ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hınıs Köftesi markalaştı
Hınıs Köftesi markalaştı
Kış lastiği kullanmayana 4 bin 69 TL ceza
Kış lastiği kullanmayana 4 bin 69 TL ceza
Erzurum liderliğe abone oldu
Erzurum liderliğe abone oldu
 Büyükşehir bütçe performansında bölge lideri
 Büyükşehir bütçe performansında bölge lideri
Şimşek: ‘DAP bölgesi yüzde 80 büyüdü’
Şimşek: ‘DAP bölgesi yüzde 80 büyüdü’
HABERLER>EKONOMİ
30 Ekim 2008 Perşembe - 04:04

Pazarlarda kış bereketi

Erzurum'da kışlık erzak geleneği bütün canlılığıyla sürüyor. Patates, lahana, kuru soğan ve şalgam satışları önemli ölçüde arttı. Patatesin kilosu Kilosu 400 İle 700 kuruş arsında değişirken, şalgam ve kuru soğan 500 kuruştan alıcısına ulaşıyor.

Pazarlarda kış bereketi

Erzurum'da kışlık erzak geleneği bütün canlılığıyla sürüyor. Patates, lahana, kuru soğan ve şalgam satışları önemli ölçüde arttı. Patatesin kilosu Kilosu 400 İle 700 kuruş arsında değişirken, şalgam ve kuru soğan 500 kuruştan alıcısına ulaşıyor.  Lahana ise 2 ila 5 YTL arsında satışa sunuluyor.Erzurumlular sonbahar aylarında patates başta olmak üzere, şalgam, soğan, lahana gibi sebzeleri ve peynir ve yağ gibi hayvansal ürünleri toptan alarak kış aylarına hazırlanıyorlar.

PATATES TÜKETİM ORANI YÜKSEK

Erzurum'da dört kişilik bir ailenin kışlık patates alım miktarı 150 ile 200 kilo arasında değişiyor.

Çuvallar içinde alınan patatesler, evlerin soğuk bölümlerinde istif edilerek saklanıyor. Bu gelenek içinde canlı tutulan bir diğer davranış şekli de erzak olarak alınan patatesin komşularla paylaşılması şeklinde yaşanıyor.

Kışlık patates alan aileler, komşularına tadımlık adı altında patates dağıtıyorlar.

ERZURUM İLÇELERİNDEN GELİYOR

Satın alınmadan önce numune alınarak ev hanımları tarafından haşlanıp, kızartılarak denenen patatesin en çok kışa dayanıklılığına bakılıyor.kışlık Erzurum'da kışlık olarak pazarlanan patatesin önemli bir bölümünü Pasinler ve Daphan Ovası ürünleri oluşturuyor. Oltu, Olur ve Ilıca patatesi ise kalitelerinin yüksek olması sebebiyle daha çok ilgi buluyor.

Erzurum'da kışlık erzak olarak alınan şalgam ve lahana ilde üretilirken kışlık soğan Amasya, Çorum ve Kırşehir'den geliyor. İlde ailelerin kışlık olarak ortalama soğan alım miktarı ise 50 kilogramı buluyor.

ŞALGAMIN AYRI YERİ VAR

Kışlık erzak içinde yer alan Şalgam çiğ olarak tüketildiği gibi, kış ayları boyunca dolması yapılarak da harcanıyor. Şalgam ayrıca cips büyüklüğünde doğranarak salamura ve turşusu yapılarak da tüketiliyor. Lahana ise daha çok turşu için satın alınıyor. Sert bölümlerinden turşu kurulan lahana'nın yumuşak yaprakları ise dolmalar için sarf ediliyor.

Erzurum'da yerli ailelerin kışlık erzak depolarında kurutulmuş fasulye, yeşil biber, patlıcan, bamya, kuru nane, reyhanın yanı sıra teneke ile alınmış peynir ve yağlarda bulunuyor.

Geleneği sürdüren Erzurumlu ailelerin kışlık peynir alım miktarları 20 kilogramlık iki teneke peynir ve tere yağından oluşuyor.

Kışlık alınan tereyağı ev hanımları tarafından eritilerek suyu alınıyor, yeklik ve kahvaltılık olmak üzere iki tüketim çeşidi için özel tenekelerde saklanıyor.

FİYATLAR YÜKSEK

Fiyatları yüksek bulan vatandaşlar, kışlık erzak alımında yöneldiklerini ancak fiyatları çok yüksek bulduklarını ifade ediyorlar. Vatandaşlar, “Yılın yarısını kar altında geçiriyoruz. Bu nedenle kış ayında en fazla tüketilen ve bozulmayan bu sebzeleri daha ucuza mal etmek için çuvalla alıyoruz. Bu sayede hem uzun süreli kış ihtiyacımızı karşılıyor, hem de ucuza mal ediyoruz” siye konuştular.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanayi Şurası Bölge Toplantısı Yapıldı
V. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Bölge Hazırlık Toplantısı yapıldı.Toplantıya ...
Akademisyenlerden Kriz Değerlendirmesi
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İktisat ...
Bankacılar’dan Panikten Kaçınma Uyarısı
ING Erzurum Şube Müdürü Yücel: ekonomik kriz süreci ancak panik yapılmadan aşılabilir” dedi.
 
Doğu İlleri Kombinaları Yeniden Yapılandırılıyor
Türk Hava Kurumu, Türk Diyanet Vakfı, Türk Kızılayı Derneği ve Mehmetçik ...
Yoksul Ailelere Kermesli Destek
Yoksul ailelere ayni ve nakdi yardımlarda bulunan Kimse Yok Mu Derneği, ...
Fırıncılar Yeni Zam Peşinde
Fırıncılar Odası Erzurum Şube Başkanı Remzi Keteci, girdi fiyatlarının ...
 
Açlık sınırı 742 YTL'ye çıktı
Türk-İş'in Ekim ayı "Açlık Yoksulluk Sınırı" araştırması sonuçları açıklandı
ETSO, Esnafın Yüzünü Güldürüyor
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanlığı ile Türkiye İş Bankası ...
ESOB, Ticaret Sektörüne “Görkem” Kazandırdı
İçerisinde toplantı ve konferans salonlarını da barındıran hizmet binasının, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva