikte 40 bini bulacağı belirtilen ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva