ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Erzurumlu Pastaneciden öğretmenlere vefa ikramı
Erzurumlu Pastaneciden öğretmenlere vefa ikramı
Sekmen: Öğretmenlik fedakârlık demektir
Sekmen: Öğretmenlik fedakârlık demektir
Erzurum'da Nesilden Nesile Öğretmen Buluşması
Erzurum'da Nesilden Nesile Öğretmen Buluşması
Öğretmenlere diyabet bilgilendirmesi
Öğretmenlere diyabet bilgilendirmesi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
8 Aralık 2009 Salı - 06:22

Yayıncılıkta okul ihtiyacı

Üniversite Kitabevi kurucusu Mahmut Balcı meslek liseleriyle ilgili katsayı tartışmalarının yapıldığı bir dönemde yayıncılık ve kitapçılık alanında da meslek okullarına ihtiyaç olduğu söyledi.

Yayıncılıkta okul ihtiyacı

Herkesime hitap eden kitap çeşidi, düzenlediği kültürel etkinler ve yayıncılık faaliyetiyle Erzurum’un kültür ve düşünce dünyasında önemli bir yeri olan Üniversite Kitabevi 14. kuruluş yıldönümünü kitap dostlarıyla Pazar söyleşisinde paylaştı.
Ayraç Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Yazar Şahin Torun’un Yönettiği ‘Üniversite kitabevi’nin 14. kuruluş yıldönümü bağlamında kitap ve kültür emekçisi olmak’ konulu söyleşiye konuk olarak Üniversite Kitabevi kurucusu Mahmut Balcı katıldı.
//KİTAP BİR İFADE BİÇİMİDİR
Açılış bölümünde konuşan Şahin Torun, “Medeniyet olarak kitabı en büyük kaynaklardan sayabiliriz. Kitap bir ifade biçimidir. Kitap evrenseldir. Fransa’nın ve amerikanın yükselişi kitaplara bağlıdır. Kitap Fransız devrimine önemli rol oynamıştır ve amerikan toplumunun şekillenmesinde de önemli bir rolü vardır. Amerika çok kısa bir tarih olmasına rağmen çok kısa sürede inanılmaz şeyler başardı bu da kitap sayesinde oldu. Belli dönemlerde,okuyucular çeşitli siyasi bakış açılarını anlatan kitap evlerine gitmiştir. Üniversite kitapevi bu anlayışı yıkan bir kitapevi olmuştur” dedi.
//MESLEK OKULLARINA İHTİYAÇ VAR
Mahmut Balcı, 14 yılın değerlendirmesini yaparken meslek liseleriyle ilgili katsayı tartışmalarının yapıldığı bir dönemde yayıncılık ve kitapçılık alanında da meslek okullarına ihtiyaç olduğu söyledi.
Üniversite Kitabevi kurucusu Mahmut Balcı, Kitap ve kültür işçiliğinin zorlukları yanında haz veren yönleri de olan bir meslek olduğunu belirterek, “Kitap ve kültür önemsenmeli. Bu işi yapanlara değer verilmeli. Yazara yayıncıya değer verilmeli. Kitapçıların birçok zorlukla yapmaya çalıştıkları meslekleri her geçen gün zor günler yaşamakta. Ders kitapları ücretsiz verilince insanların ayakları büyük oranda kitapçılardan kesildi. İnternetten kitap satışlarına ilgi arttı. Korsan kitap satışı devam etmekte. Bu meslekle ilgilenen insanlar sağlıklarından ve vakitlerinden fedârlık yaparken bir de bu tür sorunlar yaşamaları üzücü bir durumdur. Bu alanı ihmal etmenin faturası çok ağır olmakta. Erzurum halkının daha çok okumasını öneriyoruz. Çünkü başarılı illerin çoğuna baktığımızda okuma oranlarının yüksek olduğunu görmekteyiz.” dedi.
//KİTAPÇILIK OLAYINA YAKLAŞIM
