Erzurum’da faaliyet gösteren Öz Avrasya isimli özel güvenlik şirketinin Genel Müdürü Adem Arslan, “Erzurum’da bu yasal zorunluluğun gerekleri zamanında yerine getirilseydi, en az 2 bin 500 kişi şu anda ekmek yiyor olacaktı. Fakat Erzurum’daki bürokratların çoğu bu işi erteledikçe ertelediler” dedi.
YASAL DÜZENLEME GÖZARDI MI EDİLİYOR?
2006 yılında yapılan yasal bir düzenlemeyle, kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyacı olan güvenlik hizmetlerinin, özel güvenlik şirketleri tarafından karşılanmasına karar verildiğini hatırlatan Arslan, bunun için kamu kuruluşlarına 2009 yılının Ocak ayına kadar süre tanındığına dikkati çekerek, “Geçen süre zarfında Erzurum’daki bürokratların çoğu bu yasal zorunluluk karşısında hep köşe kapmaca oynadılar. Şu anda Türkiye genelinde özel güvenlik ihalesi yapılmayan tek hava limanı Erzurum’unkidir. Güneydoğu illerinde bu kanun sayesinde binlerce insan işe kavuştu, ama Erzurum’da umutla beklenen iş kapıları adeta insanların yüzüne kapatıldı.” diye konuştu.
YASAL DÜZENLEMEDEN EN FAZLA GÜNEYDOĞU İSTİFADE ETTİ
Erzurum’daki bürokratları ve siyasetçileri eleştiri yağmuruna tutan Genel Müdür Adem Arslan, söz konusu yasal düzenlemeye ilişkin adımların atılması için kamu kurum ve kuruluşlarına önümüzdeki Haziran ayına kadar süre tanındığını anlatarak, Erzurum’da iş bekleyen binlerce güvenlik görevlisinin umut içerisinde bu sürenin tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.
ERZURUM’DA ÖZEL GÜVENLİK İSTİHDAMINDA DARALMA
Özel güvenlik hizmetleriyle ilgili olarak yapılan yasal düzenlemenin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yaradığına işaret eden Arslan, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bu yasa çıkar çıkmaz kamu kurum ve kuruluşları, bölgenin siyasetçileri tarafından harekete geçirildi ve özel güvenlik hizmetleri ihale yoluyla satın alınmaya başlandı. Bu sayede söz konusu bölgede binlerce insan en az 3 yıl önce işe kavuştu, ekmek sahibi oldu. Ama Erzurum’da ise durum bunun tam tersi. Bizdeki kamu kurum ve kuruluşları, özel güvenlik hizmeti alma işini erteledikçe erteledi, sektörü oyaladıkça oyaladı. Buna bir tek siyasetçimiz bile çıkıp dur demedi. Güneydoğu’da özel güvenlikçiler bu yasa çıkmış çıkalı evlerine ekmek götürürken, Erzurum’daki güvenlik görevlisi olmayı bekleyen binlerce genç ise, kapı-kapı iş arıyor” şeklinde konuştu.
KURUMLAR, HENÜZ İHALEYE BİLE ÇIKMADI
Türkiye’nin en ücra köşesinde hava alanlarının bile söz konusu yasa gereği yıllardır özel güvenlik hizmeti aldığını aktaran Arslan, “Koskoca Türkiye’de özel güvenlik hizmeti almayan bir tek hava limanı var, oda Erzurum Hava Limanı’dır. Buna Erzurum’daki birçok kamu kurum ve kuruluşunu örnek gösterebiliriz.” dedi. Kamu kurum ve kuruluşlarının yasa gereğini yerine getirmeleri halinde Erzurum’da istihdam edilecek işsiz sayısının en az 2 bin 500 kişi olacağına vurgu yapan Adem Arslan, “Gönül isterdi ki bu konudaki adımlar daha önceden atılsaydı. Hiç olmazsa şu anda 2 bin 500 kişi ekmek yiyor olacaktı. Fakat bunu yapmadılar. Önümüzde yaklaşık 4 aylık bir zaman dilimi kaldı, umarız siyasetçilerimiz bu konuda yapmaları gerekeni yaparlar da, memleketin işsiz çocukları ekmek sahibi olur” dedi.