Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Dikyar köyünde yaşayanlar, ne bel ağrısı, ne de romatizma hastalığı biliyorlar… Yataklarını, su kenarlarında yetişen gölotu adlı bir tür bitkiden yapan Dikyarlılar, uyku sorunu yaşamadıkları gibi, romatizmal hastalıklara ise, adeta kafa tutuyorlar.
Erzurum’un Uzundere ilçesinde özellikle yaylaya çıkanlar tarafından kullanılan gölotlu yatakların, romatizmal hastalıklara iyi geldiği ileri sürülüyor. Asırlardır yataklarını su kenarlarında yetişen gölotu adlı bitkiyle yaptıklarını belirten Dikyar Köyü'nden Ali Kurt (58) isimli vatandaş, “Atalarımızın geleneklerini sürdürüyoruz. Burada yaylaya çıkan herkes su kenarında yetişen ve boyu 30 santimi bulan çubuk seklindeki gölotunu keserek kurutur. Daha sonra bu otları şiltelerin içine doldurarak kendine istediği ebatta yatak yapar. Çünkü bu yataklar insanı romatizmaya neden olan rutubetten koruduğu gibi, sırt ve bel ağrılarına da iyi geliyor.” diye konuştu.
Dikyar Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sefer Taştekin ise, gölotundan yapılan yatakları sadece yaylacıların değil, bölgede organize edilen festival, kutlama gibi etkinliklere gelenlerin de kullandığını söyledi. Başkan Taştekin, “Göl ve su kenarlarından toplanan otlar kurutularak, şiltelere konuluyor. Ağzı dikilen şilteler yaylalarda en ideal döşek oluyor.” dedi. Gölotu bitkisinin, romatizmal hastalıklara karşı iyi geldiğinin tüm Dikyarlılar ve Uzundereliler tarafından bilindiğini anlatan Taştekin, bu otları toplayarak şehre götürüp döşek yapanlar bulunduğu gibi, şehir dışında çıkaranlar da oluyor.” şeklinde konuştu.
//DİLEYEN DÖŞEK OLARAK KULLANIYOR, DİLEYEN HALILARIN ALTINA SERİYOR
Dikyar Köyü'nden Ali Kurt (58) isimli vatandaş, gölotunun en büyük özelliğinin rutubeti sevmemesi olduğunu belirterek, “Gölotu su kenarlarında yetişen fakat suyla arası hiç iyi olmayan bir bitkidir. Bu otun kurutulmuş halinden genellikle döşek yapılır, fakat rutubetli evlerde halıların altına da serilebiliyor. Çünkü gölotu rutubeti sevmiyor; nerde nem varsa, rutubet varsa çekiyor.” dedi.
Romatizmal hastalıkların başlıca nedeninin rutubet olduğunun herkes tarafından bilindiğini söyleyen Kurt, “Rutubetten dolayı eklem ağrıları bulunanlara mutlaka gölotundan yapılan döşeklerde yatmalarını öneriyoruz. Bir ya da iki hafta içerisinde hastaların ne belinde ağrı kalır; ne de eklem yerlerinde. Çünkü bu otlar insana adeta şifa veriyor.” dedi.