Aşık Yaşar Reyhani için düzenlenen program, 10 Aralık Perşembe günü saat 17.30’da Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yapılacak.
Programda konuşma aralarında halk ozanları Aşık Reyhani’nin eserlerinden oluşan Türkü dinletisi sunacak. Türkü dinletisine Erzurumlu halk ozanları Fuat Çerkezoğlu, Rahim Sağlam, İhsan Yavuzer, Sıtkı Eminoğlu, Mustafa Ruhani katılacak.
//REYHANİ KİMDİR?
1932 yılında Erzurum'un Pasinler İlçesi'ne bağlı Alvar Köyü'nde doğan ve asıl adı Yaşar Yılmaz olan Aşık Reyhani'nin çocukluğu köyünde geçti. Okuma yazmayı okula gitmeden öğrendi. Sonraki yıllarda ise dışarıdan sınava girerek diploma aldı. Küçük yaşlarda köyüne gelen aşıklardan etkilendi. Hem aşıklardan dinleyerek hem de eline geçen kitapları okuyarak birçok halk hikayesini öğrendi. Kendi aşıklığı ve şiir yazmaya başlaması 18 yaşından sonra oldu. Aşık Reyhani, bir süre Dertli mahlasıyla şiirler yazmaya, türkü söylemeye başladı. Ancak bu mahlası uzun süre kullanmadan, Bayburtlu Aşık Hicrani tarafından kendisine Reyhani mahlası verildi. Konya Aşıklar Bayramı'na aralıksız katılan 7 aşıktan biri olan Reyhani; eski aşıkların dışında, yetiştiği Huzuri Baba, Nihani, Cevlani, Efkari, Murat Çobanoğlu'nun babası Gülistan Çobanoğlu gibi aşıklardan da gelenek ve usul öğrendi.
//ULUSLARARASI MARKA
İran'dan Avrupa'ya birçok ülkede türkü söyleyen Aşık Reyhani, katıldığı yarışmalarda da birçoğu birincilik olmak üzere çeşitli ödüller aldı. Reyhani'ye ayrıca, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti'nce Türk Halk Edebiyatı’na katkıları sebebiyle 2002 yılında jüri özel ödülü verildi. 1980'li yılların başında Erzurum'da bulunan Doğu Anadolu Ozanları Derneği'nin başkanlığına getirilen Aşık Reyhani, birçok ülkeye konser ve konferanslara katılmak üzere çağrıldı. Ayrıca ABD'nin Michigan Üniversitesi'nde katıldığı bir konferanstan sonra kendisine fahri öğretmenlik unvanı verildi. Şiirleri birçok gazete, dergi ve araştırmada yaralan ve çeşitli radyo ve televizyon programlarına katılan Aşık Reyhani'nin, şiirlerinin bir bölümünü topladığı "Alvarlı Reyhani" (1962), "Böyle Bağlar" (1966), "Kervan" (1988) ve bazı düşünce ve şiirlerinden oluşan "Şu Tepenin Arkasında" adlı kitapları, Dilaver Düzgün tarafından hazırlanan "Aşık Yaşar Reyhani" (1997) adlı kitapta toplandı.
Aşıklık geleneğinin öncülerinden olan ve son yüzyılın büyük ozanları arasında gösterilen Reyhani, ikamet ettiği Bursa'da hayata 10 Aralık 2007 günü hayata veda etti.
//10 YIL ARADAN SONRA SILAYA DÖNMÜŞTÜ
Ünlü halk ozanı Aşık Yaşar Reyhani, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’nin öncülük ettiği bir çalışmayla, ayrıldığı memleketi Erzurum'a dönmüştü. 18 Ekim 2003 tarihinde düzenlenen Sılaya Dönüş programında yeniden hemşehrileriyle kucaklaşan Reyhani’ye Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan evin tapusu, dönemin Erzurum Valisi Vali Mustafa Malay ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Uykusuz tarafından kendisine verilmişti.