Mandıracılar Dernek Başkanı Kırkpınar tarım sektöründeki üretim ve istihdam daralmasına adres gösterdi:
YEŞİL KART, RAHATA ALIŞTIRDI
Erzurum Mandıracılar Dernek Başkanı Melih Kırkpınar, yardıma muhtaç insanların sağlık hizmetlerinden faydalanması sağlayan yeşil kart uygulaması ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yaptığı yardımlar ve doğrudan gelir desteği gibi uygulamaların, çiftçiyi rahata alıştırdığını iddia etti.
Kırkpınar, yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle küçükbaş hayvancılığının tamamen bittiği savunurken, ''yakın bir gelecekte bölgede hayvancılık adına birşey kalmayacak'' dedi. Kırkpınar, şunları söyledi:
''Çiftçimiz hastalandığı zaman hastaneye gitmek, çocuğuna önlük almak gibi zaruri ihtiyaçlarını karşılamak için geçmişte tarlasına, sapanına gözü gibi bakardı. Hayvanından en iyi ürünü almak için büyük çaba harcardı. Ama şimdi yeşil kart ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyor. Diğer ihtiyaçlarını da yapılan yardımlar ile karşılıyor. Artık zahmete girip ahırındaki hayvanına bile bakmaya üşenir oldu. Çünkü para kazanmaya ihtiyacı yok. Zaruri ihtiyaçlarını devlet karşılıyor.''
BU GİDİŞLE HAYVANCILIK BİTER
Erzurum'da 30 yıldır mandıracılık yaptığını kaydeden Kırkpınar, 1985'li yıllarda iki köyden toplanan sütü şimdi 30 köyden toplayamadıklarını anlatırken, ''işleyecek süt bulamıyoruz. Yakın bir gelecekte süt ürünleri ihtiyacımızın büyük bir bölümünü ithalat ile karşılayabileceğiz'' uyarısında bulundu.
Köylünün üretime yönlendirilmesi için acilen tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Kırkpınar, ''Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde süte, satış bedeli kadar destek ödeniyor. Avrupa'da da tarımsal ve hayvansal üretimi büyük boyutlarda destekleniyor. Bizde de üretime yönelik teşvikler sağlanmalıdır'' diye konuştu.