Balcı, daha sonra şunları söyledi; “Bizi kitapçılık olayına ideolojik yaklaşmadık. Bizi ideolojik olmakla suçlayanların ilkesizleştiğini gördük. Bir kitabevi her türlü helal olan sebze ve meyveyi sunan manava benzer. Biz herkesime hitap etmeye çalıştık. Biz doğal olan açılımı biz yıllar önce yaptık. Bugüne kadar bir kitabevi’nin dar imkanlarıyla Erzurum’a Türkiye’nin yakından tanıdığı birçok yazar davet ettik. Birçok önemli konuyu konuştuk. Bu hizmetlerle hem şehrin kültürel hayatına, hem farklı düşünmeye hem de bir arada yaşama kültürüne katkıda bulunmaya çalıştık. Meslektaşlarımız müesseseleşme konusunda zorluklar yaşamakta. Birçok orta yaş sahibi meslektaşımız ilerleyen zamanlarda kendilerinden sonra bu işi sürdürmeye niyetli kimse bulmakta zorlanacaklarını söylemekte. Kitapçı arkadaşlardan aldığımız bilgileri bir arada değerlendirdiğimiz zaman son yıllarda bu mesleği sürdürmek zorlaştı. Meslektaşlarımız nitelikli ve bu işi seven personel bulmakta zorluk yaşadıklarını söylemekte. Bu mesleği ancak bu işe sevdalı olan kişilerle sürdürmek gerektiğine inandığımı bildiğim halde yine de yayıncılık, kitapçılık ve dergicilik mesleğinin öğretildiği ve bu sektörde çalışacak eleman yetiştirilmeye yönelik okulların açılmasını öneriyoruz. Bu tam bir çözüm olmasa bile bir süreliğine de olsa katkı olur.
Tescilli markamız olan birey kitap olarak Erzurum’dan Uluslararası Frankfurt kitap fuarına katılma hakkına sahip olmak, Erzurum’un en iyi kitapçısı ödülüne layık görülmek, önceki yıllarda Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti tarafından Erzurum’un kültür hayatına yaptığımız hizmetler nedeniyle hizmet ödülü verilmesi yaptığımız işlerin farklılığını göstermektedir.”
//KÜLTÜREL ETKİNLİKLER
Kitap satışı yanında kültürel hizmetler yapan kuruluşların sayıca artmasını beklediklerini anlatan Mahmut Balcı, “Ancak üzülerek belirtmeliyim ki Erzurum’un bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da gereken çalışmaları yapmadığını görmekteyim. Erzurum belediyeleri kültür sanat ve düşünce alanında bir çok belediyenin gerisinde. Atatürk Üniversitesi’nin Erzurum Valiliğinin çok şey yapacağını düşünüyorum. Erzurum için sadece 2011 nedeniyle değil her zaman bir şeyler yapmak mümkündür” diye konuştu.
Balcı son olarak, okuyucuların özellikle korsan yayınlardan ve hak ihlalinden uzak durmalarını ve birer kültür taşıyıcısı olan kitabevlerine sahip çıkmalarını istedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nefes, rekor kırdı
GHA/Türkiye genelinde gişe rekorları kıran yerli filmler, “Nefes” dışında ...
EDT yeni sezona iddialı girdi
GHA/Erzurum Devlet Tiyatrosu, perdelerini, Ayla Çınaroğlu'nun yazdığı, ...
736. Vuslat törenleri başlıyor
İHA/1207 yılında doğan Mevlana Celaleddin Rumi hazretlerinin öğütleri, ...
 
Erzurum unuttu, Esmer unutmadı
Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer, Dedekorkut İşitme Engelliler Okulu ...
Yerel Medya gerçeği mercek altında
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ile Konrad Adenauer Vakfı tarafından ...
EDT’den “Kağıt Şenliği”
Erzurum Devlet Tiyatrosu DT Sahnesi'nde; 9 Aralık Çarşamba günü prömiyer ...
 
Tarihi talan ettiler
GHA/Doç. Dr. Ali Murat Aktemur, “93 Harbi, sadece can ve mal kıyımı değil, ...
Yakutiye’de sanat atılımı
Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından 11-15 yaş arası öğrencilerin katılacağı tiyatro okulu açılıyor.
Şehitlik internetten izlenebilecek
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda yer alan şehitlikler 180’e ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva