Üniversite rekora gidiyor
Atatürk Üniversitesi bilim adamlarınca 2001 ile 2007 yıllarını kapsayan 7 yıllık dönemde 2 bin 69 proje geliştirildi. Bilimsel yayın performansıyla ülke üniversiteler sıralamasında ilk on içinde yer alan üniversite, bilimsel proje üretim sayısı bakımından da ülkenin ilk beş üniversitesi arasına girdi.
KAYNAK İSRAFI YOK
Ödenek sıkıntıları bahane edilmedi, mazeretler üretilmedi. Kaynaklar, imkanlar, bilimsel birikim ve tecrübeler projelere döküldü. Yedi yılda 44 milyon YTL harcamayla gerçekleştirilen 2 bini aşkın proje bilimin ve bölge halkının hizmetine sunuldu. Rektör Prof. Dr. Sütbeyaz, üniversitenin başarısında bilim aşkı ve bölge halkına hizmet üretmek düşüncesinin yer aldığını bildirdi.
2011’DE ÜNİVERSİTENİN PAYI
2.Ulusal Kayak Sempozyumu’nda “Winter Üniversiade 2011 Erzurum” hakkında bir bildiri sunan Rektör Sütbeyaz, Atatürk Üniversitesi’nin yüksek öğrenimde bir marka olduğunu, kurumun yaptığı bilimsel atılımlarla bölge ekonomisine ufuk çizdiğini, bölge ve ilde sağlıklı sosyal gelişim için de alt yapı hazırladığını ifade etti.
BİLİMSEL ALTYAPI MÜKEMMEL
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akbulut yapılan bilimsel araştırmaların, bilgi ve teknoloji üretmeye yönelik olmakla beraber eğitimde kalitenin artırılmasına da katkıda bulunduğunu bildirdi. Akbulut:” Üniversitemiz çok yönlü alt yapısı ile değişik programlara sahip olması, araştırma laboratuarları ve araştırma merkezlerinde disiplinler arası çalışmaların sürdürülmesine olanak sağlıyor. '' dedi.
DPT VE TUBİTAK DESTEKLERİ
Prof. Dr. Akbulut, Atatürk Üniversitesi’nde araştırma projeleri için gerekli finansal desteğin büyük oranda öz kaynaklardan sağlandığına işaret ederek, öz kaynakların yanı sıra Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile uluslararası kurumlardan da destek alarak yürütülen projelerin bulunduğunu söyledi.
Atatürk Üniversitesinde (AÜ) 2000 yılında 68 projeye 434 bin 870 YTL kaynak ayrılırken, bu yıl 325 bilimsel projeye, 10 milyon 813 bin 700 YTL destek verildi. Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Akbulut, yaptığı açıklamada, Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonu'ndan 2000 yılında 68 projeye 434 bin 870 YTL destek verildiğini belirterek, her geçen yıl bu fondan destek verilen proje sayısının önemli oranda arttığını bildirdi.
ÖZ KAYNAKLAR KULLANILDI
Bilimsel araştırmalar için üniversitedeki döner sermaye gelirlerinden alınan payın 2000 yılında yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkartılarak fona aktarılan payın artırıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Akbulut, fondan 2001 yılında 187 projeye 1 milyon 498 bin 860 YTL, 2002 yılında 218 projeye 2 milyon 702 bin 430 YTL, 2003 yılında 484 projeye 5 milyon 615 bin 228 YTL, 2004 yılında 353 projeye 7 milyon 332 bin 150 YTL, 2005 yılında 315 projeye 7 milyon 696 bin YTL, 2006 yılında 187 projeye 7 milyon 709 bin YTL destek verildiğini kaydetti.
BİLİMSEL PROJE ÜRETİMİ ARTTI
Prof. Dr. Akbulut, bu yıl ise 325 bilimsel projeye, 10 milyon 813 bin 700 YTL destek verildiğini söyledi. Üniversitelerin asli görevinin bilimsel çalışmalar yapmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akbulut, ''Fondan temel bilimlerin yanı sıra yöre insanın ekonomik ve sosyal gelişimi için de hazırlanan projelere destek veriliyor'' dedi.
BÖLGE TARIM SEKTÖRÜNE DESTEK
Fondan sağlanan kaynak ile AÜ Ziraat Fakültesi'nde yürütülen bilimsel çalışma ile yeni bir tip koyun üretiminin gerçekleştirildiğini anlatan Akbulut, ''Biyoteknolojik uygulamalar ile Rus Romonov ve Fransız Charollais ve Morkaraman koyunlarının üçlü kombinasyon melezlemesi sonucu ilk kuzuları geçen yıl dünyaya gelen koyunlar, bölge ve ülke hayvancılığı açısından büyük önem taşıyor'' diye konuştu.
Bölgede seracılık ve balıkçılığın gelişmesi için de önemli projelerin gerçekleştirildiğini anlatan Akbulut, şunları söyledi:
''Üniversitemizde yapılan bilimsel araştırmalar, bilgi ve teknoloji üretmeye yönelik olmakla beraber eğitimde kalitenin artırılmasına da katkıda bulunuyor. Araştırma ve eğitim etkinlikleri birbirini tamamlayıcı bir biçimde yürütülüyor. Üniversitemiz çok yönlü alt yapısı ile değişik programlara sahip olması, araştırma laboratuarları ve araştırma merkezlerinde disiplinler arası çalışmaların sürdürülmesine olanak sağlıyor. Projelerimiz genellikle sağlık, mühendislik, fen bilimleri, tarım, temel bilimler ve sanat alanında yürütülüyor.''
KAYNAKLAR RASYONEL KULLANILDI
Akbulut, Atatürk Üniversitesinde araştırma projeleri için gerekli finansal desteğin büyük oranda öz kaynaklardan sağlandığına işaret ederek, öz kaynakların yanı sıra Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile uluslararası kurumlardan da destek alarak yürütülen projelerin bulunduğunu söyledi.
DPT'nin bu yıl 7 projeye 1 milyon 460 bin, TÜBİTAK'ın ise 21 projeye 1 milyon 425 bin 852 YTL destek verdiğini anlatan Akbulut, ''2000 yılında DPT'den 4 proje için 60 bin, TÜBİTAK'tan da 21 proje için 81 bin 994 YTL destek alınmıştı. Bu desteklerde de 8 yıl içinde büyük artış oldu'' şeklinde konuştu.