SİLKELENEREK TOPLANAN MEYVENİN KALİTESİ DÜŞÜYOR
Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Tosun, ''Silkelemek suretiyle toplanan meyvelerin kalitesi düşüyor'' uyarısında bulundu. Tosun, yaptığı açıklamada, Erzurum'un Oltu ilçesinin meyve ve sebze üretimi için uygun hava şartlarına sahip olduğunu belirtti.
ÜRETİLEN MEYVE DEĞERLENDİRİLEMİYOR
Üretilen meyvenin yeterince değerlendirilemediğini ifade eden Tosun, ''Yörede üretilen meyve ve sebzenin çözülemeyen pazarlama sorunu var. Bu nedenle ürünlerin çoğu ya hayvanlara yem oluyor ya da çürümeye terk ediliyor'' diye konuştu.
Meyvelerin toplanması sırasında doğru zamanın beklenmesi gerektiğine de dikkati çeken Tosun, şöyle konuştu: ''Silkelemek suretiyle toplanan meyvelerin kalitesi düşüyor. Ayrıca toplanan ürünün çuvallara konulması sağlık açısından yanlıştır. Ürün, mutlaka el veya çatal gibi yardımcı bir alet ile toplanmalı ve kasalara konulmalıdır. Ancak kaliteli ham maddeden kaliteli ürün elde edilebilir.''