Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Evren, Yrd. Doç. Dr. Sadettin Turhan ve Yrd. Doç. Dr. Şule Üstün, mikrobiyolojik özelliklerine göre hamsinin en iyi pişirme yöntemini belirledi.
ERZURUM’DAKİ GIDA KONGRESİNDE ARAŞTIRMA ELE ALINDI
Atatürk Üniversitesinde düzenlenen Türkiye 10. Gıda Kongresi'nde ''Hamsi Balıklarının Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine Pişirme Yöntemlerinin Etkisi'' konulu poster bildiriyi sunan Yrd. Doç. Dr. Evren, yaptıkları bilimsel çalışmayı anlattı.
Türkiye'de en fazla tüketilen balıklardan birisi olan hamsinin en yaygın kullanılan pişirme yöntemlerinin fırında pişirme, ızgara yapma ve suda haşlama yöntemleri olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Evren, son yıllarda mikrodalga fırınların da hamsi pişirmede kullanıldığını söyledi.
HAMSİYİ PİŞİRME YÖNTEMİ
Yaptıkları bilimsel çalışmada, hamsinin pişirme yöntemine göre aerobik mezofil bakteri, maya-küf, koliform grubu bakteri, E. coli, proteolitik bakteri, lipolitik bakteri, stafilokok ve salmonella sayıları üzerine pişirme yöntemlerinin etkisini araştırdıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Evren, şunları söyledi: ''Pişirme işlemi bir yandan balığın tat ve lezzetini artırırken, diğer yandan da mikroorganizmaları inaktif hale getirerek güvenli bir şekilde tüketilmelerini sağlamaktadır. Yaptığımız çalışmada 4 farklı pişirme yönteminden mikroorganizma sayısına göre değerlendirdik.''
HAMSİ PİŞİRME ÜZERİNE İLK BİLİMSEL ARAŞTIRMA
Hamsinin mikrobiyolojik özelliklerine göre pişirme yöntemi için şimdiye kadar bilimsel bir çalışmanın yapılmadığını da kaydeden Yrd. Doç. Dr. Evren, ''Bilimsel olarak hamsinin en sağlıklı şekilde pişirmesinin yöntemini belirledik. 4 pişirme yöntemi içinde mikroorganizmaların düşüş açısından en uygunun mikrodalga veya elektrikli fırınlarda pişirme yöntemi olduğunu ortaya koyduk'' şeklinde konuştu.