Oyunlu ve oyunsuz kahvehaneler sayısının yüksek olduğu Erzurum’da:
Kahveciler de hallerinden memnun değil
Otelciler ve Kahveciler Odası Başkanı Seyfettin Saka, kahvelerin, İşsiz vatandaşların ve sosyal aktivite sergileme imkanları olmayan gençlerin uğrak yerlerinden biri olduğunu açıkladı. Saka, Erzurum'da 600 tane kahve olduğunu bunların, 250'sinin oyunlu geri kalan 350'sinin de oyunsuz kahve statüsünde bulunduğunu sözlerine belirtti.
Kahvelerin çoğalmasının nedenini işsizlik ve sosyal etkinlik alanlarının bulunmayışına bağlayan Saka, "Erzurum'da İşsiz vatandaşımız çok olduğu için kahvelerde buna bağlı olarak çoğalıyor. Kahvehane sahipleri öye zannedildiği gibi tatmin edici paralar kazanamıyor. İşsiz vatandaşlarımız kahvelere gelip oturuyorlar ancak oynadıkları oyunun içtikleri çayın parasını veremiyorlar. Kahve sahipleri de anlayış göstererek sonra vermelerini sağlıyor" dedi.
GENÇLER İÇİN SEMT SPOR SAHALARI YAPISA, KAHVELERE DOLMAZLAR
Oyunlu kahvelere işsiz vatandaşların yanı sıra gençlerin ve emeklilerin de ilgi gösterdiğini ifade eden Saka, "Erzurum'da herhangi bir sosyal aktivite sergilenecek oluşum ve yapılanma olmadığından, oyunlu kahveleri 15 yaş üstü gençler dolduruyor. Öğlen saatlerinde oyunlu kahvelerin hepsi öğrencilerle dolup taşıyor. Bu da Erzurum'da sosyal aktivitenin olmamasından kaynaklanan bir sonuç. Tabi ki gençlerimizin zamanlarını kahvelerde değil de, kendileri için yararlı olacak, ruh ve beden sağlıklarını güçlendirecek etkinliklerle geçirmelerini istiyoruz. Ne var ki, Erzurum semt spor sahaları bakımından yoksul durumda. Sanat faaliyetler bakımından da aynı halde." şeklinde konuştu.
SICAK PARA İNSANI ALDATIYOR
2004 yılında yaklaşık 100 kahvenin kapandığını 60 kahvenin ise açıldığını belirten Otelciler ve Kahveciler Odası Başkanı Seyfettin Saka, "Kahvelerde sıcak para kazanıldığını zannedip, hayvanını satarak şehre gelip kahve açan vatandaşlar, işin içine girdiklerinde pişman oluyorlar. Kahvehane esnaflığının şartları zor. Getirisi hemen hiç yok gibi. Kahveci esnafımızın çoğunluğu çalıştırdığı işçinin parasını bile veremiyor. Çay, şeker, tüp ve elektrik masraflarını ödeyemeyen çok sayıda esnaf var. Bu işi yapan esnaf arkadaşlarımız, küçük sermayelerini yatırımla ifade edecek durumda değiller. Zaten küçük sermayelerin birleştirilerek yatırıma dönüştürüleceği bir oluşum da yok. Şu şekliyle kahvehanede oturan da dertli, kahvehaneci esnaf da dertli.” Dedi.