Erzurum, Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS)’de, randevu talep etme saatlerinde değişiklik yapıldı. 2 Ağustos’tan itibaren aralarında Erzurum’un da bulunduğu 21 pilot ilde uygulanmaya başlanan Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nde, yeni bir değişikliğe gidildi. Önceden en son saat 24.00’e kadar randevu alınabilen sistem, yeni başlanan uygulamayla bundan böyle sabah saat 06.00’ya kadar randevu vermeye devam edecek.
Türkiye’de pilot bölge olarak ilk önce Erzurum ve Kayseri’de uygulanan, ardından il sayısı genişletilerek 21’e çıkartılan sistemde, saat değişikliğine gidildiğini bildiren İl Sağlık Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü Gültekin Ceyhun, sistemin artık sabah saat 06.00’ya kadar randevu dağıtabileceğini söyledi. Değişiklikten önce en son randevunun 24.00’te verildiğini kaydeden Ceyhun, “Gece 24.00’ten sonra sistemden zaten geçerli işgünü için randevu alınamıyordu. Yeni uygulamayla artık sabah saat 06.00’ya kadar geçerli işgünü için randevu verilebilecek. Hastanelerdeki sistemler de güncellendi.” diye konuştu. Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nin iflas ettiği ve çalışamaz duruma geldiği yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını anlatan Ceyhun, yapılan bu değişiklikle hizmetlerin çok aha kaliteli hale geleceğini dile getirdi.
MERKEZİ HASTANE RANDEVU SİSTEMİ’NE AİT TEMMUZ AYI VERİLERİ…
İl Sağlık Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü Gültekin Ceyhun, Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) verilerini de açıkladı. Erzurum’la birlikte 21 ilde yürütülen sistemin, hastalara sıra beklemeden muayene olma imkanı tanıdığını kaydeden Ceyhun, geçtiğimiz Mart ayında uygulanmasına başlanan sistemden Temmuz ayı boyunca Erzurum’da 5 bin 16 kişinin faydalandığını kaydetti. Erzurum’dan MHRS’nin en fazla kullanıldığı ilçenin ise, Oltu olduğunu anlatan Ceyhun, sistemden faydalanan toplam hasta sayısı içerisinde 2 bin 654 kişilik nüfusun sadece Oltu ilçesine ait olduğunu dile getirdi. Ceyhun, “Temmuz ayı boyunca Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden bin 455 randevu verilmiş, Palandöken Devlet Hastanesi’nden 691, Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi’nden 207, Hınıs Devlet Hastanesi’nden 109, Pasinler İbrahim Hakkı Devlet Hastanesi’nden de, 107 hasta için randevu verilmiştir. Diğer hastanelerimizde ise, randevu sayısı 100’ün altında kalmıştır.” şeklinde konuştu.
MERKEZİ HASTANE RANDEVU SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?
Sistem, vatandaşların Sağlık Bakanlığı'na bağlı 2. ve 3. basamak hastaneler ile ağız ve diş sağlığı merkezleri için 182 Çağrı Merkezi'ni arayarak canlı operatörlerden istedikleri hastane ve hekimden randevu alabilmelerini sağlıyor. Erzurum ve Kayseri'de uygulaması başlayan proje ile hasta memnuniyetinin artması ve hastane kuyruklarının azaltılması amaçlanıyor.
Sistemin işlemesi için ev, iş, ankesör ve cep telefonlarından 182 numaralı Sağlık Bakanlığı MHRS Çağrı Merkezi'nin aranması gerekiyor. Vatandaş, operatöre TC kimlik numarasını vererek randevu talebinde bulunuyor. Randevu talebinde bulunduğu hastane, poliklinik ve hekim bilgilerinin verilmesinin ardından, operatör tarafından uygun tarih ve saat dilimleri vatandaşa iletiliyor. Randevu zamanından önce aynı hat aranarak, randevu iptal edilebiliyor. Vatandaşın kendisine verilen randevu zamanından 30 dakika önce ilgili hastanenin MHRS Hasta Kabul Bölümü'ne başvurması gerekiyor. MHRS'nin yapılacak pilot uygulama sonrasında, Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.