Erzurum'da kışlık erzak geleneği bütün canlılığıyla sürüyor. Patates, lahana, kuru soğan ve şalgam satışları önemli ölçüde arttı. Patatesin kilosu Kilosu 400 İle 700 kuruş arsında değişirken, şalgam ve kuru soğan 500 kuruştan alıcısına ulaşıyor. Lahana ise 2 ila 5 YTL arsında satışa sunuluyor.Erzurumlular sonbahar aylarında patates başta olmak üzere, şalgam, soğan, lahana gibi sebzeleri ve peynir ve yağ gibi hayvansal ürünleri toptan alarak kış aylarına hazırlanıyorlar.
PATATES TÜKETİM ORANI YÜKSEK
Erzurum'da dört kişilik bir ailenin kışlık patates alım miktarı 150 ile 200 kilo arasında değişiyor.
Çuvallar içinde alınan patatesler, evlerin soğuk bölümlerinde istif edilerek saklanıyor. Bu gelenek içinde canlı tutulan bir diğer davranış şekli de erzak olarak alınan patatesin komşularla paylaşılması şeklinde yaşanıyor.
Kışlık patates alan aileler, komşularına tadımlık adı altında patates dağıtıyorlar.
ERZURUM İLÇELERİNDEN GELİYOR
Satın alınmadan önce numune alınarak ev hanımları tarafından haşlanıp, kızartılarak denenen patatesin en çok kışa dayanıklılığına bakılıyor.kışlık Erzurum'da kışlık olarak pazarlanan patatesin önemli bir bölümünü Pasinler ve Daphan Ovası ürünleri oluşturuyor. Oltu, Olur ve Ilıca patatesi ise kalitelerinin yüksek olması sebebiyle daha çok ilgi buluyor.
Erzurum'da kışlık erzak olarak alınan şalgam ve lahana ilde üretilirken kışlık soğan Amasya, Çorum ve Kırşehir'den geliyor. İlde ailelerin kışlık olarak ortalama soğan alım miktarı ise 50 kilogramı buluyor.
ŞALGAMIN AYRI YERİ VAR
Kışlık erzak içinde yer alan Şalgam çiğ olarak tüketildiği gibi, kış ayları boyunca dolması yapılarak da harcanıyor. Şalgam ayrıca cips büyüklüğünde doğranarak salamura ve turşusu yapılarak da tüketiliyor. Lahana ise daha çok turşu için satın alınıyor. Sert bölümlerinden turşu kurulan lahana'nın yumuşak yaprakları ise dolmalar için sarf ediliyor.
Erzurum'da yerli ailelerin kışlık erzak depolarında kurutulmuş fasulye, yeşil biber, patlıcan, bamya, kuru nane, reyhanın yanı sıra teneke ile alınmış peynir ve yağlarda bulunuyor.
Geleneği sürdüren Erzurumlu ailelerin kışlık peynir alım miktarları 20 kilogramlık iki teneke peynir ve tere yağından oluşuyor.
Kışlık alınan tereyağı ev hanımları tarafından eritilerek suyu alınıyor, yeklik ve kahvaltılık olmak üzere iki tüketim çeşidi için özel tenekelerde saklanıyor.
FİYATLAR YÜKSEK
Fiyatları yüksek bulan vatandaşlar, kışlık erzak alımında yöneldiklerini ancak fiyatları çok yüksek bulduklarını ifade ediyorlar. Vatandaşlar, “Yılın yarısını kar altında geçiriyoruz. Bu nedenle kış ayında en fazla tüketilen ve bozulmayan bu sebzeleri daha ucuza mal etmek için çuvalla alıyoruz. Bu sayede hem uzun süreli kış ihtiyacımızı karşılıyor, hem de ucuza mal ediyoruz” siye konuştular.